Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Изазови високих температура

Изазови високих температура

Протекли јуни био је најтоплији икада месец забележен на Земљи. Због те чињенице, знатно је повећан обим посла у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац. Тим поводом, разговарали смо са др Миром Гајић.

Већи прилив пацијената током лета је очекиван?
- Да, али је приметно повећан број пацијената у односу на претходне године због наглог преласка са ниских на високе температуре и обилним падавинама које су претходиле врућинама. Пацијенти се јављају у амбуланту у великом броју, а забележен је и већи број интервенција на терену, нарочито на јавним местима. Организам није у могућности да се адекватно аклиматизује и постепено прилагоди новим временским приликама.

Врућина изазива бројне здравствене проблеме и у здравој популацији, а посебно код хроничних болесника?
- Најпре код кардиоваскуларних болесника, асматичара и дијабетичара. Велике летње врућине знају да буду озбиљна сметња у свакодневном функционисању, нарочито код осетљивих група као што су деца, труднице и стари људи. Како бисмо отклонили ове сметње, битно је да следимо препоруке и упутства о начину исхране, адекватном узимању течности, заштити од спољних утицаја у боравишном, радном и отвореном простору, као и о дозирању физичке активности.

Опширније у штампаном издању "Гласа Подриња"

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa