Info

9. mart 2017.9. mar 2017.
MK "Cerski junaci"

MK "Cerski junaci"

NAJMLAĐI ČLAN ŠABAČKE SPORTSKE PORODICE

Viteški maniri

Rivali u beloj opremi, maska, gest poštovanja protivnika, pozdrav publici, sudiji, stav. Puna koncentracija svaki trenutak odlučuje, zvuk kratkog kontakta metala, još jedan potez i sirena semafora koja označava pobedika duela. U nekoliko sekundi mačevalačke borbe stale su godine treninga, slila se radost i tuga
Veština koja je nekada krasila vitezove i srednjovekovne ratnike, polako je prelazila u sport gospara i dvoranskih svečanosti, da bi potom postao još jedna disciplina otvorena za svakoga.
- Podstiče razmišljanje, brzo odlučivanje i pravilno usmeravanje fizičke snage, dajući primat tehnici. Na vrhu je rekvizit zaobljen, ali prvo što učimo decu je briga o bezbednosti. Najstrožije kažnjavamo svako “igranje” bez maske – ističe Vladan Ranković, predsednik najmlađeg mačevalačkog kluba u zemlji “Cerski junaci 1914” Šabac.
Veština se demonstrira na maču, sablji i floretu, rekvizitima različitih rukohvata, ali i pravila borbe.
- Dodir vrha mača (ubod) bilo gde na rivalu se boduje, kod sablje cilj je pogoditi gornji deo protivnika, a osim vrha, važi se i “zasecanje”, pogodak bilo kojim delom oružja. Torzo je ključan za floret, valorizuje se samo ubod. Ubod koji promaši taj deo ne odlučuje pobednika, ali se borba zaustavlja.
- Gledao sam nekoliko puta mačevanje i dopalo mi se to što nije statično, a opet, pažnja se ne rasipa, već samo gledamo protivnika – smatra mačevalac šabačkog kluba Luka Maksimović.
Nekada se srce dama osvajalo mačevalačkom veštinom, a danas se i lepši pol jednako predano bavi ovom disciplinom.
- Izgledamo lepo u opremi, zavisimo samo od sebe u borbi, a ne možemo da se povredimo – kaže mlada Jelikić Nina.
Najbolje usavršavanje boraca i trenera su turniri, seminari, a velesile su u susedstvu, Ruminije i Mađarska, pojasnio je Ranković.
- Na svakom turniru dece učestvuju gosti iz ovih država, učimo od njih, a u Mađarskoj je i sedište svetske federacije (FIA). Kao što kod nas svako selo ima fudbalski, tako tamo ima mačevalački klub.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa