11. maj 2017.11. maj 2017.
KRIVINA U OGLEDALU

Đurđevdani Valjevci

Đurđevdan je jedna od omiljenih slava u Šapcu. Mnogi je slave, a mnogi na slave idu. Verica sa Čavića nadaleko je poznata po svojim đakonijama, a njen suprug Žare po dobroj rakiji koju pažljivo bira mesecima pre konzumacije.
I ovog Đurđevdana, kod njih se okupila uobičajena ekipa, rođaci, prijatelji, kumovi, komšije. Poput i svih drugih kuća, i u njihovoj je odmah po kurtoaznom pozdravu i predaji vina i kafe, odmah krenula reč o politici. Naravno da slave treba da služe za nešto drugo, a ne za priču o politici, ali ajde vi sada to promenite. Ne može.
Mića, šogor, odmah opazi Žaretovog komšiju Peđu koji mu je nekoliko puta kucao na vrata tokom kampanje.
- Peđa, kako je? Da li ti je sada lakše kada kada je pobedio ovaj tvoj - upita ga odmah Mića.
- Ćuti, dobro je, preživećemo - odgovori mu Peđa.
- Dobro je kada smo mi preživeli tu torturu, ali neka, da te ne davim o tome. Hoću da te pitam nešto drugo. Da li onom tvom šefu, što postade pomoćnik ministra, i dalje smeta to što u Šabac dolaze sa strane kadrovi, pored živih Šapčana - nastavi Mića.
- Kako da ne. Pa i na poslednjoj Skupštini je ponovo napao onog direktora Toplane što je došao iz Sremske Mitrovice. A, nagazio je par puta i onog novinara iz Beograda što je došao na TV, ali sada je srećom bez velikog uticaja na tom mediju - spremno odgovori Peđa.
- Vidiš, meni nikada nije smetalo što je, npr, upravo taj tvoj šef došao u Šabac i to da li iz Vladimiraca ili Koceljeve, totalno nebitno. To su „prijateljske teritorije“. Mi smo otvoreni ljudi i Šabac je grad svih nas. U tome je veličina ovog grada - dodade Mića.
Peđa se složi i klimajući glavom između dva zalogaja rinflajša i reče da smatra da nije u redu da pomoćnik ministra i dalje ima takve stavove, „ali njega ionako niko ne gotivi previše, jer je previše namirio sebe“.
- Vidiš druže moj, da je on Šapčanin, znao bi za staro rivalstvo sa Valjevcima. I to nije tek takav rivalitet. Za razliku od komšija iz Sremske Mitrovice, Valjevci nisu preterano obožavani u našem Šapcu - nastavi Mića.
- Nemoj meni to da pričaš, sa Čavića sam ja. Mnogo puta smo se potukli sa njima - nadovezao se Peđa.
-E, dragi moj Peđa, priupitaj deder, tog tvog intelektualca da li mu smeta to što su u Šapcu na mestu šefa policije, Suda i Tužilaštva postavljeni upravo Valjevci - poentira Mića u trenutku.
Peđa kinu i zakašlja se u isto vreme, ali beše to od domaćeg rena koji Žare redovno nabavlja od starog Vojka iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa