10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Na zahtev čitalaca (pitamo za vas)

Izbeljivanje zuba da ili ne

„Izbeljivanje zuba predstavlja neinvazivnu estetsku proceduru. Podrazumeva upotrebu aktivnih gelova na površini zuba i njihovu aktivaciju. Izbeljivanje se ne preporučuje mlađima od 18 zbog voluminozne pulpe, osobama alergičnim na neki od sastojaka gela, osobama sa parodontopatijom, osobama kod kojih je u toku ortodontski tretman, izbegava se kod trudnica i dojilja“
Blistav, savršen, zdrav, holivudski osmeh. Snežno beli, biserni zubi. Kako izbeliti zube? Izbeljivanje kod kuće? Da li je izbeljivanje zuba štetno? Uvereni smo da ste bar jednom na internetu pretraživali neku od navedenih rečenica sa namerom da utolite znatiželju, ali i pronađete odgovor pre nego što se uputite u stomatološku ordinaciju. U moru informacija više niste sigurni da li je procedura sigurna i bezbedna, da li je za vas i kakav će biti ishod. Doktorka stomatologije Nastasija Nenadović odgovara na vaša najčešće postavljena pitanja i savetuje da se za detaljnije informacije, a pre svega lep i zdrav osmeh obratite svom stomatologu.
Šta je izbeljivanje zuba?
Izbeljivanje zuba predstavlja neinvazivnu estetsku proceduru. Podrazumeva upotrebu aktivnih gelova na površini zuba i njihovu aktivaciju. Gelovi koji se tom prilikom koriste najčešće su na bazi vodonik peroksida i karbamid peroksida.

Koji su uzroci prebojenosti zuba?
Prebojenost predstavlja promenu normalne boje zuba. Može biti spoljašnja i unutrašnja. Unutrašnja prebojenost nastaje depozicijom pigmenata u gleđ i dentin u toku njihovog razvoja. Razlozi za to su oboljenja krvi, poremećaji metabolizma, teraciklinska terapija u trudnoći, amelogenesis imperfekta i dentinogenesis imperfekta i dr. Spoljašnja prebojenost nastaje depozicijom različitih pigmenata na površini gleđi. Ti pigmenti potiču iz hrane, obojenih pića, cigareta.

Kako i gde se izbeljuju zubi?
Glavna podela izbeljivanja zuba je na ambulantno koje se vrši u ordinaciji i sprovodi ga stomatolog i „kućno“ izbeljivanje koje podrazumeva angažman samog pacijenta ali je nadgledano od strane stomatologa. Prilikom ambulantnog izbeljivanja koriste se visokokoncentrovani gelovi koji se aktiviraju ili hemijski ili pod uticajem određenog svetla (UV, LED, laser). Važno je naglasiti da su ovi gelovi proizvedeni da se koriste isključivo na gleđi i ne smeju da dođu u kontakt ni sa jednim drugim tkivom, zbog toga je bitno da ovu proceduru izvodi stručno lice tj. stomatolog. Kućno izbeljivanje zahteva izradu individualnih folija (treja). Folije služe kao nosači u koje pacijent aplikuje aktivni gel ali nižih koncentracija od onih koji se koriste u ordinaciji. Pacijent te folije nosi svako veče ili nekoliko sati u toku dana. Sve neophodne informacije o postupku pacijentu daje stomatolog.

Koliko traju rezultati izbeljivanja?
Trajnost beljenja zuba je individualna. Zavisi od adekvatnog održavanja oralne higijene, ishrane, stanja zuba kod pacijenta.

Da li je izbeljivanje štetno?
Ne, pod uslovom ga izvodi ili nadgleda stomatolog. Sama procedura nije komplikovana, ali stomatolog je taj koji može da prepozna koji je tip prebojenosti, da li postoje neka oboljenja koja prvo moraju da se saniraju i na kraju da odabere adekvatnu tehniku izbeljivanja.

Kome se ne preporučuje izbeljivanje?
Izbeljivanje se ne preporučuje mlađima od 18 zbog voluminozne pulpe, osobama alergičnim na neki od sastojaka gela, osobama sa parodontopatijom, osobama kod kojih je u toku ortodontski tretman. Takođe izbegava se kod trudnica i dojilja. Pre same procedure neophodno je sanirati postojeća oboljenja tvrdih i mekih zubnih tkiva.

Da li izbeljivanje zuba kod kuće može biti štetno i opasno?
Ne, ali mora biti nadgledano od strane stomatologa.
M. Ž.

Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa