22. jul 2021.22. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Pokreni se (4)

Privilegija je biti žena u biznisu

Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji Mačvanskog okruga na ovu temu? Ko su žene koje su uspele da se ostvare na svim poljima, na koje su prepreka nailazile i šta im je pričinjavalo najveću satisfakciju na putu uspeha? Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo serijom tekstova u okviru rubrike Pokreni se, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Žene na rukovodećim mestima u privatnom sektoru u Srbiji nisu izuzetak, već privilegija. Uspeh nije rodna, već kategorija ličnosti. Ukoliko ste dovoljno posvećene, fokusirane i organizovane, ne postoje granice. Navedeno bi u najkraćem bile poruke sestara Nataše (Veselinović) Marković i Aleksandre (Veselinović) Jović, suvlasnice, odnosno generalne direktorke i članice borda direktora šabačke firme “Galeb”, srpskog lidera u proizvodnji fiskalnih uređaja, GPS sistema, signalno-sigurnosnih sistema za železnicu, prerade metala i proizvodnji metalne ambalaže.

Galeb
Kompanija Galeb Šabac je jedan od lidera u oblasti preduzetništva na prostorima regiona i prvo je registrovano privatno preduzeće u bivšoj SFRJ. Kompanija je osnovana 1977. godine, najpre kao zanatska radionica iz oblasti elektrotehnike i elektronike. Tokom više od četiri decenije uspešnog i dinamičnog razvoja, stalno je osvajala nove oblasti poslovanja.
Iza Galeba su godine u kojima su izgradili poverenje više od 30 hiljada poslovnih saradnika u 28 zemalja na četiri kontinenta.
Dostizanje ove pozicije omogućilo je oko 500 zaposlenih, mreža od sedam sopstvenih preduzeća u zemlji i više od 200 ovlašćenih servisera i distributera.


-U našoj firmi žene se nalaze na rukovodećim položajima, kako u samom upravnom odboru, tako i u proizvodnji. Obzirom da je industrija u pitanju, manje ima zaposlenih dama u odnosu na muškarce, ali to nije pitanje rodneravnopravnosti, već interesovanja- izjavljuje Nataša Marković, generalna direktorka Galeba.

Foto: Glas Podrinja


Put
Biti ćerka u porodici Veselinović znači dve stvari: unapred definisan poslovni put i negovanje tradicionalnih vrednosti. Iako se ime firme najčešće vezuje za Natašinog i Aleksandrinog oca Radoslava Veselinovića, obe smatraju da je veliki doprinos razvoju porodične kompanije, ali i njihovih ličnosti imala njihova majka Mira.

Nataša Marković
Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u rodnom gradu Šapcu. Ekonomiju studirala u Rimu. Nakon diplomskih studija počinje da radi u “Galebu”. Tokom karijere prošla skoro sve sektore i pozicije u kompaniji, da bi nakon 17, kako kaže turbulentnih godina, bila na poziciji generalne direktorice.
Udata, majka dvoje dece.
Rekreativno vežba, trči, skija, roni i kuva.


-Njen uticaj na moj razvoj, kako privatni tako i poslovni, bio je od presudnog značaja. Ona mi je bila uzor i oslonac. U njoj sam imala primer supruge, majke i poslovne žene. Zadala mi je pravac razvoja i usadila saznanje da je prodica stub svakog društva- ističe Nataša Marković.

-Otac je oduvek bio glava kuće i velika podrška u poslu, dok je majka bila ta koja mi je davala vetar u leđa kada sam počela da radim i usmeravala me da budem i majka i supruga i poslovna žena- dodaje Aleksandra Jović.

Foto: Glas Podrinja


Borba
Obrazovni put sestara Veselinović išao je od Šapca, preko Beograda, Rima, Londona i Milana. Obe su do pozicije direktorki “Galeba” prošle rad i upoznavanje sa svim sektorima u kompaniiji. Tvrde da na probleme zasnovane na rodnim predrasudama u poslu nisu nailazile.

-Omalovažavanja zbog činjenice da sam žena u poslu nikada nije bilo, samo ponekad u odrastanju i porodičnim odnosima, ali sam i tada izlazila kao pobednik- kaže Nataša i dodaje:
-Najveće prepreke na koje sam nailazila bile su unutar firme i nekih stvari koji nemaju veze sa poslom, ali to je bilo samo dragoceno iskustvo više. Generalno mislim da je u Srbiji biti žena u biznisu privilegija i osećaj je jako lep. Muškarci u poslovnom svetu poštuju žene, tako da po tom pitanju nikad nisam imala problema, a ukoliko bi se problem i javio po nekom drugom osnovu, muškarci su mi uvek pomagali da ih lagano pređem.

Aleksandra Jović
Osnovnu školu je završila u Šapcu, potom nastavlja školovanje u Beogradu. Pre fakulteta, provodi godinu dana u Londonu gde usavršava jezik i volontira u jednoj firmi za telekomunikacije. Diplomira na smeru Internacionalne ekonomije i menadžmenta u Milanu.
Udata, majka troje dece.
Ima crni pojas u karateu, voli da putuje, dizajnira enterijer, roni... Ispunjava je da pomaže mužu oko njegove poliklinike.


-Mi smo u “Galebu” pčele radilice- nadovezuje se Aleksandra i objašnjava:
-Svi znamo svoje dužnosti i svesni smo svojih pozicija, pa kao ni kod pčela ni kod nas se ne potencira ko je žensko, a ko muško. Najveći problem kao ženi mi je da budem ceo dan u visokim štiklama, ali lepota nema cenu, pa se i to izdrži.

Podrška
Uspeh u poslu je posebno nadahnuće, ali i ono ima svoju cenu. Međutim, sestre Veselinović kažu da se ničeg posebnog nisu odrekle. Uz dobre organizacione sposobnosti i snažnu porodičnu podršku stižu sve.

-Ne znam za ostale žene u poslovnom svetu, ali ja se nisam odrekla ničeg posebnog. Uživam koliko mi dozvole poslovne obaveze. Porodica mi je na prvom mestu. Moj suprug i ja imamo troje dece i oni su nam najveća radost. Podrška partnera je ključna u balansiranju između posla i porodice, a ja je na svu sreću imam u potpunosti- ističe Aleksandra.

-Odrekla sam se vremena koje sam nekvalitetno provodila gledajući televiziju, čitajući novine koje svoj sadržaj oblikuju po direktivama, i negativnih ljudi. Sklanjajući navedeno u stranu otvorila sam prostor za nove vidike i stvorila više vremena za posao. Trudim se da porodica i uživanje ne ispaštaju zbog posla- kaže Nataša i podvlači:

-Emocije i nežnost roditeljskog zagrljaja su mi u svakoj situaciji pomogli. Međutim, ono što bih posebno napomenula je da mi je pored roditelja, sestra najveći oslonac od malena. Iako je mlađa od mene, ona je kako u detinjstvu, tako i danas uvek bila moj zaštitnik i velika podrška.

Poruka
Nataša i Aleksandra imaju zajednički stav da se tema rodneravnopravnosti u poslednje vreme bezrazložno eksploatiše. Smatraju da je Srbija po tom pitanju, oduvek bila vrlo napredna zemlja, a kao poruke budućim naraštajima žena koje će se naći u poslovnom svetu definišu:

-Poštujte svoje roditelje, volite svoju porodicu, narod i državu. Ne bacajte smeće u prirodu i budite kulturni. Bavite se sportom, jer ćete biti zdravi. Čitajte knjige, a ne Jutjub, jer da se nauka nalazi na socijalnim mrežama, na Oksfordu bi učili sa Fejsbuka, SNN-a i Jutjuba, a ne iz knjiga. Budite vredni i volite bez zadrške- poručuje Nataša, a Aleksandra nastavlja u sličnom stilu:

-Žene treba da budu žene pre svega. Negovane, lepe, pametne i obrazovane. Treba odabrati prave uzore, a njih nema u aktuelnim TV emisijama i na socijalnim mrežama, već u realnom životu i okruženju. Potom je potrebno odabrati pravu školu, nešto što istinski voliš, jer samo sa spojem ljubavi i obrazovanja nebo postaje granica! Moraju negovati upornost, vrednoću i fleksibilnost, poštovanje prema starijim kolegama koji su najbolja baza za učenje.

T.Trifković

Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa