Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Одговор на сваки изазов живота (фото: Сосиб)

Одговор на сваки изазов живота (фото: Сосиб)

Пројекат УПМО и Гласа Подриња: „Заједно у медијима“ (7)

Без борбе нема среће

Несавесни појединац свечарски тренутак претводио у трагедију. Прихвати сурову игру живота. Живео два рата, срећу пронашао у Београду. Спорт некадашња преокупација. Дружење извор снаге за посао
Драженко је био један од много малишана у селу покрај Бања Луке још док је девета деценија прошлог века газила прве кораке. У то време дечја граја није била изузетак на сеоском подручју. Није волео мировање, сваки дан га је мотивисао да проналази себе кроз игру и активност. Био је један од малишана који се 4. јула 1989. године играо на улици док је у близини трајао свечарски дан. У комшилуку је подизан кров на кући, те за добру срећу власник је решио да обележи тај тренутак. Нажалост, тренутак славља постао је моменат трагедије. Један од гостију, из само на овом подручју знаних разлога, решио је да свечаност „употпуни“ са понеким хитцем из пиштоља, као да у руци није оружје. Ороз је повучен, песма и узвик су се проломили, али је жамор малишана у безбрижној игри утихнуо. Зрно славља није одлетело ко зна где, већ ка улици и у тело десетогодишњег Драженка Митровића.

-Опоравак је био дуг, били су угрожени срце, плућа и ту је био фокус, а истовремено мало пажње је дато кичми. Испоставило се да је кичма највећи проблем, остао сам непокретан од струка на доле. Тек после рањавања сам први пут видео инвалидска колица, а одмах су ми постала и средство кретања. Опет, можда и зато што сам био дете, чини ми се да сам се лакше привикао на нову реалност од оних који су постали особе са инвалидитетом у каснијој животној доби – присећа се Драженко.

Одувек сам волео друштво, као и свака екстровертна личност. Друштвене игре и картање су хоби, могу рећи и страст. Наравно, никада у новац, већ из задовољства. Нађемо се код неког и шпил је спреман. Омиљен ми је реми


Карта у једном правцу
Ратне дане је провео у Бања Луци, те иако није било непосредног рата у граду, последице су се осећале свакодневно. Године 1998, са непуних 20 преселио се у Београд питајући се вуче ли неку злу коб, јер је већ наредне отпочела НАТО агресија. Ипак, уз све ризике донео је одлуку да ће Београд бити његов дом, шта буде да буде.

-У Београд сам дошао без неке потпоре, живео сам у Дому за одрасла инвалидна лица „Драгиша Витошевић“, није ми било свеједно, али сам одлучио да се борим.
Све што се десило није ни начело љубав коју је имао према спорту. Драженко је најпре почео да игра кошарку у колицима, убрзо стигао до репрезентације, а потом је прихватио позив да се опроба у атлетици. Снажан, крупан, идеално предодређен за бацачке дисциплине окушао се и одмах освојио титулу у бацању диска. Једно такмичење је било довољно да га лично позове селектор Властимир
Голубовић и саопшти му да има потенцијал за највише, али само уз „крв, зној и сузе“. Изазов понуђен, изазов прихваћен.

Конкуренција у Србији није велика, али се одмах показао и у иностранству. Медаља на Европском првенству после врло кратких припрема је само наговестила велике резултате. Четири пута је обаран светски рекорд, све титуле уз два сребра на Параолимпијским играма, у Пекингу и Лондону.

На параолимпијском постољу (Фото: Osi-press.com)


-У то време је ритам тренинга био изузетан, два пута дневно, све интензивније како се ближило такмичење. Велике жеље, велика очекивања и знао сам да морам бити истрајан. Било је тешких тренутака када сам много радио, а резултат се није померао, међутим све је стигло на наплату када је било најважније.

Како воли да каже, сада је диск окачио о клин, само спортско срце још увек тражи адреналин, надметање и рекреацију.

- Сада тренирам неколико пута мање него раније, али још увек тренирам. Три до четири пута недељно имам свој ритам. Атлетику сам ставио по страни, но вратио сам се кошарци у колицима. Играм је рекреативно и такмичарски. Наступам за локални клуб и као увек желим да побеђујем.

Атлетику сам ставио по страни, но вратио сам се кошарци у колицима. Играм је рекреативно и такмичарски. Наступам за локални клуб и као увек желим да побеђујем

Срећа је у људима
Највећа преокупација параолимпијског одликаша постао је Спортски савез ооба са инвалидитетом Београда. Изабран је за председника и сваки радни дан је добио свој ток који почиње путем ка радном месту.

-Волим да сам окружен људима, само што сам тренутно окружен папирима (смех). Место захтева бројне активности, потребне су одличне организационе способности и много свакодневних састанака. Сваки дан у неком тренутку утишам телефон и онда када стигне предах гледам пропуштене позиве, поруке и накнадно одговарам, ко ме познаје зна да никада не избегавам позиве – појашњава наш саговорник ужурбаност дана, наглашавајући да у слободном времену иска енергију за наредне изазове.

-Одувек сам волео друштво, као и свака екстровертна личност. Друштвене игре и картање су хоби, могу рећи и страст. Наравно, никада у новац, већ из задовољства. Нађемо се код неког и шпил је спреман. Омиљен ми је реми. Број партија зависи да ли је радни дан или викенд, наравно, умели смо да закорачимо дубоко у ноћ (смех). Када не бацамо карту, ту су увек рачунар, мали екран и генерално шта донесе дан, трудим се да пригрлим. Посебна радост су путовања, једнодневна, вишедневна, уживам у сваком, те у неком годишњем планеру у глави, увек има места за одмор ван града.

Један тренутак, често ван утицаја особе, води од потпуне моћи до потпуне немоћи. Нечија прича подсети колико живот треба ценити и уживати у свему што доноси. У Београд је стигао Драженко Митровић са жељом да остане, то му је сада још једна у низу победа.

- Иза себе имам брак, нашао сам мир и снагу да се посветим образовању и све што сам постигао чини ме поносним. Мора се мало претрпети у животу да би било лепо. Сваком је његова мука најтежа, али борба је увек потребна. Увек сам оптимиста. Још верујем да ће пронаћи нешто, неку операцију, могућност кроз коју ћу добити прилику да поново ходам.
Д. Благојевић

Најновији број

16. март 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa