Инфо

13. март 2019.13. мар 2019.
Протест "1 од 5 милиона" због сече дрвећа на Калемегдану

Протест "1 од 5 милиона" због сече дрвећа на Калемегдану

БЕОГРАД, 13. марта 2019. (Бета) - Удружење грађана "Један од пет милиона" организвало је данас у Београду на Калемегдану протест поводом сече дрвећа у том парку и на супротној обали код Ушћа због изградње гондоле, и најавило да ће спречити сваки наредни покушај власти да посече неко стабло.
Један од организатора протеста Срђан Марковић рекао је да је дрвеће посечено без знања јавности и да власт није доказала да има дозволу за то.
"Посекли су дрвеће без најаве, јер су знали да ће грађани бити против тога. Нису потврдили да имају дозволе и немају доказе да су их добили", казао је Марковић.
Марковић је додао да је дрвеће посечено због "скупе" инвестиције која се неће исплатити у наредних 30 година.
Он је навео и да ће бити срушен и зид на Калемегдану који је изграђен '30-тих година и да се Завод за заштиту споменика још није изјаснио по питању гондоле.
Општина Стари град саопштила је да је на данашњој седници Већа донела одлуку о укидању решења којим је формално дата сагласност за уклањање стабала на одредјеним катастарским парцелама.
Одлуку о прављењу жичаре, како се наводи у саопштењу Општине Стари град, донела је Скупштина града Београда, а та одлука са собом носи и сечу стабала.
ЈКП "Зеленило Београд" саопштило је раније данас да ће у четвртак започети садњу 300 стабала на Калемегдану и у парку код Ушћа, што је дупло више од посеченог дрвећа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa