1. decembar 2016.1. dec 2016.
Planinarsko smučarsko društvo “Cer“

Vitalna starina

U želji da mladi uz život punim plućima prigrabe i obilje uspomena i sportskih domata, Planinarsko smučarsko društvo „Cer“ iz Šapca koje je osnovano 1950. godine najstarije je planinarsko društvo u gradu. Svojim aktivnostima pokušava da boravkom u prirodi na svežem vazduhu omogući jedan lep vid rekreacije i druženja svojim članovima kojih ima oko šezdeset. U petogodišnjem planu rada ovog Društva je i da potencijale planine Cer i „posledice“ boravka u prirodi prezentuje građanima Šapca i okoline. Povremeno su u lokalnim medijima i prikazivani uspesi sa pojedinih planinarskih akcija, uspona na vrhove i učešća na planinskim trkama, ali namera je agilne uprave da ide korak dalje i uz podsećanje na uspehe, i planove stavi u prvi plan.
Cer obilaze planinari Šapca, zaljubljenici u prirodu i organizovane posete planinara, najčešće iz Beograda ili Novog Sada. Trenutno na Ceru ima obeleženo oko 200 km staza, naravno u nekoliko pravaca, tako da se uvek mogu naći staze prilagođene svim uzrastima. Takođe, pored šetnje po stazama za planinare je atraktivna i prirodna stena od 20-ak metara, kod kamenoloma između sela Miloševac i sela Dvorište, koju povremeno koriste alpinisti Šapca za svoju osnovnu obuku. Za bavljenje alpinizmom potrebna je novija i kvalitetnija oprema, koju je Društvo počelo da obnavlja prošle godine. Ukoliko bude sredstava iz budžeta Grada Šapca, ove ali i narednih godina planirano je zanavljanje još opreme, nadaju se u Klubu, a mlade ove discipline i te kako privlače.
Počev od 1989. godine, Društvo sredinom avgusta realizuje akciju „Marš tragom drugog prekobrojnog puka“ u znak sećanja na Cersku bitku. Navedenoj akciji prisustvuje nekoliko stotina planinara, a poslednjih godina sva okupljanja i polasci su ispred planinarskog doma „Lipove vode“ na Ceru, do kojeg se dolazi asfaltnim putem iz pravca Tekeriša. Kako bi dom prilagodili svojim potrebama, ali i potrebama drugih planinara i sportskih klubova. U planu Društva je da se dom ustupi na korišćenje sportskim klubovima Šapca i Loznice radi realizacije priprema. Takođe, veći deo doma dat je zakupcu na korišćenje. Radi postizanja tog cilja, tokom ove godine izvršeni su molersko-farbarski radovi, zamena dela instalacija ali i postupak legalizacije što obavezuje zakonska regulativa. U saradnji sa zakupcem, uređena je sala restorana i prostorije za prenoćište dajući unutrašnjosti doma etno izgled, adut više u borbi za nove i članove i goste koje Cer mami magijom prošlosti ali i beskrajnom lepotom krajolika.
Jedan od važnijih ciljeva Društva je i uređenje planinarske kućice u Velikom parku, u Šapcu, koju PSD „Cer“ koristi za okupljanje članstva i sastanke neprekidno od 1973. godine. Uvidevši potrebu da je za omasovljenje članstva i za veći boravak građana u prirodi potreban ozbiljniji marketinški pristup, Društvo je zainteresovano da se uključi u projekat Grada Šapca, u vezi sa preuređenjem ovog objekta. Naime, biće izvršena popravka krova, krečenje objekta spolja i u unutrašnjosti objekta, farbanje drvenarije i zamene dela električnih instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže. Nakon realizovanih radova, Društvo bi imalo uslova da promoviše planinarstvo, kroz brojne idejne poteze kao što su:
- ponuda osnovnim školama u Šapcu da ovaj objekat besplatno koriste kao mesto gde bi se realizovao čas u prirodi ili radionice u prirodi (npr. predmeti Svet oko nas, Škola u prirodi, Geografija, Biologija, Istorija (u samom parku ima nekoliko spomenika),
- edukacije ili tribine od strane Društva ili drugih lica - udruženja građana iz oblasti planinarenja, ekologije, turizma i srodnih oblasti,
- učešće u manifestacijama Grada Šapca, kao što je „Noć muzeja“, kako bi sugrađanima kroz izložbu fotografija predstavili rad društva ili prikaz dela opreme koju koriste planinari i alpinisti,
- prezentacije filmova o usponima planinara na vrhove širom sveta (nešto kao bioskop na otvorenom).
Društvo ima potencijal i mogućnost da kroz ličnu organizacionu ulogu realizuje i aktivnosti koje nisu u vezi sa planinarstvom, ali koje mogu oplemeniti park, kao što je praktična nastava i realizacija nastave na otvorenom za učenike Umetničke škole, vežbanje đaka Srednje muzičke škole u parku kroz mini koncerte, matinee i slično).
U cilju promocije potencijala planine Cer, Društvo je ostvarilo saradnju sa Crvenim krstom Srbije ““ Crveni krst Vladimirci tako da je planirano da se u maju i avgustu 2017. godine realizuju dva dobrovoljna davanja krvi kod planinarskog doma „Lipove vode“, o čemu će javnost biti pravovremeno obaveštena. Kako bi društvo realizovalo svoje aktivnosti i planove, podržalo je projekte i inicijative vezane za planinu Cer, ali je neophodna i finasijska podrška lokalne samouprave. Dok se ne odobre sredstva za projekte, licencirani planinarski vodiči PSD „Cer“ će u narednom periodu organizovati jednodnevne šetnje po Ceru, tako što bi se radi odlaska i povratka koristio gradski prevoz iz Šapca do podnožja Cera.
Ovo je samo deo namera kojima u klubu streme, a više u narednim brojevima našeg lista uz rezultate kojima se diče. Cer je po godinama starina, ali vitalna, pa i aktivnosti na to obavezuju. U svakom slučaju poziv svima, dođite u PSD „Cer“ i uživajte u čarima sporta, ali i lepoti kojom sam Cer obiluje ali i brojne destinacije koje članovi posete ili odvažno osvoje. Budite deo decenijske priče.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa