24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: privatna arhiva Anđele Đurić

Foto: privatna arhiva Anđele Đurić

Na zahtev čitalaca: Anđela Đurić višestruko nagrađivana
maturantkinja Škole primenjenih umetnosti

Volim kada smo kreativni i hrabri

„Shvatite doslovno onu izreku – Kad ti život da limun, ti napravi limunadu. Svaki dan je ispunjen stvarima i ljudima od kojih možete mnogo da izvučete. Važno je da ih uvidite“
„Sigurno planiram da budem iskrena i isključivo iskreno srećna“, kratko, samouvereno odgovara na pitanje o planovima za budućnost svestrana, talentovana, maturantkinja Škole primenjenih umetnosti Anđela Đurić. Svet stvaralaštva joj u potpunosti pripada o čemu svedoče i brojne nagrade, ali ono što Anđelu odlikuje je pogled na život i snove njene generacije. Polazna tačka razgovora bio je upis u srednju školu kao početak jedne umetničke priče.

-Na kraju osmog razreda sam se dvoumila između dve srednje škole. Dan pred prijemni nešto je samo kliknulo u meni i reklo – Škola primenjenih umetnosti. To je jedna od onih odluka koje čovek donosi bez objašnjenja, prosto osetiš da je to ispravno.

Svaki dan je samo novi početak, nema kraja


Foto: privatna arhiva Anđele Đurić


Osvajala si brojne nagrade, da li bi mogla da izdvojiš neku kao posebno dragu i značajnu?
Svaka nagrada mi znači i predstavlja novo iskustvo. Ali kada već izdvajam, želim da istaknem 3. nagradu za trejler pod nazivom Nova prilika. Video-konkurs je raspisan u okviru 3. Festivala dečjeg stvaralaštva Umetnik iz školske klupe. Ova nagrada nam predstavlja jedan veliki uspeh i lično mi je veoma značajna jer je i moje društvo bilo uključeno. Neko se oprobao u njemu nepoznatoj grani umetnosti i filma, a neko je iskoristio svoje znanje i veštine u stvarima koje mu leže ili kojima se bavi. Moj drug, Uroš Lazić i ja smo zajedno osmislili koncept i režirali trejler. Ivana Janković je obavila izuzetan posao sa kamerom, dok se Anja Taborović sjajno pozabavila šminkom i kostimom.

Foto: privatna arhiva Anđele Đurić


Pored tih naših zaduženja obavili smo i glumački deo zajedno sa Tarom Petrović i Matejom Petrovićem. Sve se odvijalo pod mentorstvom naše profesorke Bojane Jovanović. Snimanje i rad na ovom trejleru uveli su nas u nove vode umetnosti, ali pre svega to je bilo neprocenjivo druženje i sticanje novih saznanja.

-Anđela je maturant naše škole, te je, kao što to obično biva, došlo vreme za sumiranje utisaka, na sagledavanje srednjoškolskog perioda naših učenika. Svi oni rastu pred nama, sazrevaju, menjaju se, u tom pogledu ni Anđela nije drugačija, naravno. Međutim, Anđela je širila interesovanja iz tromesečja u tromesečje. Svaku ponuđenu priliku, koristila je na najbolji mogući način i samim tim nam otkrivala svoje mnogobrojne talente. Nekada je rad sa Anđelom predstavljao izazov za jednog prosvetnog radnika, a danas mogu s lakoćom reći da je Anđela moja saradnica i inicijator mnogih aktivnosti unutar škole ali i lokalne zajednice. Zajedno smo prošle kroz mnoge omladinske i srednjoškolske literarne konkurse, zatim smo zajedno radile na scenariju za kratkometražne filmove snimljene unutar školske sekcije, a danas je kompletna produkcija u Anđelinim rukama. Imam puno poverenje u nju a ona, ali i još neki vredni učenici, motivišu mene, daju mi ideje, nose projekte na svojim leđima – istakla je Bojana Jovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti i jedna od Anđelinih mentora.


Šta te najviše inspiriše i podstiče na stvaralaštvo?
To je svakodnevni deo mog života, nešto prirodno i bez čega ja, prosto, ne bih bila ja. Bolna mi je pomisao da, možda, na kraju svega, na kraju svakog kraja, ja nisam rekla sve što sam htela, napisala svaku misao i stih koji se rodi u mojoj glavi. Želim da stvorim svaki film koji zamislim.

Makar jedna osoba pročitala ili videla nešto moje, dovoljno mi je. Kroz stvaralaštvo volim da volim ljude. Moja pobeda je kada nekoga razumem kroz svoja dela.

Foto: privatna arhiva Anđele Đurić


Inicijatorka si Kluba čitalaca u Biblioteci šabačkoj. Odakle ideja i potreba da se oformi Klub?
Na ideju smo zajedno došli Uroš Lazić i ja. Kada smo akcijom pod nazivom Čitajmo glasno obeležavali Nacionalni dan knjige, shvatili smo da ima još ljubitelja među našim vršnjacima. Tog dana druženje je bilo sjajno, te smo se pitali – zašto ne bismo ponovili ovo? Organizovali smo se zajedno sa profesorkom Bojanom Jovanović i saradnja sa Bibliotekom šabačkom nam je otvorila mnoga vrata.

Nagrade:
Video-konkurs o omiljenoj knjizi, pod nazivom Na krilima sreće, raspisan u okviru 3. Festivala dečijeg stvaralaštva Umetnik iz školske klupe - Treća nagrada za trejler pod nazivom Nova prilika; Pesnički konkurs ‘’Pesnički pozdrav proleću’’, u organizaciji KUD Karadžić, Loznica- Drugo mesto; Smotra đačkih likovnih radova za učenike srednjih stručnih škola, gimnazija, dizajnerskih i umetničkih škola iz likovne kulture- Treće mesto; Međunarodni vizuelni konkurs Brankuši viđen na 145 portreta- Drugo mesto; Likovni konkurs na temu ‘’Moje veliko putovanje – od Srbije do Rusije’’ koji je raspisao ‘’RŽD Internešnel’’ iz Rusije, u saradnji sa pravoslavnim dečjim časopisom ‘’Svetosavsko zvonce’’ i srpskim odeljenjem Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda- Treće mesto; Konkurs Dani ćirilice 2020, u organizaciji opštine Kovin.- Prvo mesto; Pesnički konkurs ‘’Pesnički pozdrav proleću’’, u organizaciji KUD Karadžić, Loznica- Drugo mesto; Međunarodni konkurs ‘’Kolevka’’koji su raspisali pravoslavni dečji časopis ‘’Svetosavsko zvonce’’ i srpsko odeljenje Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda- Prvo mesto.


Kakve su čitalačke navike mladih?
Ljubav prema knjizi je prisutnija nego što se misli. Dosta mojih prijatelja i poznanika su veoma strastveni čitaoci. Sada, da razbijemo stereotip, ne mora čovek da poseduje gomilu knjiga da bi voleo da čita. Čitanje omiljene kolumne, objave na tom jednom blogu koji pratite, recepata, viceva… Kroz sve to se neguje odnos prema čitanju.

Shvati
Težina postojanja
ne sme da slomi
tvoje slabe kosti
ni ono ljudsko u tebi.
Nauči da se nosiš
i boriš za ono što jesi.
Ljubi hleb beli
kao što oni ljube ribu
na srebrnoj tacni.
Na kolena padni samo kada
svoj pod ribaš
i svoje cipele skidaš.
Ne daj da se tvoja reč prekine,
ustani i glasno pevaj je.
Niko birao nije
zato shvati da je
bogatstvo u životu
a ne život u bogatstvu
i ne dopusti da te taj dar ubije.
Diši ovaj sasvim običan vazduh
kao sasvim obično cveće
i ne očekuj ništa veće
od onoga što ti učiniš svojim.
Grli i ljubi
ljude i cveće,
vodu i voće,
shvati da sad znaš disati
i niko ti reći neće
što će ti na grobu pisati.


Klub čitalaca nije prva kreativna akcija u kojoj si učestvovala. Šta te pokreće i inspiriše da budeš društveno angažovana?
Upravo moja ljubav prema ljudima i zajedništvu. Izađi u svet, pruži ruku! Kroz najsitnije akcije možemo da promenimo mnogo. Ključne su istrajnost i volja. Neće uvek ići kako smo planirali, dešavaće se i usponi i padovi. Izuzetno je važno pokušavati. Volim kada smo kreativni i hrabri.

Poruka za mlade koji planiraju da upišu Školu primenjenih umetnosti i da se posvete umetnosti?
Shvatite doslovno onu izreku – Kad ti život da limun, ti napravi limunadu. Svaki dan je ispunjen stvarima i ljudima od kojih možete mnogo da izvučete. Važno je da ih uvidite. Moć sagledavanja, razmišljanja i uviđanja – to je ono što morate da čuvate i hrabro koristite. Zato za svakog umetnika i čoveka imam samo jednu poruku – carpe diem.

Foto: privatna arhiva Anđele Đurić


Planovi za budućnost?
Volim spontanost života, ništa na preduge staze. Ono što sigurno planiram je da budem iskrena i isključivo iskreno srećna. Sada, bila ja na akademijama ili ne, bila “toliko uspešna, a tako mlada” ili ne, u tom svom planu ću da istrajem. Ne postoje pravila i životni rokovi. Važno je uvek dati svoj maksimum. Svaki dan je samo novi početak, nema kraja. Zašto bismo se onda ograničavali planovima?

M. Živanović

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa