Инфо

21. јун 2024.21. јун 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Свечана академијa поводом 120 година Средње пољопривредне школе у Шапцу

Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац обележила је данас свечаном академијом у Шабачком позоришту 120 година постојања. Поред бројних представника републичких и градских власти, пријатеља школе и медија, скупу је присуствовала и министрака просвете Славица Ђукић Дејановић.

Министарка просвете (фото: Глас Подриња)


-Моја обавеза је да када је у питању овако значајан јубилеј, 120 година постојања Пољопривредне школе која је симбол овог краја Мачве и Шапца, да им пожелим успех у даљем раду и са њима поделим свечарску атмосферу. Мало је средњих школа које имају историјат као ова. 1904. године је отворена као Ратарска школа, и временом је прерасла у школу која има своју економију, своје креативне програме, међународну сарадњу са другим земљама и која је добитник светосавске награде. Која је заиста заслужна установа у свету образовања по ономе што постижу резултатима у настави, што је перспектива школе- истакла је овом приликом министарка просвете.

Градоначелник Шапца (фото: Глас Подриња)


Грдоначелник Шапца др Александар Пајић рекао је да је реч о великом јубилеју једне образовне установе у граду који је град образовања:

-Само присуство министарке просвете гиовори о значају јубилеја. Сматрам да је Пољопривредна школа са домом ученика заиста храм занња, да утиче на квалитет не само образовања него и на квалитет пољопривреде, јер ученици који завршавају ову школу су носиоци будућности пољопривреде у нашем крају и земљи.

Директор СПШ (фото: Глас Подриња)


-120 година је велики јубилеј. Дуже од једног века и дуже од два људска живота постоји школа којом руководим.Ни на једном другом месту не бих био поноснији на оно и оне које представљам.

Поносан сам пре свега на људе. Некадашње и данашње ученике и колеге који су својом залагањем допринели и доприносе да наша школа буде добра и квалитетна установа за преношење и усвајање нових тековина и знања из области пољопривреде, али и безбедно место за развој пријатељства, емпатије и хуманости међу младима.

Поносан сам на везе које смо успоставили са нашим европским партнерима и чињеницу да је преко стотину деце протеклих година имало прилику да отпутује у Европу преко размене ученика и прошири границе свог искуства.

Поносан сам и на то у каквом простору данас радимо. Сви објекти у оквиру наше школске економије су реконструисане, изградили смо и нове и даље се развијамо.

Поносан сам на бројне награде које су наши ученици доносили са државних такмичења, успесима на Домијадама и Агроолимпијадама, светосавска признања. Све су то сведочанства да путем који су ишли наши претходници ми данас достојно ходамо- истакао је измеђуосталог у свом говору директор СПШ, Предраг Савић.

Фото: Глас Подриња


Пољопривредна школа у Шапцу основана је 24. јуна 1904. године под називом Ратарска школа. Идеја оснивача била је да мушкој деци са села пруже савремена знања из области пољопривреде не би ли их на својим имањима касније применили.

Прва генерација је бројала 27 ученика, а уз школу је био отворен и нтернат где су деца имала бесплатан смештај. У својој историји ова установа је мењала називе, добијала нове садржаје, 2006. године је отворен Дом, који је пре неколико година проширен новим, савременим објактом.

Школу тренутно похађа преко 500 ученика. За обављање стручне праксе на располагању им је око 80 хектара обрадиве површине, савремене лабораторије, пекара, млекара, фарма говеда и свиња, стакленик, лабораторије, зоолошки врт, терени и хала за јахање, ускоро и спортска хала.

Труд и залагање резултирало је препознавањем, уважавањем и наградама, како у државним, тако и у европским оквирима. Јануара 2017. године СПШ постаје прва школа са територије Града која је понела престижну Светосавску награду од Министарства просвете, док је прошле 2023. исто признање стигло за професорку Милену Стаменић. Били су вицешампиони Агроолимпијаде у Португалији 2018. године, прошле на истом такмичењу у Нитри петопласирани, а почетком 2024. године након вишегодишњих успешно реализованих сарадњи са европским школама добијају петогодишњу акредитацију у оквиру ЕРАСМУС програма. Повезали су се са бројним сличним установама широм Србије и Европе, али можда најбитније: повезали су се са суграђанима.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa