Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
ПКС: У експанзији тржиште непокретности у Србији

ПКС: У експанзији тржиште непокретности у Србији

(Бета) - Тржиште непокрентности у Србији је у експанзији у последње две и по године, када је продаја и куповина станова порасла за 35 одсто, саопштила је данас Групација поседника у промету непокретности Србије.

По подацима те групације, која ради у оквиру Удружења за трговину Привредне коморе Србије, од 2016. године је 21 одсто станова купљено на кредит.

"Највише станова се купује за готовину, односно уштеђевину јер грађани немају интерес да држе новац у банци због малих камата, па улажу у некретнине", рекао је у разговору са новинарима председник Групације посредника у промету непокретности Дамир Борић.

Он је указао да цене станова у првом кварталу 2019. мирују и да су најскупљи станови у Београду, у просеку око 1.500 евра по квадрату, где се прода 50 одсто стамбеног простора у Србији.

У свим београдским општинама прошле године су цене станова увећане, а највише у Новом Београду - скоро 16 одсто, што је последица велике потражње за становима у новоградњи и највећим бројем новоизграђених станова у тој општини, подаци су Групације.

Чланови Групације су оценили да је уређености тжишта непокретности много допринело лиценцирање агената који се баве продајом непокретности, што је обавеза од 2015. године када је почела пуна примена Закона о промету непокретности.

Они су најавили да ће иницирати измене тог закона, пре свега у делу који се односи на радни статус људи који се баве продајом непокретности

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa