Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: професор ШПУ  Михаило Симовић

Фото: професор ШПУ Михаило Симовић

На захтев читалаца: Катарина Маровић ученица Шпу и добитница међународних награда

Очи су огледало душе

„Једна од најзначајнијих особина уметника ја моћ сагледавања. То да у свакидашњим стварима видимо нешто инспиративно“, каже Катарина
-Постепено сам кроз године цртања и сликања схватила да себе више не могу да замислим како се бавим било чиме што није везано за уметност, па онда моја одлука није била тешка. Имала сам и подршку што ме је још више подстакло да идем путем који ме испуњава - каже матуранткиња Школе примењених уметности Катарина Маровић о одабиру средње школе и склоности ка стваралаштву.

Одлука донета пре четири године била је права, а од тог тренутка протекли су бројни сати у усавршавању ликовног израза, технике, пристизале међународне награде, а љубав ка уметности постајала је све јача. О школи, наградама, погледу на стваралаштво, инспирацији и таленту за Глас Подриња говори млада Шапчанка.Међународни визуелни конкурс Бранкуши виђен на 145 портрета - прво место; Међународни ликовни конкурс малог формата Мини РестАРТ, тема - Птице - друго место.


За почетак онима који желе да стекну формално образовање у ШПУ Катарина саветује да се не двоуме, јер школа има посебну драж и енергију.

-Младима гарантујем пре свега пријатну атмосферу у самој школи, кабинетима током рада као и увек доступну помоћ професора за остваривање сваке нове идеје. Здрава конкуренција међу ученицима је увек присутна током рада, сви се међусобно подржавамо и усавршавамо своје таленте. Често се одржавају школске изложбе, на којима се покажу радови ученика као и напредак током година у нашој школи, истицање различитих талената и сам напредак у стварању.

Волела бих да једног дана људи када виде мој рад кажу: „Да то је сигурно Катарина!“


Која техника је најближа твом уметничком изразу?
-Свака техника је различита и има своје предности у зависности од тога како желимо да се изразимо и шта желимо да пренесемо посматрачу. Чар саме уметности је та игра са различитим техникама и откривање онога што вам највише лежи. Опробала сам се у скоро свакој техници, али да бих се одлучила за ону која ми је најближа мислим да бих морала свакој појединачно још да се посветим. Ако бих сада морала да бирам рекла бих акрил техником пастуозног сликања, то ми једноставно највише прија и допушта ми да се опустим и ослободим.Које теме те највише инспиришу?
-Једна од најзначајнијих особина уметника ја моћ сагледавања. То да у свакидашњим стварима видимо нешто инспиративно. Када је инспирација у налету потпуно је свеједно која је тема у питању. Мени су лично, кад већ причамо о темама, најинспиративнији портрети и скице фигура. Зашто што на њих гледам као на изазов. Изазовно је јер да би сте некога верно приказали морате да се удубите у њихову личност. Покрети тела су такође од изузетног значаја. Из овога закључујем да ли је неко опуштен или напет, весео или му је досадно итд. „Очи су огледало душе“ у уметности ово бих пре назвала правилом него изреком. Зато се очима увек највише посветим.

Аутентичност је оно што нас чини уметницима


Као неко ко се бави уметношћу, можеш ли проценити колико је важан таленат, а колико је битан рад при усавршавању?
Таленат је важан само онолико колико радимо на њему. Важно је поседовати таленат али он нам не значи ништа ако га не искористимо. Особа са мање талента а много вредног и напорног рада превазићи ће небитно колико велики таленат ако је он неискоришћен.-Као наставник у Школи примењених уметности, имам ту срећу да радим са веома талентованим младим људима који су посебни у разним сферама ликовне и примењене уметности. Такође, срећа је када имате групу ученика која тежи ка истим стварима, имају иста интересовања, али и различите, креативне идеје које се међусобно преплићу. Као резултат добијете мноштво фантастичних радова, слика и цртежа који могу да парирају чак и радовима искуснијих уметника. Једна таква млада особа је Катарина Маровић, ученица трећег разреда, која поред свог раскошног талента поседује и огромну радну етику. Користи сваку могућу прилику да покаже колико може и уме, а као доказ имамо њене многобројне освојене награде на националним и интернационалним ликовним конкурсима и изложбама, на које смо веома поносни. У блиској будућности се надамо још неком пласману јер вредно радимо на новим идејним решењима. Катарина је ученица која има потребу да спозна своје ликовно Ја, која истражује, учи, жели да напредује, трага за новом инспирацијом. И зато је право задовољство учествовати у том процесу јер се пред вама дешава ерупција талента, знања и умећа, где је успех неминован. Верујем да ће њени радови врло брзо красити многе велике галерије, где ће публика засигурно препознати све ликовне квалитете које ова девојка поседује и које ће надоградити временом. О њеном имену и раду ће се тек писати - истиче наставник практичне наставе и ментор Сузана Стефановић.


Колико су ти значајна међународна признања која си освојила?
Наравно да ми је свака награда значајна али међународне бих посебно истакла. Не само да на таквим конкурсима представљам себе, већ и школу и нашу државу. Достигнуће на таквом конкурсу, на којем знам да се много већи број мојих вршњака пријавио него на народним конкурсима, ми отвара видокруг и после сваке награде добијам самопоуздање да се пријавим на још конкурса. Само учешће је значајно ново искуство а награда је производ нашег труда.Планови након завршетка средње школе?
Планирам да останем у уметности, то је једино што сада могу да вам кажем. Најлепше ствари дешавају се спонтано и неочекивано, тако да ћу се препустити томе. Када сваки дан искористимо максимално нема потребе за бригу и планирање. Сматрам да је аутентичност оно што нас чини уметницима. Тако да бих волела да једног дана људи могу да виде неки мој рад и да кажу:“ Да то је сигурно Катарина.“

М. Ж.
Фото: професор ШПУ
Михаило Симовић

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa