16. decembar 2021.16. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

POKRENI SE... (18)

Da sam svoja nema cenu

Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji Mačvanskog okruga na ovu temu? Ko su žene koje su uspele da se ostvare na svim poljima, na koje su prepreka nailazile i šta im je pričinjavalo najveću satisfakciju na putu uspeha? Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo serijom tekstova u okviru rubrike Pokreni se, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Ograničenja su samo u našim glavama. Ukoliko se neko rodi kao „pozitivan duh“, nema tog pravila ili društvenog uverenja koje će ga sputati da ostvari svoju svrhu i dosegne zacrtani cilj. O tome svedoči i odbornica u Skupštini opštine Vladimirci Stana Ajduković. Rođena u vladimiračkom selu Krniću, kao četvrta ćerka, rešila je da ostane na roditeljskom imanju i tu zasnuje porodicu. Velika podrška joj je muž, za kojeg kaže da je „netipični predstavnik“ muškog roda, jer je pristao da dođe i živi u njenoj kući. Majka je dvoje dece, čija budućnost je, kako navodi bila presudna da se odluči da uzme učešća u političkom životu zajednice, ali je pre svega samosvesna i ostvarena žena.

-Tu sam gde sam jer volim selo i Srbiju. Za moj ulazak u politiku zaslužna su deca, ali su ona ipak odlučila da žive u inostranstvu. Sin mi je već dve godine u Minhenu, a ćerka u Beču. Žao mi je što nismo zajedno, ali sam duboko uverena da svi imao pravo da donosimo svoje odluke i da ja, kao roditelj nisam tu da kočim ničiju sreću. Bitno mi je da redovno održavamo kontakt, da dolaze kada mogu i da u svakom trenutku osećam njihovu brigu za nas- ističe Stana Ajduković.

Mogla sam sve što sam htela
Kao i većina naših sagovornica, Stana kaže da je od kako zna za sebe mogla da bude sve što je htela. Odrastanje na selu je imalo brojne prednosti i za nju neopisivu čaroliju kojoj je odlučila da bude verna celog života. Školovala se za frizerku. Koristan zanat u svim vremenima, ali i neka vrsta odanosti lepoti, bez obzira na vreme i prostore jednoj od bitnih ženskih osobina. Kasnije je put naveo ka zvanju ekonomskog tehničara, a poslednje dve godine je zaposlena u JKP „Izvor“ u Vladimircima.

Rad u javnom preduzeću, ali i politički angažman su uslovili da bude u intenzivnijem kontaktu sa velikim brojem žitelja vladimiračke opštine, da bliže pronikne u njihove potrebe, ali i sudbine žena ovog kraja.

Mislim da je jako bitno da žene shvate da im u životu ne teba muškarac koji ih sputava i guši, već neko sa kim će biti srećne leteti i podjednako deliti i obaveze i dobit, neko s kim će deliti lepotu, a ne osoba koja će ih gurnuti u stranu zarad zadovoljenja ličnih ciljeva


Kaže da je uprkos vidnoj emancipaciji i dalje prisutna zatvorenost. Zatvorenost u smislu nemanja prava na sopstvene odluke, ali i neke lične slobode. Objašnjava da veliki broj žena i dalje prepušta „vođstvo“ mužu i korača par koraka iza njih. Bez mogućnosti da se čuje i njihov glas ili odlučujućeg koraka ka ekonomskoj nezavisnosti.

-Mnoge žene su i dalje zatvorene. Nemaju pravi posao, a ono što rade u okviru domaćinstva nije dovoljno vrednovano, odnosno, one rade, ali nemaju pravo da samostalno raspolažu zarađenim novcem. Dešavalo se da prilikom konkurisanja za javne radove ostave brojeve mobilnih telefona, a da se na te brojeve javljaju muževi i govore u njihovo ime. To ne razumem. U mojoj porodici to nije pravilo i nekako mi je baš teško da shvatim da danas u 21. veku neke žene i dalje moraju da pristaju na takvo ponašanje- objašnjava Stana Ajduković i dodaje:

Rad u javnom preduzeću, ali i politički angažman su uslovili da bude u intenzivnijem kontaktu sa velikim brojem žitelja vladimiračke opštine, da bliže pronikne u njihove potrebe, ali i sudbine žena ovog kraja


-Mislim da je jako bitno da žene shvate da im u životu ne teba muškarac koji ih sputava i guši, već neko sa kim će biti srećne leteti i podjednako deliti i obaveze i dobit, neko s kim će deliti lepotu, a ne osoba koja će ih gurnuti u stranu zarad zadovoljenja ličnih ciljeva. Nismo tu da bi imale ulogu kućne pomoćnice u braku, već da bi se ostavrile na svim mogućim poljima i dozvolimo sebi u svakom trenutku da budemo svoje. To nema cenu.

U vladimiračkoj Skupštini se čuje reč žena
Stana Ajduković je odbornica u vladimiračkoj Skupštini opštine. Kaže da je u odnosu broja muških i ženskih odbornika ispoštovan zakon, ali da ženski predstavnici nisu samo puka statistika već da se njihov glas zaista čuje.

-Naš glas se čuje i uvažava se naše mišljenje, kao i kod muških odbornika. Nema tu razlike. Svi smo na istom putu- kaže Stana, koja se u politički život opštine uključila još 2008. godine.

-Rano sam shvatila da ukoliko želimo nešto da promenimo moramo da budemo aktivni, ali i da se prilagođavamo vremenu i situaciji. Moje učešće u ovoj priči nije svako razumeo. Znate kakvi su ljudi u selu. Ne može svako da vas voli i da svakom budete dobri, ali meni je najbitnije da u svakom trenutku imam apsolutnu podršku porodice i verujem u sebe i svoje kapacitete, ističe Stana.
T.T.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa