9. mart 2017.9. mar 2017.
KAD SE LjUBAV RASPLAMSA
ROMANSA U TREĆEM DOBU

KAD SE LjUBAV RASPLAMSA

Razumevanje, tolerancija, podrška u svim životnim prilikama, prijateljstvo, druženje, oslonac, samo su neke od reči koje ovaj period života na najbolji mogući način opisuju. Poučeni iskustvom emotivnom životu pristupaju na drugačiji način nego u mladosti
Izreka da ljubav ne zna za godine nije tek tako nastala. Život, što potvrđuju mnogobrojna iskustva, donosi užitke i zadovoljstva ne samo u mladosti već, kako se to obično kaže, i u poznijem dobu. Problem leži u okolini za koju je ova tema svojevrsni tabu. Bilo da smo mladi ili stariji ljubav je svima potrebna. Jedina razlika, ako gledamo sa tačke kalendarskog uzrasta, što životno iskustvo menja naš način doživljavanja ljubavi. U mladosti je ona burna, ponekad eksplozivna, a u trećem dobu tiša, mirnija, ispunjena razumevanjem i tolerancijom.
- Svako živo biće ne može bez ljubavi. Osobe koje imaju sreću da dožive to treće doba imaju pravo na ljubav, druženje, prijateljstvo. To sam najbolje shvatila kada sam pre devet godina izgubila bračnog druga. Jedno dve godine bila sam sama ali sam osećala da to nije pravi život. Kada sam pronašla nekoga ko me razume, sve je postalo drugačije. Živim sama, ali nisam usamljena, jer postoji negde neko ko misli na mene i na koga ja mislim – kaže sedamdesettrogodišnja Mira koja je svog novog saputnika upoznala u Gerontološkom klubu.
Odlazak na zajednička druženja, izlete, uputio ih je jedno na drugo učvrstivši njihovu vezu još više. Ispunjenost je polako zamenila samoću kojom je većina okružena u svom životu.
- Mislim da je večito aktuelna ona čika Jovina: „Ko ima dobrog druga ne boji se očajanja, podeljena tuga upola je manja, podeljena sreća u dvaput je veća“. Mislim da je jako važan taj osećaj da čovek nije sam, prepušten sam sebi, kada i u mislima možeš da se osloniš na nekoga. I kada nešto radite, ma koliko bila od pomoći, najviše vam znači taj osećaj kada vikne: „Mile, gotova je kafa“ – dodaje tri godine stariji Mile.
Oboje se slažu da je ova vrsta bogatija i sadržajnija od mladalačke. Za Mila, koji je razveden, nova veza donela je izvesnu sigurnost jer više nije sam.
- Razveden sam. Imam decu, unuke. Za njih sam uvek tu. Svi oni imaju svoje živote, pa dobro dođe kad imam nekog pored sebe na koga mogu da se oslonim. Zajednički manje razmišljamo o tanatosu koji je veoma blizu. Možda je malo nepristojno, ali ako više energije koristite na eros manje ostaje za tanatos. Dođe ponekad i do sukoba u mišljenju, ali kratko traje. Dosta dobro funkcionišemo jer sve radimo uz dogovor i razumevanje. Bez obzira na godine imate tu potrebu da niste sami – dodaje Mile.
Ilija je ljubav iz mladosti, svojom krivicom izgubio je u trenutku. Ipak, imao sreće, pa su tako danas Draga i on, u srećnom braku već osamnaest godina.
- Ljubav kod nas u trećem dobu je malo čudna stvar. Da nije bilo one ljubavi iz mladosti verovatno da bi i ova u trećem dobu bila tanja nego što je ovako. S druge strane, ljubav onih koji su se upoznali ovde u Klubu, ima dve komponente. Jedna je fizička, da li se nekom neko sviđa, a druga je duhovna, duševna, da li nekom neko leži kao ličnost svojim ponašanjem, odnosom prema ljudima. Kad se te dve komponente spoje onda dobijete onu pravu ljubav koja u ovom našem trećem dobu mnogo znači. U mladosti je lako naći ljubav. Međutim, u starijim godinama to je malo teže. Treba mnoge stvari usaglasti sa suprotnom osobom da bi postojala jača veza koja bi se mogla nazvati ljubav. Najbitnije je da čovek nađe srodnu dušu – znalački dodaje Ilija.
I psiholozi se slažu da ljubav u poznijim godinama poboljšava kvalitet života, čini ga ispunjenijim i pomaže da se zajednički podnose sve teškoće, a pre svega oslabljeno fizičko zdravlje. Čovek je živ dok oseća, dok se raduje sitnicama koje život znače tako da za ljubav i podršku, nežnu reč i priču uvek ima vremena.
„Živim sama, ali nisam usamljena, jer postoji negde neko ko misli na mene i na koga ja mislim.“

U mladosti je lako naći ljubav. Međutim, u starijim godinama to je malo teže. Treba mnoge stvari usaglasti sa suprotnom osobom da bi postojala jača veza koja bi se mogla nazvati ljubav. Najbitnije je da čovek nađe srodnu dušu“.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa