27. april 2017.27. apr 2017.
Propuštene prilike
OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA MARKA CRNOBRNjE U
KULTURNOM CENTRU

Propuštene prilike

Povodom Dana grada, u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu, otvorena je samostalna izložba skulptura „Propuštene prilike“ Marka Crnobrnje. Izložbu su otvorili direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić i istoričar umetnosti Filip Kovačević.
Prema autorovim rečima, intrigantna tematika propuštenih prilika okupira ga proteklih godina i deo je procesa njegovog sazrevanja kao roditelja i vajara.
- Prateći i beležeći razvijanje svoje dece i sebe kao roditelja, skulptura mi je bila sigurno utočište u momentu kada nisam imao mnogo izbora. Roditeljstvo je institucija koja se u našem društvu prenosi s kolena na koleno i ne ostavlja mnogo prostora za intervenciju. Prakse su različite i njihovo razvijanje zasnovano je, neretko, na dobroj volji samih roditelja. Skulpture predstavljaju materijalizovanu zebnju da život pored mene jednostavno prođe, istakao je Crnobrnja.
Šapčani imaju priliku da pogledaju autentične radove ovog neobičnog umetnika do 5. maja.
Marko Crnobrnja rođen je 1978. godine u Obrenovcu. U Šapcu je završio Školu primenjenih umetnosti, a u Beogradu diplomirao vajarstvo na FLU. Od 2005. godine član je ULUS. Nekoliko godina je radio kao profesor praktične nastave u srednjoj umetničkoj školi Tehnoart, a poslednje dve je docent na Fakultetu za Umetnost i Dizajn, na predmetu vajanje. Imao je na desetine samostalnih i grupnih izložbi.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa