Инфо

22. јун 2024.22. јун 2024.
Краљевски дан у Шапцу

Краљевски дан у Шапцу

Пре 90 година, 3. јуна 1934. године у склопу прве званичне посете краља Александра I Kaрађорђевића Шапцу, у порти шабачке цркве освећен је и откривен Споменик палим Шапчанима у ратовима 1912-1918. године. Испод споменика је бетонска костурница сa најмање 1500 положених костура страдалника из Шапца и околине током Првог светског рата.

Поред Споменика, у присуству краља, тог дана је пуштена у саобраћај железничка пруга Кленак-Шабац, обележена је стогодишњица постојања шабачке цркве, освећен је Соколски дом, а Шабац је за херојство и жртву у Првом светском рату, награђен орденом Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда.

Свечаност која је уприличена у Шапцу тог 3. јуна 1934. године, превазилазала је локалне оквире. Шабачки гласник тврди да је тог дана у Шапцу било 40 000 људи, подигнута су била четири славолука, град је надлетала ескадрила од седам авиона ратног ваздухопловства, цео град је био свечано украшен за дочек краља, Радио Београд је уживо преносио дешавања из Шапца, а најважнији представници политичког, верског и друштвеног живота Краљевине Југославије боравили су тог дана у нашем граду.

Изложба аутора историчара Дејана Живановића и Небојше Цвејића, представиће значај овог догађаја за Град и девет деценија касније.

Изложба ће свечано бити отворена у недељу, 23. јуна 2024. године од 19 часова, на Тргу шабачких жртава.

Организатор изложбе је Библиотека шабачка.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa