8. jun 2017.8. jun 2017.
DOBRA PRAKSA NEMAČKOG SELA
JOŠ JEDAN KORAK U RAZVOJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

DOBRA PRAKSA NEMAČKOG SELA

Trening o finansijskim i biznis modelima za modularne sisteme daljinskog grejanja i hlađenja održan je u četvrtak u Centru za stručno usavršavanje. Ovaj Trening deo je projekta “Podrška razvoju tržišta malih modularnih sistema daljinskog grejanja i hlađenja” u kom učestvuje Grad Šabac.
Pored predstavnika grada, sastanku su prisustvovali i predstavnici Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, predstavnici bankarskog sektora, kao i gost iz sela Sent Peter iz Nemačke u kom je postavljen mali modularni sistem daljinskog grejanja.
-Imali smo inicijativu građana 2008. godine da se snabdevamo toplotnom energijom na bazi obnovljive energije u našem selu. Tako smo rešili da napravimo mrežu i centralu koja od peleta i drveta proizvodi toplotnu energiju, rekao je Markus Bonert iz švarcvaldskog sela i okupljenima preneo iskustva iz svoje bionergetske zadruge.
Član Gradskog veća, Slaviša Kostadinović, istakao je da Grad Šabac nastavlja sa dobrom praksom svoje enrgetske politike, koja podrazumeva i energetsku efikasnost i razvoj obnovljivih izvora energije.
-Izrada Fizibiliti studije za Toplanu na biomasu je u toku. Usvojili smo budžetski fond energetske efikasnosti, a i ove godine planiramo da sufinansiramo sve one mere energetske efikasnosti koje smo i do sada sufinansirali, ali i da ih unapredimo. Naše napore prepoznaju i predstavnici EU, kao i države iz okruženja. Mogu sa ponosom da kažem da je Šabac lider u regionu kada je u pitanju energetska politika, naveo je Kostadinović.
Na skupu je govorio i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa