Info

18. maj 2017.18. maj 2017.
U OŠ „MAJUR“ ODRŽNO PREDAVANjE NA
TEMU „ZAVISNOST OD INTERNETA I IGRICA“

Zamke virtuelnog sveta

„Savremeni svet nam je mnogo toga dao, ali je malo toga na korist. U trenutku u kojem je ceo svet na samo jedan „klik“ od nas, čovek nikad nije usamljeniji i otuđeniji“, rekao je izmeđuostalog prof. dr Vlajko Panović, klinički psiholog
Proslava od 130 godina postojanja i rada OŠ „Majur“ u Majuru ovih dana obeležava se nizom zanimljivih događaja. Jedan od njih, koji je privukao i veliki broj posetilaca bila je i poseta prof. dr Vlajka Panovića, kliničkog psihologa. Svoj doprinos obeležavanja značajnog jubileja bivši đak škole dao je u vidu predavanjem na temu „Zavisnost od interneta i igrica“.
- Savremeni svet nam je mnogo toga dao, ali je malo toga na korist. U trenutku u kojem je ceo svet na samo jedan „klik“ od nas čovek nikad nije usamljeniji i otuđeniji. Zagledani u svoje „gedžete“ zaboravili smo da komuniciramo, da živimo život i da razmišljamo. Sve nam je „instant“. Naše je samo da budemo nekritički konzumenti. Odatle korene vuče i kriza institucije braka, a samim tim trpe i deca. Zaboravili su da trče i da se igraju. Odrastaju mnogo lakše nego prethodne generacije. Sve im je dostupno, a i roditeljima je neretko tako i lakše. Rastu u virtuelnom svetu, sa malo kontakata sa drugim osobama, bez odnosa prema realnosti koja ih okružuje. Stvarnost je na internetu ili u video igrici u koju se uživljavaju. Satima su koncentrisani na ubijanje neprijatelja, pobedu... nikako na poraz. Sve to čini da postaju kao „zombiji“, amputirani od empatije, od osećaja straha, realnog života. Žele sve odmah i sada. Inače postaju razdražljivi, nestrpljivi, ljuti, pa i agresivni. Krivi su odrasli zato što ophrvani sopstvenim problemima deci ne nude alternativu. Ne pokazuju im davno zaboravljeni svet igara loptom, sa trčanjem i uopšte igranjem. Upravo je igra suština čoveka – rekao je izmeđuostalog prof. dr Vlajko Panović.
Aktuelna tema privukla je veliki broj posetilaca tako da se, kako su istakli u školi, ne pamti takav odziv publike za bilo koju aktivnost sličnog karaktera.
- Poruka je bila jasna. Potrebno je deci otvoriti opcije, brinuti o njima na zdrav način. Nekada razgovor, pohvala, lepa reč, imaju više efekata nego kazna ili zabrana, a savremene tehnologije koristiti svrsishodnije – poručila je prof. srpskog jezika i književnosti Vera Marđokić Simić.
O. G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa