Инфо

14. новембар 2018.14. нов 2018.
Оболелима од меланома од идуће године доступа савремена терапија

Оболелима од меланома од идуће године доступа савремена терапија

(Бета) - Оболелима од меланома од идуће године требало би да буде доступна савремена терапија за лечење те болести од које у Србији сваке године оболи 650 људи, казала је данас начелница Клинике за кожне и венеричне болести Војно медицинске академије (ВМА) Лидија Кандолф–Секуловић.

"Иновативна терапија за меланом која укључује два лека у примени је од 2017. године, а сада имамо обећање надлежних да ће од јануара идуће године бити проширене терапијске опције које су у складу са европским", рекла је она на конференцији за новинаре Удружења пацијената оболелих од меланома (УПООМ).

Навела је да ће нова терапија бити о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање и моћи ће да је добију сви пацијенти који се лече од меланома.

"За лечење меланома је веома важно да се болест открије у раној фази и да се што пре крене са одговарајућом терапијом", казала је Лидија Кандолф–Секуловић.

По њеним речима, потребно је да се много раду на едукацији грађана о ризицима за оболевање од меланома, а поготово о штетности претераног сунчања и коришћења соларијума.

"Радна група при Министарству здравља сутра би требало да финализује предлог да се законом забрани да соларијум користе млађи од 18 година", рекла је Лидија Кандолф–Секуловић и додала да је намера да се потпуно забрани коришћење соларијума, што је већ урађено у неким земљама.

Она је указала и да заштитне креме за сунчање не омогућавају безбедно сунчање у периоду кад је највеће УВ зрачење.

Председник Удружења дерматовенеролога Србије Жељко Мијушковић је истакао је у порасту број оболелих од меланома у Србији, као и у свету.

"У Србији годишње међу 650 оболелих од меланома има 200 пацијента који имају метастазе. Они имају много веће шансе за преживљавање ако се болест рано дијагностикује и одмах примени савремена терапија", казао је Мијушковић.

Препоручио је грађанима да се без потребе не излажу УВ зрачење и да једном годишње посећују дерматолога који ће им прегледати кожу.

Председник УПООМ-а Саво Пилиповић је препоручио оболелима од меланома да се лече и оперишу у референтним здравственим установама, јер ће тако болест моћи да се прати и правовремено реагује применом најбоље терапије.

Оценио да би било добро да Србија, попут неких земаља има клинику за меланом где би се одмах упућивали грађани код којих се сумња да имају ту болест или је она већ дијагностификована.

У Београду ће, како је најавио Пилиповић, од 16. до 18. новембра бити одржан регионални скуп о меланому где ће поново бити указано да је превелика смртност оболелих због тога што се меланом касно открије.

"Број оболелих од меланома ће, нажалост, и даље бити у порасту, због непотребног и претераног излагања сунцу и грађани треба да буду едуковани како да смање ризик и да више воде рачуна о свом здрављу", рекао је Пилиповић.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa