1. jun 2017.1. jun 2017.
DONETA NOVA ODLUKA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENjE JAVNIH POVRŠINA

ČIJI SU NAŠI TROTOARI?

Toplo, sunčano vreme otvara letnje bašte u ugostiteljskim objektima i aktuelizuje pitanje uslova i načina korišćenja javnih površina
Nadležni očekuju da će nova odluka, usvojena prošle nedelje u lokalnom parlamentu, uvesti red u ovu oblast i sprečiti samoinicijativnu uzurpaciju javnih površina od strane vlasnika trgovačkih i ugostiteljskih objekata.
–Cilj nam je uvođenje reda na javnim površinama, prvenstveno mislimo na postavljanje letnjih bašti i zauzimanje trotoara. Želimo da vlasnici javne površine koriste na legalan način uz naknade koje su male - rekao je načelnik Opštinske uprave Vladimir Bojić.
Svi oni koji budu želeli da postave letnje bašte na javnim površinama mogu to učiniti ukoliko, uz ostale propisane uslove, plate naknadu koja na dnevnom nivou za jedan kvadratni metar iznosi pet dinara, što znači da će za površinu od 20 metara kvadratnih vlasnici plaćati tri hiljade dinara mesečno.
Za postavljanje zaštitne ograde odnosno kaveza ispred radnji kojima se prodajni objekat proširuje visina naknade je istovetna. Međutim, za frižidere i zamrzivače postavljene na javnim površinama, u kojima se drži roba namenjena za prodaju, naknada iznosi 20 dinara po jednom rashladnom uređaju na dnevnom nivou.
Odluka definiše načine korišćenja javnih površina i propisuje da ni u jednom slučaju trotoar ne može biti uzurpiran za potrebe postavljanja bašti. Takođe, bašta će biti uklonjena ukoliko, izmeđuostalog, ne bude korišćena duže od mesec dana, kao i kada korisnik ne plati naknadu nakon proteka roka od 30 dana od dospelosti mesečne naknade.
Kazne za nepoštovanje odredbi ove odluke kretaće se od pet do sto hiljada dinara u zavisnosti od učinjenog prekršaja kao i činjenice da li se kažnjava fizičko ili pravno lice. Međutim, iznos može biti upla manji ukoliko prekršilac u roku od osam dana po prijemu prekršajnog naloga plati kaznu.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa