Инфо

19. октобар 2023.19. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

БУДИ ПРИЈАТЕЉ ПРИЈАТЕЉУ

Бесплатне стерилизације власничких паса

Шабац ће бити један од градова у Србији који ће издвојити новац за стерилизације власничких паса. Предвиђених три милиона динара треба да покрије више од 400 стерилизација. Планирана сума је око три пута мања од оне коју град сваке године исплати на име одштета због уједа напуштених паса.

-Јасно је да су стерилизације једини начин да се смањи број напуштених паса, а самим тим и оних који су на улицама. Међутим, стерилизације нису јефтине и многи грађани не могу да одвоје око 6.000 динара за стерилизацију једне женке. Град се морао активније укључити у решавање овог проблема и одлучено је да се издвоји новац за ову намену. Требало је још до краја године да кренемо са овом акцијом, међутим због предстојећих избора нисмо у могућности да издвојимо средства ребалансом буџета, те ћемо са бесплатним стерилизацијама, у договору са градом, почети у марту, наводи Мирко Игњатовић, директор ЈКП „Стари град“ и главни заговорник ове идеје.

Фото:Pixabay


Подаци кажу да би једна женка током свог животног циклуса, могла да има и до 6.000 потомака, када се узму у обзир и штенци њених штенаца, односно чињеница да се пси размножавају геометријском прогресијом. Стерилизација није опасна, напротив, штити пса од неких врста тумора. Захвате ће обаљати све ветеринарске станице у граду.

-Прошле године смо имали издатке од 8,5 милиона динара по основу уједа уличних паса. На основу досадашњег стања, ни ове године неће бити мање. Уколико следеће године не будемо имали на улицама штенце од 400 стерилисаних паса то ће бити огромна ствар. Видећемо како ће ова идеја заживети, какав ће бити одзив и ефекти, те на основу тога опредељивати средства за ову намену и у будућности. Туђа искуства кажу да резултати брзо буду видљиви, наводи Игњатовић.

Чиповање већ јесте обавезно, али ће сада и контроле бити строже. Почеће се и са кажњавањем неодговорних власника, али се мора решавати и проблем нерегистрованих котитеља.

-Апелујем на све љубитеље животиња да обавесте своје комшије, рођаке, пријатеље који имају псе о овој акцији, како би одзив био што већи. Заједнички циљ нам је да што више паса прође кроз овај програм, јер је то једини начин да смањимо број паса на улицама, каже Мирко Игњатовић.


-Када обезбедимо бесплатне стерилизације нико више неће имати изговор зашто има штенце са којима не зна шта ће и које оставља поред пута или по граду. Ко жели да има штенце за продају нека региструје одгајивачницу. Сведоци смо да је велики број расних паса на улици, пре свега зато што се неконтролисано коте, јефтино продају и касније или од стране примарних власника или од стране купаца заврше на улици. Не може се обезбедити довољно места у прихватилишту, нити постоји довољан број удомитеља да би се збринули сви напуштени пси. Људи морају да схвате да када узму пса преузимају обавезе на 10, 12 година, а не играчку које ће се решити када порасте или се разболи. Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи, али и грађани морају показати добру вољу. Није довољно само упирати прстом у псе који нису на улици својом вољом. Некада су најгласнији баш они који их ту и оставе. Проблем није настао преко ноћи и сви заједно треба да га решавамо, каже Игњатовић.

Истиче да ће од бесплатних стерилизација корист имати сви, град, комулано предузеће, грађани. Током последње три године политика града према напуштеним псима се значајно променила.

-Не само да нема више убијања паса у градском Прихватилишту, него се пси сада тамо адекватно лече и пролазе прегледе пре сваке стерилизације. Свима који заговарају идеју да напуштене псе са улице треба склонити на неки нехуман начин поручујем да Шабац више никада неће бити град у ком се убијају пси, истиче Игњатовић.

М.М.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa