17. novembar 2016.17. nov 2016.
SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA KOCELjEVA

DIREKCIJA ZA PUTEVE U SASTAVU OPŠTINSKE UPRAVE

Od 1. decembra JP “Direkcija za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju opštine Koceljeva“ prestaće da postoji, a sva prava i obaveze kao i radnike preuzeće opštinska uprava.
Prema rečima načelnika koceljevačke opštinske uprave Vladimira Bojića prvobitan rok za sprovođenje ove odluke bio je predviđen za jun mesec ali je on ipak odložen za kraj godine.
- Postojalo je nekoliko rešenja. Prvi model bio je ugasiti direkciju i likvidacija bez prebacivanja radnika. Takođe moguće je bilo prebaciti jedan deo na komunalno preduzeće, a drugi deo na opštinsku upravu. Neke lokalne samouprave su se odlučile za model da direkcija ostane ali da posluje samostalno po tržišnom sistemu. A postojala je i opcija pripajanja cele direkcije upravi, što znači preuzimanje svih radnika i prava i obaveza, i mi smo se odlučili za ovaj model - izjavio je Bojić na prošlonedeljnoj sednici opštinskog veća.
Kako je istakao direktor ovog javnog preduzeća Dragan Milinković promena je formalno-pravne prirode ali ne i suštinske, jer će dosadašnja direkcija biti posebno odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu u okviru opštinske uprave što će, smatra, imati isključivo pozitivne efekte.
- Mi smo i do sada funkcionisali praktično kao što ćemo i od sada. U većini opština javno preduzeće je funkcionisalo nezavisno od opštinske uprave. Mi nismo tako funkcionisali jer nismo imali posebne službe u okviru JP. Direkcija kao javno preduzeće organizaciono nikada nije imalo smisla jer se u potpunosti finansiralo iz budžeta opštine. Mi ne funkcionišemo kao posebno javno preduzeće, a podležemo svim obavezama - rekao je direktor Direkcije i ocenio da je ovo dobra odluka koju je trebalo doneti ranije, posebno u manjim sredinama.
Donošenje ovakve odluke izazvalo je izmene i dopune nekolicine drugih poput odluke o opštinskoj upravi kao i o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave.
- I ova izmena izazvana je promenom statusa Direkcije. Uredbom Vlade Republike Srbije Koceljeva ima pravo na 125 zaposlenih i taj broj, nakon preuzimanja radnika Direkcije, mi i imamo - objasnio je načelnik opštinske uprave.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa