10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Projekat UPMO i Glasa Podrinja: „Zajedno u medijima“ (1)

Dobra volja jača od svake barijere

Značajan broj objekata postao dostupniji osobama u invalidskim kolicima, veliki broj još nije. Postavljanje rampi je interes svih. Najvažnija želja. Udruženje spremno da pomogne na način na koji može
Sloboda kretanja je jedno od najvažnijih i ustavom zagarantovanih prava svih stanovnika koji poštuju zakone Srbije. Neke životne priče su drugačije, sudbina, sticaj užasnih okolnosti, oboljenje urođeno ili stečeno postavi brojne nevidljive barijere sa kojima je osoba sa invaliditetom prinuđena da se nosi. U toj stalnoj borbi za kvalitetniji i ispunjeniji život nevidljive protivnike moraju savladati sami, uz podršku najbližih, drugi ispravan put ne postoji, međutim u svakodnevnom kretanju suočavaju se sa onim vidljivim, arhitektonskim barijerama koje poput čeličnog zida onemogućavaju pristup nekim javnim institucijama što utiče da se i brojna prava i obaveze teže ostvaruju, odnosno regulišu.

Malo ko će ivičnjak primetiti detaljnije nego kao granicu između kolovoza i trotoara preko koje se zakorači, ali oni koji ne mogu da naprave korak suočeni su sa problemom. U boju sa onim barijerama koje svi vidimo, neprimetnim za većinu, a nesavladivim za korisnike invalidskih kolica potrebno je što više saveznika. Kako bi se svi zajedno okupili u cilju unapređenja uslova života za paraplegičare, između ostalog i u pogledu pristupačnosti različitih objekata. pre više od dvadeset godina osnovano je Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga.

Ivičnjak kao
česta prepreka, Foto: "Glas Podrinja"


-Od osnivanja 2000. godine oko 20 objekata je postalo pristupačno u Šapcu sa osobe koje koriste invalidska kolica. Arhitektonsko uređenje naše gradske sredine otežava kretanje u kolicima upravo zbog ivičnjaka ili stepenika na ulazu u objekte zbog kojih su oni nama nepristupačni. Trudimo se da u saradnji sa rukovodstvom grada i rukovodstvom institucija urbanističke prepreke prevaziđemo i učinimo institucije dostupnim za ljude u kolicima, naravno na način da mogu da ih koriste svi – predočava nam sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić.

Visina određuje rešenje
Prepreke se savladavaju na različite načine i uslovljene su visinom stepenica koje vode ka ulazu. Prilikom izgradnje trotoar bi trebalo da ima izliven pad u jednom delu granice sa kolovozom, one koja vodi ka pešačkom prelazu, dok asfalt treba da dosegne tu visinu kako bi se spojio sa nagibom.

Osnovni sud
Šabac, Foto: "Glas Podrinja"


- Važno je da se koristi univerzalni dizajn, namenjen svima, dizajn koji nikoga ne ograničava, a opet obezbeđuje dovoljan komfor za svakoga. Liftovima se regulišu veće visinske razlike, odnosno pokretnim platformama poput ove ispred zgrade Suda, dok se kod manjih koriste metalne ili betonske strme ravni, odnosno kolokvijalno rampe. Za standardan ulazak lica u kolicima nagib ne sme da prelazi šest procenata.

Nedavno je Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ postala prvi školski objekat u Šapcu potpuno pristupačan osobama sa invaliditetom kroz ugradnju lifta, uz ranije postojeću rampu. Prilaz invalidskim kolicima , između ostalih, obezbedili su i Šabačka gimnazija, potom zgrada Pošte, Osnovnog suda, objekat Gradske uprave, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, postoji odobrenje da se i zgrada MUP učini dostupnom.

Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”, Foto: "Glas Podrinja"


-Značajan broj je postao dostupan, ali mnogo je još ustanova koje su nedostupne, te naša borba i trud traju s jednakim entuzijazmom. Želja je da probudimo svest o potrebi prilagođenih prilaza kod institucija, svih građana, ali i privrednih subjekata. Mnogo privatnih radnji, banaka, restorana je nepristupačan, a uz rešavanje problema pristupa otvorili bi vrata za osobe u invalidskim kolicima kojih je između tri i pet procenata, a oni će povećati promet, poboljšati poslovanje, ostaviti bakšiš, interes je obostrani.

Određen broj stambenih zgrada postavljanjem rampe postao je dostupan za osobe sa invaliditetom, kroz saradnju skupštine stanara sa Javnim preduzećem „Infrastruktura“.

Šabačka poslovnica Pošte Srbije, Foto: "Glas Podrinja"


Zakon obavezuje
U Zakonu o planiranju i izgradnji pristupačnost za osobe u invalidskim kolicima je predviđena kao neophodna, međutim dobar deo objekata se okonča bez pristupnice i svejedno dobije upotrebnu dozvolu.
-Nisu potrebna prevelika novčana sredstva, već pre svega želja i volja. Mi kao Udruženje smo tu da pomognemo koliko god možemo. Nemamo cement, gvožđe, ali smo za svaki vid konsultacije uvek spremni, apsolutno uvereni da je omogućavanje pristupa osobama u kolicima zajednički interes svih – zaključuje Savić.
D. B.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa