Хотел „Слобода“ у Шапцу већ деценијама је симбол доброг укуса и гостопримства. Последњих година, захваљујући шефу кухиње Зорану Вуковићу и шефу посластичарнице Милошу Јовановићу, тај укус добио је нове модерне ноте. Овај двојац негује традицију, али и пажљиво уводи нове светске гастро-трендове, који све чешће освајају непца Шапчана и гостију са свих страна
Трендови се мењају свуда, па тако и у гастрономији. Посластичарство је посебно подложно модернизацијама и оно што је хит једне сезоне, већ за пар месеци може лако бити заборављено. Овог пролећа апсолутни хит је Дубаи чоколада и пистаћи у свим облицима и свуда. Какве везе Дубаи чоколада има са Шапцом? Стигла је и у наш град, али у потпуно новом руху. Ипак, кренимо редом.
Подлога од слатког теста, крем, пистаћи и кадаиф чине јединствен десерт. Људи су у почетку скептични, али када пробају, реакције су одушевљене. Од четири укуса највише се издваја управо Дубаи
Хотел „Слобода“ у Шапцу већ деценијама је симбол доброг укуса и гостопримства. Последњих година, захваљујући шефу кухиње Зорану Вуковићу и шефу посластичарнице Милошу Јовановићу, тај укус добио је нове модерне ноте. Овај двојац негује традицију, али и пажљиво уводи нове светске гастро-трендове, који све чешће освајају непца Шапчана и гостију са свих страна.
Фото: "Глас Подриња"
Милош се недавно вратио са престижног сајма посластичарства и пекарства у Риминију, Италији, одакле доноси инспирацију и новитете, посебно у свету сладоледа.
-Видео сам нове трендове, нарочито у припреми ђелата, оног правог италијанског сладоледа. Ради се о укусу и текстури коју код нас у окружењу још нисам видео. Сад уводимо нове укусе и освежавамо понуду сваке сезоне. Ове године хит су пистаћи у свим облицима, али и један потпуно нови дезерт — Дубаи сладолед, који је већ изазвао доста пажње. За најмлађе припремамо веселу понуду: сладоледе са кокицама и пуцкетавим бомбонама. Понудићемо им и сладоледе без вештачких боја и арома, а све то ће имати прилику да пробају већ за Ускрс, на Туцијади коју организујемо, прича Милош.
Фото: "Глас Подриња"
Али то није све - међу новитетима су и слатке пице, необичан десерт који изгледом подсећа на класичну пицу, али је сладак. Подлога од слатког теста, крем, пистаћи и кадаиф чине јединствен десерт. Слатку пицу Милош прави у још три укуса, али Дубаи привлачи највећу пажњу.
Фото: "Глас Подриња"
-Људи су у почетку скептични, али када пробају, реакције су одушевљене. Од четири укуса највише се издваја управо Дубаи, додаје Милош.
Зоран, шеф кухиње са више од две деценије искуства у „Слободи“, истиче да је суштина у балансу између традиције и тренда.
Фото: "Глас Подриња"
-Нема ту ништа ново да се измисли. Морате имати добар сервис и квалитетну храну. Људи све више воде рачуна о томе шта једу, па уз класичну понуду увек припремамо и специјалитете за оне који не конзумирају глутен, месо или млеко. Има све више захтева за безглутенском, веганском и халал храном. Ми то поштујемо, баш недавно смо обновили ХАСАП сертификат — то гости знају да цене, поготово странци, истиче Зоран.
Зоран често обилази гастрономске манифестације, а недавно је боравио у Солуну, где га је инспирисала комбинација брзе и фине хране, са освежавајућим зачинима и егзотичним сосевима. Овладао је уметност коришћења најскупљег зачина шафрана, али и несвакдиашње комбинације цимета и ђумбира.
Фото: "Глас Подриња"
-Иако пратимо трендове, не можемо потпуно одбацити нашу кухињу. Гостима морамо понудити и оно на шта су навикли, али и нешто ново. Наши људи су везани за традицију, али странци воле да истражују. Када причају о свом послу, Зоран и Милош се слажу око једне ствари - без обзира на новитете, квалитет и презентација су кључни.
-Визуелни утисак је пола посла. Данас је изглед јела битан исто колико и укус. Трудимо се да сваки дезерт, свако јело буде и фотографски привлачно, јер се храна данас прво „једе очима“, наглашава Милош.
Фото: "Глас Подриња"
Своје богато искуство Зоран је градио од раних дана, када је као ученик закорачио у кухињу „Слободе“, све до данас када је водећи човек хотелске гастрономије. Рођен је у Орашцу, након средње школе завршио је и вишу, а затим се специјализовао за хотелско пословање и за рад са дивљачи и рибом. -Ово је моја матична кућа. Од средње школе до данас, уз кратку паузу током реновирања, остао сам веран „Слободи“, каже Зоран. Као један од најчуднијих захтева у каријери памти када су Индуси тражили да набави живу рибу и уреди је пред њима, како би били сигурни да је свежа. Милошев пут је такође био занимљив - од првог посла у ресторану „Фармакома“, преко кухиње хотела „Слободе“ до позиције шефа посластичарнице. Већ десет година је у хотелу. - Волим да радим с храном, волим естетику и креативност. Стално учимо, усавршавамо се, јер се укуси и очекивања гостију мењају. Али суштина је једна: квалитет и труд увек пронађу свој пут до госта, закључује Милош.
Ипак, не заборављају на традицију. Већ годинама у посластичарници један десерт има примат.
-Жито са шлагом је и даље број један код наших гостију. Без обзира на то колико нових колача унесемо у понуду, тај десерт остаје неприкосновен, смеје се Милош.
У времену када све више људи путује и жели да проба нове укусе, овај двојац труди се да Шабац остане место где се ужива у добром залогају - и традиционалном и модерном.