4. мај 2025.4. мај 2025.

Препорука за недељни ручак: Домаће ћуфте у парадајз сосу
Ако тражите рецепт који буди успомене на детињство и породична окупљања, домаће ћуфте у парадајз сосу су прави избор. Сочне, мекане и преливене богатим сосом, ове ћуфте су идеалан предлог за недељни ручак који ће окупити целу породицу за столом.
Потребни састојци:
За ћуфте:
500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кришке старог хлеба
50 мл млека
1 јаје
Со, бибер по укусу
Мало сушеног першуна
1 кашика брашна (за ваљање)
За сос:
500 мл парадајз сока или пиреа
2 кашике брашна
2 кашике уља
1 кашичица шећера
Со и бибер по укусу
1 ловоров лист
Припрема:
1. Прво припремите смесу за ћуфте.
У дубљој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, со, бибер и сушени першун. Хлеб потопите у млеко, оцедите и додајте у смесу. Све добро сједините.
2. Обликујте мале куглице и сваку уваљајте у брашно.
3. На средње јакој ватри загрејте уље и кратко пропржите ћуфте са свих страна да ухвате корицу, па их извадите и оставите са стране.
4. У истој шерпи припремите парадајз сос.
На уљу пропржите брашно док не постане златно, па сипајте парадајз сок уз стално мешање. Додајте шећер, со, бибер и ловоров лист.
5. Када сос прокључа, спустите ћуфте у шерпу, смањите ватру и кувајте поклопљено још 20–25 минута, повремено мешајући.
Предлог за сервирање:
Послужите уз пире кромпир, барени пиринач или домаће широке резанце. Обавезно додајте сезонску салату — зелену, купус или парадајз.
Савет домаћице:
Ако желите богатији укус, у сос можете додати кашичицу оригана или босиљка, а ћуфте можете обогатити и ситно ренданим сиром у средини.
Пријатно и лепа недеља уз мирисе домаће кухиње жели вам редакција Гласа Подриња!
Потребни састојци:
За ћуфте:
500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
2 кришке старог хлеба
50 мл млека
1 јаје
Со, бибер по укусу
Мало сушеног першуна
1 кашика брашна (за ваљање)
За сос:
500 мл парадајз сока или пиреа
2 кашике брашна
2 кашике уља
1 кашичица шећера
Со и бибер по укусу
1 ловоров лист
Припрема:
1. Прво припремите смесу за ћуфте.
У дубљој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, со, бибер и сушени першун. Хлеб потопите у млеко, оцедите и додајте у смесу. Све добро сједините.
2. Обликујте мале куглице и сваку уваљајте у брашно.
3. На средње јакој ватри загрејте уље и кратко пропржите ћуфте са свих страна да ухвате корицу, па их извадите и оставите са стране.
4. У истој шерпи припремите парадајз сос.
На уљу пропржите брашно док не постане златно, па сипајте парадајз сок уз стално мешање. Додајте шећер, со, бибер и ловоров лист.
5. Када сос прокључа, спустите ћуфте у шерпу, смањите ватру и кувајте поклопљено још 20–25 минута, повремено мешајући.
Предлог за сервирање:
Послужите уз пире кромпир, барени пиринач или домаће широке резанце. Обавезно додајте сезонску салату — зелену, купус или парадајз.
Савет домаћице:
Ако желите богатији укус, у сос можете додати кашичицу оригана или босиљка, а ћуфте можете обогатити и ситно ренданим сиром у средини.
Пријатно и лепа недеља уз мирисе домаће кухиње жели вам редакција Гласа Подриња!
Аутор: Редакција Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
30. април 2025.