Инфо

Берза

  • aero 801 ▲ 0,13%
  • alfa 31.500 ⚫ 0,00%
  • enhl 680 ▼ -1,45%
  • kmbn 2.748 ▼ -0,04%
  • kmbnpb 1.150 ▲ 3,14%
  • niis 695 ▼ -3,34%
  • sjpt 180 ⚫ 0,00%
  • tlkb 8.001 ▲ 0,01%
  • vbse 1.600 ▲ 6,60%
(13. април 2017.)
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Живот најбоље лечи

Живот најбоље лечи
Висока медицинска и пословно-технолошка школа струковних студија у Шапцу, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Општом болницом, Домом здравља, Центром за социјални рад, Каритасом и другим организацијама, обележила је Светски дан здравља, који је ове године посвећен депресији.
- Према подацима Светске здравствене организације, преко седамдесет одсто људи у свету има неке облике депресије, што је чињеница која изазива забринутост. У Србији још увек немамо регистар за ову врсту болести, истакла је др Милијана Поповић, директорка ЗЗЈЗ Шабац.
Каритас је представио производе корисника у оквиру радно-окупационе терапије Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.
- Особама које имају менталне проблеме, потребно је поред медикаментне терапије, социјално окружење у коме могу да се рехабилитују. Због тога, Каритас већ годинама, на нивоу читаве Србије, промовише савремени италијански начин заштите менталног здравља у заједници, која поред медицинског, има и социјални аспект. Поред Дневног боравка за децу и одрасле, пружамо и услуге помоћи у кући, нагласио је Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.
Према речима психијатра др Бориса Јовановића, депресија је један од најчешћих разлога због којих се наши суграђани обраћају за помоћ.
- Не само у Шапцу, и у свету је то једно од најчешћих обољења, кад су у питању ментални поремећаји. Што је најгоре, то је смртно обољење, друго по узроку смртности младих у свету. Овакви скупови имају велики значај зато што скрећу пажњу јавности, укључују све факторе, службе и институције друштва, да бисмо заједно превенирали депресију, направили план лечења и пружили социјалну подршку оболелима. Депресија се некад ефикасно лечи медикаментима, али лекови нису једини начин, постоје и разне врсте психотерапија, од индивидуалних, групних, социјалних до радних, јер - живот најбоље лечи, изјавио је др Јовановић.
М.Ф.

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa