Инфо

Берза

  • aero 801 ▲ 0,13%
  • alfa 31.500 ⚫ 0,00%
  • enhl 680 ▼ -1,45%
  • kmbn 2.748 ▼ -0,04%
  • kmbnpb 1.150 ▲ 3,14%
  • niis 695 ▼ -3,34%
  • sjpt 180 ⚫ 0,00%
  • tlkb 8.001 ▲ 0,01%
  • vbse 1.600 ▲ 6,60%
(6. јул 2017.)
НОВА ВЛАДА ПОД ЛУПОМ ЛОКАЛНИХ ПОЛИТИЧАРА

МАРИОНЕТЕ У ВУЧИЋЕВИМ РУКАМА

“Када Вучић саставља Владу ниједно кадровско решење не може да изненади”, истиче Душан Костадиновић председник Градског одбора Демократске странке. “Зоран Ђорђевић који није знао ништа о војсци одлази у Министарство рада о ком зна још мање, а Александар Вулин, који није чак ни прошао регрутацију, постаје министар одбране”, каже председник ГО Нове Србије Божидар Катић. “Тај исти Вулин се у периоду ратова и мобилизација ослободио војне обавезе”, наводи председник ГО Нове странке Александар Симић
Србија је у четвртак добила прву жену на челу Владе, Ану Брнабић. Заједно са новом премијерком изгласан је и састав нове Владе, која ће имати 21 министарство.
Два нова ресора су Министарство за заштиту животне средине, које ће водити Горан Триван и Министарство за европске интеграције за које ће бити задужена Јадранка Јоксимовић, досадашња министарка без портфеља. Ненад Поповић биће нови министар без портфеља задужен за иновације. Социјалиста Бранко Ружић заменио је Ану Брнабић у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.
Свакако најконтроверзније кадровско решење јесте ротација министара одбране и рада. Нови министар одбране је Александар Вулин, док је Зоран Ђорђевић преузео његово досадашње Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Питали смо локалне политичаре како оцењују састав нове Владе и како мисле да ће она функционисати.
Душан Костадиновић, председник Градског одбора Демократске странке у Шапцу каже да је сувишно говорити о потезима новоформиране Владе, као и о њеном саставу.
- Ана Брнабић није премијерка него председница Владе, а њено председавање је само још један маркетиншки трик. Политику ће у Србији, иако је то супротно Уставу, и даље водити Александар Вучић. Када Вучић саставља Владу ниједно кадровско решење не може да изненади. Највише полемике од избора нове Владе изазвало је постављање Вулина за министра војске, али ако се сетимо да је његов претходник био и керамичар, који је сада на челу БИА, чуђење може да изостане – истиче Костадиновић.
Према његовим речима, током пет година разних Вучићевих влада добили смо једног аутократу.
- Вучић све полуге власти држи у својим рукама, без обзира на то да ли је први потпредседник, председник Владе или председник државе, или директор луткарског позоришта. Сви остали су марионете које нити о чему одлучују нити сносе одговорност за свој рад. Тренутна Влада служи за очување илузије о постојању демократије и институција у држави, а како за сада ствари стоје, послужиће и за сношење кривице за Вучићева неиспуњена обећања – закључује Костадиновић.
Председник Градског одбора Нове Србије Божидар Катић сматра да је избор нове Владе Србије потврдио народну пословицу да се „по јутру дан познаје“. Катић истиче да је за мандатара изабрана личност без потребног искуства и јасних квалификација, а да је са свега овога пажња јавности „скренута“ на полемику о њеној сексуалној оријентацији, што је за ову позицију најмање битно и да је већ тада било потпуно јасно каква нас Влада чека.
- Ова Влада има толико потпредседника да се чини да само госпођа која кува кафу није потпредседник Владе. Ту је и „други“ премијер, Ивица Дачић који ће се, како је речено бавити политичким аспектом рада Владе. Иначе Влада се само тиме и бави. Зоран Ђорђевић који није знао ништа о војсци одлази у Министарство рада о ком зна још мање, а Александар Вулин, који није чак ни прошао регрутацију, постаје министар одбране. Бранка Ружића „намирују“ министарством државне управе и локалне самоуправе, а све у складу са традицијом да је што министар мање зна о послу којим ће се бавити то боље. Дугогодишњи судски „клијент“ Горан Триван, који је сада на слободи само зато што је поступак против њега застарео постаје министар заштите животне средине, а Јадранка Јоксимовић долази на чело Министарства за европске интеграције, које иначе не постоје, нити постоји шанса за пријем Србије у ЕУ у догледно време, наводи Катић.
Према речима локалног лидера Нове Србије, да би се донекле задовољили и русофили ту је као “додатна икебана” Ненад Поповић, али без ресора. Сматра да су остали министри они који обезбеђују континуитет “уз блага, али сигурна погоршања у петој Вучићевој влади за пет година његове власти у Србији”.
Александару Симићу, председнику Градског одбора Нове странке први утисак о новој Влади РС је да је прегломазна, са 23 непотребна министарства. Према његовом мишљењу, ако се погледају конкретна кадровска решења, стиче се утисак да је реч о огољеној политичкој трговини између СНС и СПС.
- Када говоримо о саставу нове Владе, имамо пример Славице Ђукић Дејановић, која учествује у раду са својим тридесетогошњим политичким искуством. Насупрот њој, имамо пример и Тривана, који је своју „шетњу кроз политику“ почео у ЈУЛ, наставио у ДС, а након кратког боравка у СНС, постао ни мање ни више него министар, истина сада као предлог СПС. Ипак, оно што највише забрињава је лицемерје да се Александар Вулин постави за министра одбране. Тај исти Вулин се у периоду ратова и мобилизација ослободио војне обавезе. Политички је заступао да његова генерација треба да се бори у ратовима, које је, између осталог, и он креирао. Не смемо заборавити да је Вулин био један од заговорника бомбардовања 1999. године, да је етикетирао све политичке противнике називајући их издајницима, док је он са Миром Марковић, у добро обезбеђеном бункеру „плео чарапе“ за Марка Милошевића, каже Александар Симић.
Симић сматра да је једино добро у овом “злу од Владе” формирање Министарства за екологију, иако изражава негодововање према персоналном решењу за министра. Предвиђа да ће Влада у овом саставу трајати непуних годину дана, а да је зато Ана Брнабић и изабрана као „најбоље решење“ за премијерску фотељу, јер не може никакву штету да нанесе Вучићу.
Брнабићева нема
потребне
квалификације
- Премијерка Ана Брнабић, осим што је жена и условно млада, по мом мишљењу нема правих квалификација за ту позицију. Посебно нема професионалних квалификација које би је препоручиле за Владу Републике Србије. Ана Брнабић није никакав експерт, нема ни неопходан ауторитет да води Владу. Премијерка чак нема ни елементарно знање о функционисању државне управе, јер су за њене две године министровања остали само милионски редови за електронске здравствене књижице, каже Александар Симић.
м. Мијаиловић

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa