Berza

  • aero 907 ▼ -1,52%
  • dnos 3.000 ▼ -3,23%
  • enhl 450 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 678 ⚫ 0,00%
  • niis 557 ▼ -0,54%
  • rmks 3.000 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ▲ 0,78%
  • tlkb 12.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 18.000 ⚫ 0,00%
(13. april 2017.)
OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLjA

Život najbolje leči

Život najbolje leči
Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola strukovnih studija u Šapcu, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad, Karitasom i drugim organizacijama, obeležila je Svetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen depresiji.
- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko sedamdeset odsto ljudi u svetu ima neke oblike depresije, što je činjenica koja izaziva zabrinutost. U Srbiji još uvek nemamo registar za ovu vrstu bolesti, istakla je dr Milijana Popović, direktorka ZZJZ Šabac.
Karitas je predstavio proizvode korisnika u okviru radno-okupacione terapije Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.
- Osobama koje imaju mentalne probleme, potrebno je pored medikamentne terapije, socijalno okruženje u kome mogu da se rehabilituju. Zbog toga, Karitas već godinama, na nivou čitave Srbije, promoviše savremeni italijanski način zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, koja pored medicinskog, ima i socijalni aspekt. Pored Dnevnog boravka za decu i odrasle, pružamo i usluge pomoći u kući, naglasio je Miroljub Nikolić, direktor Karitasa Šapca.
Prema rečima psihijatra dr Borisa Jovanovića, depresija je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se naši sugrađani obraćaju za pomoć.
- Ne samo u Šapcu, i u svetu je to jedno od najčešćih oboljenja, kad su u pitanju mentalni poremećaji. Što je najgore, to je smrtno oboljenje, drugo po uzroku smrtnosti mladih u svetu. Ovakvi skupovi imaju veliki značaj zato što skreću pažnju javnosti, uključuju sve faktore, službe i institucije društva, da bismo zajedno prevenirali depresiju, napravili plan lečenja i pružili socijalnu podršku obolelima. Depresija se nekad efikasno leči medikamentima, ali lekovi nisu jedini način, postoje i razne vrste psihoterapija, od individualnih, grupnih, socijalnih do radnih, jer - život najbolje leči, izjavio je dr Jovanović.
M.F.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa