Инфо

4. мај 2025.4. мај 2025.
Препорука за недељни ручак: Домаће ћуфте у парадајз сосу

Препорука за недељни ручак: Домаће ћуфте у парадајз сосу

Ако тражите рецепт који буди успомене на детињство и породична окупљања, домаће ћуфте у парадајз сосу су прави избор. Сочне, мекане и преливене богатим сосом, ове ћуфте су идеалан предлог за недељни ручак који ће окупити целу породицу за столом.

Потребни састојци:
За ћуфте:

500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)

1 главица црног лука

2 чена белог лука

2 кришке старог хлеба

50 мл млека

1 јаје

Со, бибер по укусу

Мало сушеног першуна

1 кашика брашна (за ваљање)

За сос:

500 мл парадајз сока или пиреа

2 кашике брашна

2 кашике уља

1 кашичица шећера

Со и бибер по укусу

1 ловоров лист

Припрема:

1. Прво припремите смесу за ћуфте.
У дубљој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, со, бибер и сушени першун. Хлеб потопите у млеко, оцедите и додајте у смесу. Све добро сједините.

2. Обликујте мале куглице и сваку уваљајте у брашно.

3. На средње јакој ватри загрејте уље и кратко пропржите ћуфте са свих страна да ухвате корицу, па их извадите и оставите са стране.

4. У истој шерпи припремите парадајз сос.
На уљу пропржите брашно док не постане златно, па сипајте парадајз сок уз стално мешање. Додајте шећер, со, бибер и ловоров лист.

5. Када сос прокључа, спустите ћуфте у шерпу, смањите ватру и кувајте поклопљено још 20–25 минута, повремено мешајући.

Предлог за сервирање:

Послужите уз пире кромпир, барени пиринач или домаће широке резанце. Обавезно додајте сезонску салату — зелену, купус или парадајз.

Савет домаћице:

Ако желите богатији укус, у сос можете додати кашичицу оригана или босиљка, а ћуфте можете обогатити и ситно ренданим сиром у средини.

Пријатно и лепа недеља уз мирисе домаће кухиње жели вам редакција Гласа Подриња!
Аутор: Редакција Гласа Подриња

Најновији број

30. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa