Инфо

25. јун 2024.25. јун 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Помоћ за неформалне неговатеље

Завршна конференција пројекта "Унапређења компетенција неформалних неговатеља и професионалаца у Републици Србији и Босни и Херцеговини" одржана је данас у Авлији одрживог развоја у Богатићу. Пројекат је финансијски подржала Европска унија, а партенри на пројекту су Каритас (Caritas) Шабац, Центар за подршку и инклузију Хелп Нет и Центар за социјалне иновације Тузла, а реализован је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина.

Фото: Глас Подриња


Неформални неговатељи су људи који пружају бесплатну помоћ оболелом члану породице или ближем сроднику. Током трајања пројекта кроз њега је прошло 80 неформалних неговатеља у Мачванском округу и 40 у Тузланском Кантону, као и 80 професионалаца.

Мирољуб Николић (Фото: Глас Подриња)


-Промењена је структура породице, у смислу да више немамо незапослених људи у породицама, жене које су то раније радиле сада имају и по два посла. Они неформални неговатељи који су заиста остали поред болесних чланова породице, њима треба велика подршка. Програмом обуке, тренинзима које смо обавили, трудили смо се да они стекну специфична знања. Програм обуке је у Мачванском округу прошло 160 људи и сигурни смо да је њима заиста потребна подршка, због тога што су често на ивици својих могућности, снаге. Такође им је потребно и да људи у институцијама препознају њихове потребе за помоћи и да им то омогуће, тамо где им требају помагала, лекови и слично, наводи Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац.

Фото: Глас Подриња


Бенефити пројекта ће трајати и након његовог завршетка. Сви људи који и сами брину о неком болесном члану породице моћи ће да стекну знања у овој области путем интернета. Програми обуке доступни су онлајн на интернет налогу Центра Хелп Нет на Јутјубу.


-Снимљени су видео клипови како би људи могли да се информишу о основним стварима, као што је одржавање хигијене и случно. Велики је број оваквих људи и они често не знају коме да се обрате за помоћ каже Николић.
М.М.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa