Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Одговорност кључна реч
БУДИ ПРИЈАТЕЉ ПРИЈАТЕЉУ (4)

Одговорност кључна реч

Према подацима добијеним од ЈКП „Стари град“-Зоохигијена Шабац, на територији града је око 1.000 паса луталица. Анкета Удружења за заштиту паса „Право на живот“ показала је да чак 94% наших суграђана жели да се овај проблем реши, али немају довољно информација. Локални медији спорадично извештавају о овој теми, тек ако се догоди неки инцидент
Сви беже од одговорности, а управо је одговорност кључна реч у решавању питања напуштених паса. Одговорност власника, одговорност локалне заједнице, одговорност локалне самопураве, одговорност државе. Помака нема без укључивања целог система.

Да би ствари биле знатно другачије потребно је бар три генeреације истрајности. Првој је најтеже. Напор задатака трасирања пута онима који долазе на себе су преузели људи из Удружења „Право на живот“. Основани су пре три године са циљем да побољшају положај паса у градском Прихватилишту. Уласком у систем су схватили да исти не функционише и да је тадашње стање у прихватилишту само врх леденог брега.

Истовремено се мора радити на више фронтова. Стерилизација је значајна ставка, али ако људи
наставе да избацују псе на улицу, проблем никада неће бити решен


Током претходних година поносни су на број стерилисаних, број удомљених паса, као и на велико смањење угинилух у шабачком Прихватилишту. Поносни су на измену градске Одлуке која није била у складу са Уставом и законом Републике Србије, едукацијом младих нараштаја. Међутим, знају да борба тек предстоји. Као примере добре праксе у Србији наводе Сенту, Мол и Нови Сад. Кажу да имају одличну сарадњу са удружењима из суседних градова и општина, те да су кључне ствари у решењу питања паса луталица: одговорно власништво, стерилизација и едукација.

За псе на улицама криви су људи
Ушли су у градско Прихватилиште са идејом да удомљавају напуштене псе. Затекли су, како наводе, катастрофалну ситуацију: 95 одсто паса је завршавало угинућем. То је упућивало на дубину проблема.

-Људи виде само напуштене псе, а проблем је много већи од тога. Кључни узрок је човек и његов однос према псима, а потом систем који не кажњава кршење права- истиче испред Удружења „Право на живот“, Весна Теодоровић.


Наши суграђани су за решење проблема
Током реализације пројекта „Освести се, спаси псе“ Удружење је извршило попис паса у једном делу града, као и анкетирало наше суграђане на тему решења проблема луталица. Скоро 94 процента анкетираних истакло је да жели да се овај проблем реши.

-Шапчани мисле да имамо проблем, али и да га треба решавати на добар начин. Приликом анкетрања нисмо наишли на лоше реакције. Сви су чули шта имамо да кажемо, постављали питања и након тога, неки од њих звали да стерилишу своје псе. Само у оквиру овог пројекта је урађено 30 стерилизација.- каже Весна Теодоровић и подвлачи да из наведених разлога сматра да је едукација једна од кључних ствари за решавање овог проблема.

Подучавање младих нараштаја
Управо едукација средњошколаца и основношколаца била је један од акцената већ наведеног пројекта „Освести се, спаси псе“. Низом радионица обухваћен је велики број деце чији је резултат био повећан степен емпатије према животињама, али и активно укључивање у рад самог удружења.

Рад на више фронтова
Поносни су и на број стерилизација које годишње обаве, за сада се та цифра врти око 100, али су истворемено свесни да само стерилизације не може да доведе до решења.

-Истовремено се мора радити на више фронтова. Стерилизација је значајна ставка, али ако људи наставе да избацују псе на улицу, проблем никада неће бити решен- објашњава Теодоровићева.

Видљиви помаци
Велики напредак Теодоровићева види у освешћености наших суграђана шта је то злостављање животиња као и неопходности пријављивања истог. Каже да је све већи број оних који заједно са члановима Удружења одлазе у Полицију, или пријављују убиства или мучења паса под именом и презименом. Спремни су и да сведоче. То ранијих година није био случај.

-Раније, уколико је неко и пријављивао, то је било анонимно. Сада је то другачије и због тога смо поносни на наше суграђане. Са друге стране, нисмо задовољни дани једно од преко 30 пријава нема свој епилог. Такво је стање у целој Србији и то је генерално велики проблем, што се по овом питању не препознаје кривица и нема адекватних казни за кривце- објашњава Теодоровићева.


Решење

Стерилизација, едукација и одговорно власништво воде до решења. Предлог програма за решавање питања паса луталица, предат Градској управи пре две године ова три ставке наводе као кључне.

-То је програм који даје успеха свугде у свету где се примењује. Контрола власника. У смислу да је сваки пас обележен и чипован, те не може завршити на улици без последица. Масовна стерилизација: од велике економске оправданости јер се из градске касе годишње издвоји око 10 милона динара на исплату штета од уједа или пољопривредницима за настрадалу стоку, а та цифра би била довољна да се стерилшу пси на територији целог града. Едукација: пре свега деце у смислу развијања емпатије према животињама- објашњава Весна Теодоровић.

Т.Трифковић

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa