23. mart 2017.23. mar 2017.
ZAJEDNIČKA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA KOCELjEVA I BIBLIOTEKE

NOVA SAZNANjA MENjAJU ISTORIJU

Razmatran i usvojen izveštaj o radu Biblioteke “Janko Veselinović”, diskutovano o finansijskom poslovanju vaspitno-obrazovnih ustanova, razgovaralo se i na temu bahatog ponašanja vozača roditelja koji se prilikom dolaska po svoju decu nepropisno zaustavljaju i parkiraju u blizini škole
Na zajedničkoj sednici koceljevačkog Opštinskog veća i UO Biblioteke “Janko Veselinović”, razmatran je i usvojen izveštaj o radu za prošlu i plan za tekuću godinu.
Tom prilikom direktor ove ustanove Nebojša Ostojić istakao je da biblioteka poseduje oko 26 hiljada naslova, što je u proseku dve knjige po glavi stanovnika, čime je ispunjen evropski standard.
On je takođe ukazao na angažovanost Zavičajnog muzeja koji je, između ostalog, radio na istraživanju prvog pomena naselja Koceljeva u istorijskim izvorima. Naime, prateći na internetu izdavačku aktivnost državnog istorijskog arhiva u Ankari, došlo se do saznanja da su 2009. godine u Turskoj u formi publikacije objavljeni rezultati obrade turskog popisa stanovništva iz 1528. godine koji obuhvataju i Valjevsku nahiju. Uvidom u kopiju ove publikacije otkriveno je da se naselje Koceljeva zajedno sa pojedinim naseljima koja danas ulaze u sastav opštine, poput sela Batalage, Zukve, Bresnica i Subotica, pod svojim današnjim imenom prvi put u istorijskim izvorima pominje u ovom turskom popisu, ali ne kao što se do sada mislilo pod nazivom Donja i Gornja Spasojevica. Takođe je otkriveno da je Koceljeva tada pripadala Valjevskoj nahiji u požarevačkom kadiluku a ne Šabačkoj nahiji u Zvorničkom sandžaku.
Nova saznanja dovode do zaključka da je ovo naselje pod današnjim imenom postojalo još pre turskog osvajanja tamnavskog kraja 1521. godine, te takvo otkriće Zavičajnog muzeja, kako se navodi u izveštaju, menja istoriju ove opštine.

O FINANSIJSKOM POSLOVANjU ŠKOLA I VRTIĆA
Na samostalnoj sednici članovi veća su, između ostalog, diskutovali o finansijskom poslovanju vaspitno-obrazovnih ustanova na području koceljevačke opštine. Razmatrajući plan osnovne škole Radmila Pimić je zaključila da su planirana sredstva za održavanje higijene školskih objekata mala.
– Škola ima oko devet hiljada kvadrata a planirano je oko 300 hiljada dinara. Malo je na godišnjem nivou izdvajati samo 30-ak dinara po kvadratu za higijenu - smatra Pimićeva koja je ukazala i na činjenicu da mladi svakodnevno koriste nedovršenu sportsku halu, čija izgradnja je započela 90-ih godina prošlog veka, za bavljenje jednim urbanim sportom, koji podrazumeva skakanje i prevazilaženje prepreka.
– To predstavlja veliku opasnost, posebno za mlađu decu, koja to posmatraju iz učionica - zaključila je članica Veća koja je po zanimanju učiteljica u koceljevačkoj osnovnoj školi.
Stoga je predsednik Veća Dušan Ilinčić još jednom zatražio od rukovodstva osnovne i srednje škole, u čijoj se neposrednoj blizini ovaj objekat nalazi, da pronađu način i obezbede nedovršenu halu kako bi mladima onemogućili prilazak. On je takođe podržao predlog Radivoja Nikolića o formiranju komisije koja će obići sve školske objekte na području opštine i napraviti detaljan izveštaj o svim problemima i nedostacima koji se blagovremeno mogu otkloniti.


Bahata roditeljska vožnja
Diskutovalo se i na temu bahatog ponašanja vozača roditelja koji se prilikom dolaska po svoju decu nepropisno zaustavljaju i parkiraju u blizini škole čime je bezbednost učenika ugrožena. Na ovaj problem, kako je rečeno, Veće je ukazivalo već nekoliko puta, ali ni prisustvo policije nije dalo željene rezultate. Kao jedno od rešenja načelnik Opštinske uprave Vladimir Bojić navodi mogućnost postavljanja video nadzora za kontrolu saobraćaja u okruženju školskog objekta. Ove, ali i druge tačke dnevnog reda, razmatrali su i odbornici na prošlonedeljnoj sednici lokalnog parlamenta.

V.B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa