23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Volonteri udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“

Foto: Volonteri udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“

BUDI PRIJATELj PRIJATELjU

Pas spasen u poslednjem momentu

Iako volonteri za ovakve slučajeve najčešće saznaju putem dojava ili prijava svedoka, ovoga puta videli su objavu na društvenim mrežama, gde je fotografija premršavog staforda na kratkom lancu deljena nekoliko dana. Drugi pas iz istog dvorišta tada je već bio mrtav. Ovaj slučaj razlikuje se od mnoštva sličnih po tome što su institucije ovoga puta bile spremne da reaguju i to je učinjeno odmah po prijavi
Volonteri udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“ odavno su svesni da nikada neće doći trenutak kada će moći da kažu da su sve videli. Ljudsko zlo je neograničeno i uvek će naći nove načine da se iskaže na nemoćnima.

Nedavna priča o zlostavljanju pasa dolazi iz Bogatića. Jedan pas imao je sreće, dok je drugi uginuo i pre nego što se saznalo za ovaj slučaj. Reč je o psima koji su danima držani na lancima u dvorištu, bez hrani i vode, pušteni da umru od gladi i žeđi.

Iako volonteri za ovakve slučajeve najčešće saznaju putem dojava ili prijava svedoka, ovoga puta videli su objavu na društvenim mrežama, gde je fotografija premršavog staforda na kratkom lancu deljena nekoliko dana. Drugi pas iz istog dvorišta tada je već bio mrtav.

Preživeli pas spasen je u poslednjem momentu i volonteri su uvereni da ne bi izdržao do ujutru.

Foto: Volonteri udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“


-Imali smo sreće i mi i pas da je inspektor bio spreman da izađe na teren u 10 sati uveče. Mi smo slučaj prijavili policiji, koja je obavestila inspekciju i zajedno su izašli. Tužiteljka je naložila da se pas oduzme od vlasnika što je odmah i učinjeno. Vlasnici su priznali da nisu bili kod kuće šest dana i da pas toliko nije hranjen i pojen. Međutim, kasnije smo saznali da je agonija pasa trajala mnogo duže i da su zlostavljani i maltretirani na različite načine, priča Vesna Teodorović iz udruženja „Pravo na život“.

Pas je proveo nekoliko dana u veterinarskoj stanici u Bogatiću gde je na početku nisu davane velike šanse za preživljavanje. Utvrđeno da je zdrav, ali izuzetno neuhranjen i dehidriran i pun ožiljaka. Iz stacionara je otišao u privremeni smeštaj, a u međuvremenu se javila žena iz Novog Sada koja želi da mu pruži stalni dom.

Građani se sve više uključuju i prijavljuju zlostavljanja i napuštanja pasa. Međutim, još nijedan slučaj nije dobio sudski epilog i nije došlo do osude zlostavljača. Tužiteljka je ovog puta reagovala na pravi način što daje nadu da stvari konačno kreću nabolje i da ćemo napokon imati prvi slučaj osude kao primer drugim neodgovornim vlasnicima


Privremena starateljka do tada brine o njemu na najbolji mogući način. Svi koji su učestvovali u njegovom spasavanju žele mu da živi životom boljim od njegovih mučitelja.

-Pas je divan. Dobro se slaže sa ljudima i drugim životinjama. Naučio je da šeta na povocu. Nažalost, sudbina staforda i sličnih rasa je često ovakva. Uzimaju ih ljudi koji nisu podobni da budu vlasnici, a kada završe na ulici ili prihvatilištu jako se teško udomljavaju, navodi Vesna.

Foto: Volonteri udruženja za zaštitu pasa „Pravo na život“


Ovaj slučaj razlikuje se od mnoštva sličnih po tome što su institucije ovoga puta bile spremne da reaguju i to je učinjeno odmah po prijavi.

Volonteri pohvaljuju policiju koja je sve spremnija da reaguje i u poslednje vreme uvek izađe na lice mesta po prijavi. Građani se sve više uključuju i prijavljuju zlostavljanja i napuštanja pasa. Međutim, još nijedan slučaj nije dobio sudski epilog i nije došlo do osude zlostavljača. Tužiteljka je ovog puta reagovala na pravi način što daje nadu da stvari konačno kreću nabolje i da ćemo napokon imati prvi slučaj osude kao primer drugim neodgovornim vlasnicima.
M.M.

Najnoviji broj

20. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa