Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

На прагу треће деценије 21. века туберкулоза још увек није искорењена. Некада болест велике смртности, данас се успешно лечи, али је пут до излечења дуг.

Светски дан борбе против туберкулозе је 24. март, датум када је др Роберт Кох 1882. године открио бацил ове болести. Први антибиотици су откривени тек 1946. године, а до тада се веома често умирало од туберкулозе и готово да нема породице која, у ранијим деценијама, неког члана није изгубила због ње. Подаци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Мачвански округ је уз Рашки водећи у Србији по броју оболелих.

-Ради се о заразној болести коју изазива бактерија бацил туберкулозе. Преноси се, пре свега, ваздухом, а извор је болесник који има активну плућну туберкулозу. Особа са нелеченом туберкулозом када кашље, кија, па чак и говори, заједно са капљицама пљувачке избацује у ваздух бациле. Те мале честице јако дуго могу да остану у ваздуху и до преношења долази уколико их друга особа удахне, каже др Катарина Шимон из Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa