7. decembar 2023.7. dec 2023.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

BUDI PRIJATELj PRIJATELjU

Sterilizacija donosi samo benefite

Nije zanemarljiv broj onih koji se i dalje protive sterilizaciji. Među njima ima i onih koji iskreno vole pse i koji veruju da je u redu da štence podele prvom ko pristane da ih uzme. Često ovako udomljeni psi kada porastu završe na ulici, ili život provode na lancu i u nehumanih uslovima i stvaraju nova potomstva koja završavaju na ulici
Sterilizacija je jedini način da se kontroliše populacija pasa i tako smanji broj napuštenih pasa na ulicama, slažu se svi koji su na bilo koji način uključeni u rešavanje ovog problema. Tokom projekta „Budi prijatelj prijatelju“ pokušali smo da dopremo do što više ljudi i objasnimo da psi nisu krivi što su na ulici, nego neodgovorni vlasnici koji su ih tamo ostavili. Susreli smo se sa mnogim potresnim pričama napuštenih pasa. Cilj nam je, između ostalog, da što više vlasnika shvati da ako imaju ženku ne moraju imati i štence kojih će se rešavati tako što će ih odneti negde i ostaviti (i tako dva puta godišnje). Nažalost, nije zanemarljiv broj onih koji se i dalje protive sterilizaciji. Među njima ima i onih koji iskreno vole pse i koji veruju da je u redu da štence podele prvom ko pristane da ih uzme. Često ovako udomljeni psi kada porastu završe na ulici, ili život provode na lancu i u nehumanih uslovima i stvaraju nova potomstva koja završavaju na ulici.

Jedna od zabluda vezanih za sterilizaciju je ta da ženku treba pustiti da se jednom ošteni pre sterilizacije. Stručnjaci su saglasni sa tim da ovo nema nikakvog uticaja ni na fizičko, ni na psihično zdravlje psa


Želeći da damo odgovore na neke od najvećih dilema vlasnika u vezi sa sterilizacijom razgovarali smo sa jednim od omiljenih šabačkih veterinara dr Danetom Hrnjakom iz veterinarske ambulante „Sirius“.

-Pod sterilizacijom ženki se podrazumeva zahvat pri kom se kompletno uklanjaju jajnici i materica kuje i na taj način se sprečava dalja reprodukcija, ali i prenos polno prenosivih bolesti kod pasa. Ponekad je vlasnicima teško da donesu odluku da li da sterilišu svog psa ili ne, što je i razumljivo jer se zahvat izvodi u opštoj anesteziji i vlasnici najčešče strahuju zbog toga. Za tim nema potrebe, jer pre uvođenja u anestziju postoji određena procedura provere zdravstvenog stanja životinje. Radi se analiza krvne slike, osnovna biohemija i test na srčanog crva i tako se moguće komplikacije svode na minimum, objašnjava Dane.

Foto: pixabay


Jedna od zabluda vezanih za sterilizaciju je ta da ženku treba pustiti da se jednom ošteni pre sterilizacije. Stručnjaci su saglasni sa tim da ovo nema nikakvog uticaja ni na fizičko, ni na psihično zdravlje psa.

Pitanja sa kojima se veterinari najčešće susreću u svojoj praksi su: da li će se karakter psa promeniti posle sterilizacije, da li će se pas ugojiti, da li će posle zahvata trpeti bolove i koliko će oni trajati.

-Karakter psa se sterilizacijom ne može promeniti. Menja se balans hormona koji su do tada uticali na to da ženka bude agresivna i da čuva svoju teritoriju. Kada je u pitanju gojaznost, dovoljno je smanjiti količinu hrane koja se daje, jer se metabolizam usporava. Redovna fizička aktivnost takođe doprinosi da se pas ne goji. Nekoliko dana nakon hirurškog zahvata pas dobija antibiotike i analgetsku terapiji i tako se isključuju eventualni bolovi u prvim danima nakon sterilizacije, objašnjava Dane.

Smanjuje se mogućnost pojave disbalansa hormona koji može dovesti do pojave upale materice. Zatim se smanjuje rizik od pojave karcinoma dojki kod kuja


Pitanje oko kog ne mogu precizno da se slože ni veterinari jeste kada je pravo vreme za sterilizaciju. Neka mišljenja su da je treba raditi već sa šest meseci, dok drugi savetuju da se sačeka godinu dana. Naš sagovornik kaže da se u njihovoj ambulantni uvek dogovore sa vlasnikom, ali da je preporuka da se sačeka nekom prvog ciklusa ženke.

-Praksa je pokazala da sterilizacija psu donosi niz benefita. Smanjuje se mogućnost pojave disbalansa hormona koji može dovesti do pojave upale materice. Zatim se smanjuje rizik od pojave karcinoma dojki kod kuja. Sprečava se neželjeni graviditet i povećanje broja pasa koji često završe na ulicama. Takođe se sprečava i bežanje od kuće u potrazi za partnerom. Pokazalo se da se u nekim slučajevima smanjuje i agresija, navodi Dane Hrnjak.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa