Info

19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

BUDI PRIJATELj PRIJATELjU

Besplatne sterilizacije vlasničkih pasa

Šabac će biti jedan od gradova u Srbiji koji će izdvojiti novac za sterilizacije vlasničkih pasa. Predviđenih tri miliona dinara treba da pokrije više od 400 sterilizacija. Planirana suma je oko tri puta manja od one koju grad svake godine isplati na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa.

-Jasno je da su sterilizacije jedini način da se smanji broj napuštenih pasa, a samim tim i onih koji su na ulicama. Međutim, sterilizacije nisu jeftine i mnogi građani ne mogu da odvoje oko 6.000 dinara za sterilizaciju jedne ženke. Grad se morao aktivnije uključiti u rešavanje ovog problema i odlučeno je da se izdvoji novac za ovu namenu. Trebalo je još do kraja godine da krenemo sa ovom akcijom, međutim zbog predstojećih izbora nismo u mogućnosti da izdvojimo sredstva rebalansom budžeta, te ćemo sa besplatnim sterilizacijama, u dogovoru sa gradom, početi u martu, navodi Mirko Ignjatović, direktor JKP „Stari grad“ i glavni zagovornik ove ideje.

Foto:Pixabay


Podaci kažu da bi jedna ženka tokom svog životnog ciklusa, mogla da ima i do 6.000 potomaka, kada se uzmu u obzir i štenci njenih štenaca, odnosno činjenica da se psi razmnožavaju geometrijskom progresijom. Sterilizacija nije opasna, naprotiv, štiti psa od nekih vrsta tumora. Zahvate će obaljati sve veterinarske stanice u gradu.

-Prošle godine smo imali izdatke od 8,5 miliona dinara po osnovu ujeda uličnih pasa. Na osnovu dosadašnjeg stanja, ni ove godine neće biti manje. Ukoliko sledeće godine ne budemo imali na ulicama štence od 400 sterilisanih pasa to će biti ogromna stvar. Videćemo kako će ova ideja zaživeti, kakav će biti odziv i efekti, te na osnovu toga opredeljivati sredstva za ovu namenu i u budućnosti. Tuđa iskustva kažu da rezultati brzo budu vidljivi, navodi Ignjatović.

Čipovanje već jeste obavezno, ali će sada i kontrole biti strože. Počeće se i sa kažnjavanjem neodgovornih vlasnika, ali se mora rešavati i problem neregistrovanih kotitelja.

-Apelujem na sve ljubitelje životinja da obaveste svoje komšije, rođake, prijatelje koji imaju pse o ovoj akciji, kako bi odziv bio što veći. Zajednički cilj nam je da što više pasa prođe kroz ovaj program, jer je to jedini način da smanjimo broj pasa na ulicama, kaže Mirko Ignjatović.


-Kada obezbedimo besplatne sterilizacije niko više neće imati izgovor zašto ima štence sa kojima ne zna šta će i koje ostavlja pored puta ili po gradu. Ko želi da ima štence za prodaju neka registruje odgajivačnicu. Svedoci smo da je veliki broj rasnih pasa na ulici, pre svega zato što se nekontrolisano kote, jeftino prodaju i kasnije ili od strane primarnih vlasnika ili od strane kupaca završe na ulici. Ne može se obezbediti dovoljno mesta u prihvatilištu, niti postoji dovoljan broj udomitelja da bi se zbrinuli svi napušteni psi. Ljudi moraju da shvate da kada uzmu psa preuzimaju obaveze na 10, 12 godina, a ne igračku koje će se rešiti kada poraste ili se razboli. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali i građani moraju pokazati dobru volju. Nije dovoljno samo upirati prstom u pse koji nisu na ulici svojom voljom. Nekada su najglasniji baš oni koji ih tu i ostave. Problem nije nastao preko noći i svi zajedno treba da ga rešavamo, kaže Ignjatović.

Ističe da će od besplatnih sterilizacija korist imati svi, grad, komulano preduzeće, građani. Tokom poslednje tri godine politika grada prema napuštenim psima se značajno promenila.

-Ne samo da nema više ubijanja pasa u gradskom Prihvatilištu, nego se psi sada tamo adekvatno leče i prolaze preglede pre svake sterilizacije. Svima koji zagovaraju ideju da napuštene pse sa ulice treba skloniti na neki nehuman način poručujem da Šabac više nikada neće biti grad u kom se ubijaju psi, ističe Ignjatović.

M.M.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa