Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Фото: Волонтери удружења за заштиту паса „Право на живот“

Фото: Волонтери удружења за заштиту паса „Право на живот“

БУДИ ПРИЈАТЕЉ ПРИЈАТЕЉУ

Пас спасен у последњем моменту

Иако волонтери за овакве случајеве најчешће сазнају путем дојава или пријава сведока, овога пута видели су објаву на друштвеним мрежама, где је фотографија премршавог стафорда на кратком ланцу дељена неколико дана. Други пас из истог дворишта тада је већ био мртав. Овај случај разликује се од мноштва сличних по томе што су институције овога пута биле спремне да реагују и то је учињено одмах по пријави
Волонтери удружења за заштиту паса „Право на живот“ одавно су свесни да никада неће доћи тренутак када ће моћи да кажу да су све видели. Људско зло је неограничено и увек ће наћи нове начине да се искаже на немоћнима.

Недавна прича о злостављању паса долази из Богатића. Један пас имао је среће, док је други угинуо и пре него што се сазнало за овај случај. Реч је о псима који су данима држани на ланцима у дворишту, без храни и воде, пуштени да умру од глади и жеђи.

Иако волонтери за овакве случајеве најчешће сазнају путем дојава или пријава сведока, овога пута видели су објаву на друштвеним мрежама, где је фотографија премршавог стафорда на кратком ланцу дељена неколико дана. Други пас из истог дворишта тада је већ био мртав.

Преживели пас спасен је у последњем моменту и волонтери су уверени да не би издржао до ујутру.

Фото: Волонтери удружења за заштиту паса „Право на живот“


-Имали смо среће и ми и пас да је инспектор био спреман да изађе на терен у 10 сати увече. Ми смо случај пријавили полицији, која је обавестила инспекцију и заједно су изашли. Тужитељка је наложила да се пас одузме од власника што је одмах и учињено. Власници су признали да нису били код куће шест дана и да пас толико није храњен и појен. Међутим, касније смо сазнали да је агонија паса трајала много дуже и да су злостављани и малтретирани на различите начине, прича Весна Теодоровић из удружења „Право на живот“.

Пас је провео неколико дана у ветеринарској станици у Богатићу где је на почетку нису даване велике шансе за преживљавање. Утврђено да је здрав, али изузетно неухрањен и дехидриран и пун ожиљака. Из стационара је отишао у привремени смештај, а у међувремену се јавила жена из Новог Сада која жели да му пружи стални дом.

Грађани се све више укључују и пријављују злостављања и напуштања паса. Међутим, још ниједан случај није добио судски епилог и није дошло до осуде злостављача. Тужитељка је овог пута реаговала на прави начин што даје наду да ствари коначно крећу набоље и да ћемо напокон имати први случај осуде као пример другим неодговорним власницима


Привремена старатељка до тада брине о њему на најбољи могући начин. Сви који су учествовали у његовом спасавању желе му да живи животом бољим од његових мучитеља.

-Пас је диван. Добро се слаже са људима и другим животињама. Научио је да шета на повоцу. Нажалост, судбина стафорда и сличних раса је често оваква. Узимају их људи који нису подобни да буду власници, а када заврше на улици или прихватилишту јако се тешко удомљавају, наводи Весна.

Фото: Волонтери удружења за заштиту паса „Право на живот“


Овај случај разликује се од мноштва сличних по томе што су институције овога пута биле спремне да реагују и то је учињено одмах по пријави.

Волонтери похваљују полицију која је све спремнија да реагује и у последње време увек изађе на лице места по пријави. Грађани се све више укључују и пријављују злостављања и напуштања паса. Међутим, још ниједан случај није добио судски епилог и није дошло до осуде злостављача. Тужитељка је овог пута реаговала на прави начин што даје наду да ствари коначно крећу набоље и да ћемо напокон имати први случај осуде као пример другим неодговорним власницима.
М.М.

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa