Info

Berza

  • amso 600 ▼ -20,00%
  • amsopb 650 ⚫ 0,00%
  • dnos 3.000 ⚫ 0,00%
  • gfom 310 ▼ -8,82%
  • gfso 600 ▼ -23,76%
  • gsfd 510 ▼ -0,20%
  • impl 3.065 ▼ -5,11%
  • jesv 5.800 ▲ 5,45%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • lsta 557 ▼ -15,99%
  • mtlc 1.770 ▲ 1,14%
  • niis 569 ▼ -0,52%
  • tgas 11.671 ▼ -2,74%
  • thhm 192 ▲ 1,05%
  • utsi 1.251 ▼ -34,16%
(21. mart 2020.)

ZDRAVA HRANA

ZDRAVA HRANA
Kada se žena ne oseća dobro ona promeni frizuru, kupi cipele. Ali ako se ne osećaš dobro u svom telu to je već drugačije, ne možeš ništa da kupiš sem dobrih, zdravih namirnica. Jedina stvar koju možeš jeste da se malo pokreneš i kreneš ka cilju. Zdrava ishrana nije dijeta, to je ishrana na koju se navikneš i zavoliš je svim srcem. Takođe jedan savet vam je da na neki papir napišete datume kada ste krenuli da se hranite zdravo, napravite tabelu sa danima. Posle svakog dana otkacite crvenom hemijskom taj dan, da ste ga završili kako ste i hteli. Kada pređete već par dana, biće vam žao da prekršite i da ne vidite taj veliki crveni otkačaj, jer će samo taj dan da odudara. Mnogi kažu, da zdrava hrana traži da se odrekneš svega, što si nekada jeo. A ja kažem da se ne treba odricati svega što si jeo pre, odrecite se za početak samo 1/10 i to je nepredak. Opet kažem to nije odricanje, jedeš opet istu hranu samo na drugačiji način pripremljenu. Mislim da je svakome draže da pojede spanać ili neko drugo povrće/voće, nego nekakve tablete koje vas još više uništavaju. Svako jutro uzmite i popijte limunadu, koju ste vi pravili, na prazan želudac umesto kafe , to je znak da vam je dan počeo zdrav i da ćete se osećati lepo.
Zbog razih izgovora, kako mladih tako i starijih, kako im dosadna zdrava hrana jer se stalno jede isto, odlučili smo da u svakom sledećem Glasu Podrinja,kao i u prošla 4 pišemo o bitnosti ishrane i po jedan zdrav recept. Možete pogledati i na našem instagram profilu,kao i na Facebook stranici iste recepte.

LOVAČKE ŠNICLE (45 minuta)
Sastojci:
• 4-5 šnicli (juneće ili teleće)
• 4 glavice crvenog luka
• 2 čena belog luka
• Biber,morksa so, mlevena paprika
• 2dl vode
• 2dl vina
• 2 kašike lanenog brašna
• 4-5 kašika parađz-sosa
• 2 kašike masti
• 2 lovorova lista
Za pire:
• veća glavica karfiola
• kašika maslinovog ulja
• morska so
Priprema:
Crveni luk iseckajte na rebarca.Beli luk na listiće,a šnicle uvajajte u laneno brašno-ne u mleveni lan već u laneno brašno.Mesto lanenog brašna možete iskoristiti neko drugo koje imate, ali ipak je najukusnije sa ovim. Vaš izbor.Šerpu stavite na ringlu i u njoj rastopite mast. Šnicle ispecite sa obe strane pa ih izvadite. U istoj masti prodinstajete crveni luk. Kada počne da se cakli stavite i beli.Promešajte nekoliko puta i začinite. Stavite paradajz sos i sve promešajte.Zatim vratite šnicle u šerpu i lepo ih ušuškajte u luk.Zalijte ih vodom i vinom. Poklopite i ostavite da se pod pritiskom krčka 15-20min. Ako želite da meso bude tako meko da se raspada ostavite duže još 5 min.
Očistite glavicu karfiola, usitnite na cvetove i stavite ih da se kuvaju.Kada karfiol omekša, izvadite ga iz vode i ostavite da se ocedi. Stavite ga u blender, dodajte masinovo ulje i so i sve izblendajte. Kako ne biste gubili vreme karfiol i šnicle možete spremati paralelno.


Ovaj recept sam podelila sa vama, iz razloga jer svi jedemo meso, volimo ga i pripremamo ga na ne zdrav način. Ovo je zdravija verzija koja je pođednako ukusna kao i druga, čak možda i bolja.
Zdravlje je najbitnije, kada si zdrav tada si i srećan.
Znate svi onaj osećaj, posle ručka, kada vam se spava i kada ste iscrpljeni. Takav osećaj nemate kada jedete ovakvu hranu, jer vam ona daje energiju, a ne oduzima vam. Po ceo dan imamo obaveze, škola, posao...i to je razlog zašto nemamo dovoljno sna, koji je takođe bitan za zdravlje. Zbog toga barem uzmite i pojedite zdravo za ručak da biste se osećali i bili odmorni u toku dana za još aktivnosti. Vreme prolazi, a verujem da niko od vas ne želi da svoj život prespava.Nemojte uništavati sebe, pravite sebe boljom verzijom.Nemojte pričati stalno da nešto ne znate ili ne možete, pokušajte,nećete uvek iz prve da uradite kako treba, ali bićete sve bolji.Radite na sebi, radujte se svakoj sitnici na kojoj ste napedovali. Bićete mnogo zadovoljniji,srećniji i pozitivniji. To je bitno.
Keti Simić

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Najnoviji broj

12. mart 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa