30. mart 2017.30. mar 2017.
Antički sport budućnosti
MARKO PANOVIĆ, TRENER RK “VITEZ” O SADAŠNjOSTI I BUDUĆNOSTI ŠABAČKOG RVANjA

Antički sport budućnosti

“Imamo rvače vrhunskog potencijala, osvajače međunarodnih medalja, ipak, kako nismo univerzitetski grad, moramo da uložimo više napora kako ih ne bismo izgubili kada dođu do seniorske kategorije” ističe za naš list trener šabačkih rvača
Šabački Rvački klub “Vitez” ima višegodišnji kontinuitet u osvajanju medalja, pojedinačnih i ekipnih na Prvenstvu i Kupovima u Srbiji, kao i na međunarodnim turnirima. Baza već postoji, treba stvoriti “krov” za seniorske titule.
Braća Gajić i Ilija Petrović, iako pioniri, već se bore sa kadetima i smatraju ih budućnošću evropskog rvanja.
- Uglješa Gajić poslednje tri godine zvanično je najbolji u Srbiji u svom uzrastu i to u izboru Rvačkog saveza Srbije. Osvojio je nedavno titulu na kadetskom kupu u Kragujevcu i već je na spisku kadetskih reprezentativaca. Rvao je i na turniru u Mađarskoj. Iliju su skautovali i Rumuni, nastupao je za “Temišvar” na najjačem međunarodnom ekipnom tunriru. Oni će nastupiti na Prvenstvu Evrope za st. pionire u Beogradu. Blizu nacinalnog tima je Nataša Petrović, Marija Žabaljac, Nemanja Gligorić. Ponosni smo što u klubu imamo Gajiće, Petroviće, Žabaljce, Radakoviće, Trifunoviće...
Uglješu je lično pohvalio i olimpijski šampion Davor Štefanek.
- Davor uživa u radu sa mlađim kategorijama i prilikom nedavne posete je sparingovao sa svima. Uglješa ga je iznenadio i prokomentarisao je: “Kako Vam je jak ovaj mali!”
Prethodne sezone istakao se Nikola Nikolić, osvajao je medalje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.
- Nikola je imao sezonu karijere. Treći je junior i senior Srbije u Grčko-Rimskom stilu i vicešampion u slobodnom. Odlučio je da život posveti sportu, studira na Fakultetu za fizičku kulturu u Novom Sadu, međutim, novosadski klubovi ne dozvoljavaju drugima da treniraju sa njima, što će se odraziti na njegovu karijeru.
Od Štefanekovog zlata može prosperirati kompletno rvanje u Srbiji.
- Najteže godine, u kojima se kao sport nismo snašli, sada su iza nas. Vratili smo se, vratili popularnost, sale su pune, ušli smo u prvu kategoriju sportova, ulaže se više novca. Predsednik RSS Trajković vraćao je rvanje u vrh planski, sada imamo predsednika Svetske federacije Nenada Lalovića, on je i član MOK-a i zahvaljujući njemu, rvanje je ostalo u olimpijskim sportovima, iako je bilo zahteva da se isključi.
Kada govorimo o rvanju, govorimo o više stilova sporta?
- U programu OI su tri stila: grčko–rimski, slobodni i žensko rvanje (verzija slobodnog stila), a postoji tendencija uključivanja rvanja na pesku (grepling). GR stil karakterišu velike amplitude pri bacanjima, što ga čini atraktivnijim. Od početka rvanja u Srbiji, 1912. godine, ovaj stil je u prednosti. Slobodni je otvoren za zahvate na svim delovima tela (u GR stilu samo iznad pojasa), te je dinamičniji i popularniji u svetu zbog toga. Rvači slobodnim stilom najobučeniji su MMA borci, bolji od drugih veština. Njime se više rvalo na KiM i u Makedoniji. Ipak, shvatamo tendencije u svetu i ozbiljno se unapređuje slobodni stil u Srbiji poslednjih godina. Sa srpskim rvačima u sl. stilu radi vrhunski stručnjak iz Irana, član stručnog štaba te reprezentacije koja je velesila u rvanju.
Nikada u rvanju neće biti novca na nivou nekih kolektivnih sportova. Šta je “adut” rvanja u privlačenju mladih?
- Glavni cilj su nacionalna priznanja, odnosno najvažnije medalje, dok najmlađi treba da znaju kako je rvanje jedan od najkompletnijih sportova, zato je promovisan još u antičko doba. Pojedinac se izgrađuje fizički i mentalno, a kako su treninzi teški, izazov je izdržati, dok uspeh predstavlja svojevrsnu avangardu.
Koji klubovi u Srbiji su uzor organizovanosti i kako sačuvati najtalentovanije u “Vitezu” do kraja.
- Spartak, Proleter i Partizan su organizovali više svetskih i evropskih prvenstava, stvorili su materijalna sredstva, nezavisnost, a uz to imaju veliku tradiciju. Kod nas su treninzi besplatni, trudimo se da im obezbedimo uslove, jake turnire, stipendije. Ipak, kada dođe vreme za fakultet, kako bi ostali u treningu, moraju menjati klub. Zato je primarno da im, pri približavanju seniorima, stvorimo finansijsku potporu, kako bi mogli parirati bogatijim klubovima
“Vitez” je bio ekipni prvoligaš, sada je u Drugoj ligi. Kada je realno očekivati povratak u elitu?
- Da nije bilo povreda, možda bismo već ove sezone uspeli da se vratimo, ali smo na kraju bili treći. Naša politika je da tim čine rvači stasali samo u našoj školi. Uglješa i Ilija stiču pravo nastupa naredne sezone i možda već krajem godine proslavimo titulu. Dugoročno, hoćemo prvoligaški tim od “naše dece” koja će, zato, biti motivisanija i činiti tim koji garantuje kontinuitet nastupa u eliti.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa