10. novembar 2016.10. nov 2016.
STRAHINjA OSTOJIĆ IZ KOCELjEVE

PRVAK SVETA U PONjERLIFTINGU

Kada je pre sedam godina počeo rekreativno da se bavi treningom snage, dvadesettrogodišnji Strahinja Ostojić iz Koceljeve, student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu na odseku za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju, nije ni slutio da će poneti titulu prvaka sveta u ponjerliftingu.
- Rekreativno sam počeo da se bavim ovim sportom 2009. godine i za kratko vreme sam počeo brzo da napredujem, što mi je sam trening učinilo zanimljivijim. Vremenom sam počeo sve više da se zanimam za metodologiju treninga snage, oporavak nakon treninga i ishranu. Rešio sam da je sledeći korak da se oprobam na nekom takmičenju i 2014. sam izašao na državno prvenstvo u Beogradu sa kojeg sam poneo pozitivne utiske i komentare iskusnijih takmičara koji su smatrali da sam veoma talentovan za ovaj sport što me je dodatno motivisalo da se još ozbiljnije pripremam za naredno takmičenje - priča Strahinja koji je do titule svetskog prvaka došao u Knjaževcu gde je oborio nekoliko evropskih i balkanskih rekorda.
- Najveći uspeh sam postigao ove godine na svetskom prvenstvu na kojem sam postao prvak. Oborio sam dva evropska rekorda u disciplini bench press podigavši 203,5 kg i totalu, odnosno zbirnom rezultatu u sve tri discipline sa podignutih 813,5 kg i upravo je taj rezultat bio dovoljan da mi obezbedi prvo mesto u kategoriji juniori do 125 kg. Takođe na ovom takmičenju sam oborio i dva balkanska rekorda u disciplinama čučanj i mrtvo dizanje sa podignutih 290, odnosno 320 kilograma - kaže prvak sveta u ponjerliftingu.
Ovogodišnjem uspehu prethodili su izuzetni rezultati na brojnim takmičenjima, poput prvog mesta na državnom prvenstvu pre dve godine u Beogradu kao i prošlogodišnja treća pozicija na otvorenom seniorskom prvenstvu Vojvodine u disciplini bench press. Godine 2015. je osvojio titulu prvaka Srbije i oborio državni rekord u mrtvom dizanju. Ove godine u Sarajevu postao je prvak Balkana oborivši državne i balkanske rekorde u svim disciplinama kao i evropski rekord u bench pressu, što mu je obezbedilo plasman na evropsko i svetsko prvenstvo. Ipak, zbog finansijskih poteškoća Strahinja je propustio prvenstvo Starog kontinenta u Finskoj.
Bavljenje ovim sportom podrazumeva i specifičnu ishranu koja iziskuje dodatni novac.
- Potrebna je finansijska podrška u toku samih priprema za ishranu i za opremu koju koristim na treningu, kao i za odlaske na internacionalna takmičenja. Imao sam pomoć za svetsko prvenstvo od vinarije “Janko“ iz Smedereva i firme “Adria packing“ iz Koceljeve, kao i kluba za koji nastupam. Kvalitetna ishrana je jedan deo slagalice, a trening drugi. Neophodno je uneti dovoljno kvalitetnih i raznovrsnih namirnica da bi telo moglo da se oporavi i nakon treninga. Takođe, sa druge strane potrebno je napraviti realističan plan treninga kojim ću tempirati formu za takmičenje. Važno je da se plan uvek ispoštuje i to je ključ uspeha. Nažalost, novac je ograničavajući faktor u ishrani i često ne mogu da priuštim sebi dovoljno hrane, tako da i treninge moram da prilagođavam tome. Trenutno treniram u “Iron Republic “ teretani u Beogradu i to je klub za koji se takmičim tako da tu imam velike benefite od samih trenera koji mi pomažu prilikom priprema, vrhunskih uslova, često mi pomažu i finansijski prilikom odlaska na takmičenja, a najvažnije je da imam veliku podršku celog osoblja - otkriva prvak sveta.
Govoreći o ponjerliftingu ističe da se ovaj sport razlikuje od ostalih po tome što pruža realnu sliku o napretku između dva takmičenja i jasno stavlja do znanja gde se nalazite u odnosu na druge takmičare.
- Takođe, nalet euforije koji osetite nakon što oborite lični rekord, a pogotovo ako je i taj lični rekord neki državni, regionalni ili svetski, samo je dodatna doza euforije i to je ono što želite da osetite na svakom takmičenju. Zato se trudim da se uvek spremim sto posto i da pomerim svoje pređašnje granice. To je ono što me motiviše da svaki put budem bolji nego prethodni - kaže Ostojić i napominje da je ovo pre svega ekstreman sport u kojem veoma lako može doći do povrede, ako se ne trenira adekvatno, te da je trening snage zapravo maraton u kojem su dugotrajnost i strpljenje najvažniji za dobre rezultate.
Strahinja se temeljno i strpljivo priprema za učešće na balkanskom prvenstvu u Vranju i za Svetski kup u Sarajevu koji će se održati sledeće godine u martu i aprilu mesecu. Planira da, kako kaže, podigne gotovo 900 kilograma čime bi obezbedio plasman na prvenstvo sveta u Češkoj krajem septembra meseca naredne godine, a veruje da će do tada imati i adekvatnu finansijsku pomoć kako bi otišao na ovo takmičenje.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa