6. jul 2017.6. jul 2017.
NOVA VLADA POD LUPOM LOKALNIH POLITIČARA

MARIONETE U VUČIĆEVIM RUKAMA

“Kada Vučić sastavlja Vladu nijedno kadrovsko rešenje ne može da iznenadi”, ističe Dušan Kostadinović predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke. “Zoran Đorđević koji nije znao ništa o vojsci odlazi u Ministarstvo rada o kom zna još manje, a Aleksandar Vulin, koji nije čak ni prošao regrutaciju, postaje ministar odbrane”, kaže predsednik GO Nove Srbije Božidar Katić. “Taj isti Vulin se u periodu ratova i mobilizacija oslobodio vojne obaveze”, navodi predsednik GO Nove stranke Aleksandar Simić
Srbija je u četvrtak dobila prvu ženu na čelu Vlade, Anu Brnabić. Zajedno sa novom premijerkom izglasan je i sastav nove Vlade, koja će imati 21 ministarstvo.
Dva nova resora su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje će voditi Goran Trivan i Ministarstvo za evropske integracije za koje će biti zadužena Jadranka Joksimović, dosadašnja ministarka bez portfelja. Nenad Popović biće novi ministar bez portfelja zadužen za inovacije. Socijalista Branko Ružić zamenio je Anu Brnabić u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Svakako najkontroverznije kadrovsko rešenje jeste rotacija ministara odbrane i rada. Novi ministar odbrane je Aleksandar Vulin, dok je Zoran Đorđević preuzeo njegovo dosadašnje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pitali smo lokalne političare kako ocenjuju sastav nove Vlade i kako misle da će ona funkcionisati.
Dušan Kostadinović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Šapcu kaže da je suvišno govoriti o potezima novoformirane Vlade, kao i o njenom sastavu.
- Ana Brnabić nije premijerka nego predsednica Vlade, a njeno predsedavanje je samo još jedan marketinški trik. Politiku će u Srbiji, iako je to suprotno Ustavu, i dalje voditi Aleksandar Vučić. Kada Vučić sastavlja Vladu nijedno kadrovsko rešenje ne može da iznenadi. Najviše polemike od izbora nove Vlade izazvalo je postavljanje Vulina za ministra vojske, ali ako se setimo da je njegov prethodnik bio i keramičar, koji je sada na čelu BIA, čuđenje može da izostane – ističe Kostadinović.
Prema njegovim rečima, tokom pet godina raznih Vučićevih vlada dobili smo jednog autokratu.
- Vučić sve poluge vlasti drži u svojim rukama, bez obzira na to da li je prvi potpredsednik, predsednik Vlade ili predsednik države, ili direktor lutkarskog pozorišta. Svi ostali su marionete koje niti o čemu odlučuju niti snose odgovornost za svoj rad. Trenutna Vlada služi za očuvanje iluzije o postojanju demokratije i institucija u državi, a kako za sada stvari stoje, poslužiće i za snošenje krivice za Vučićeva neispunjena obećanja – zaključuje Kostadinović.
Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije Božidar Katić smatra da je izbor nove Vlade Srbije potvrdio narodnu poslovicu da se „po jutru dan poznaje“. Katić ističe da je za mandatara izabrana ličnost bez potrebnog iskustva i jasnih kvalifikacija, a da je sa svega ovoga pažnja javnosti „skrenuta“ na polemiku o njenoj seksualnoj orijentaciji, što je za ovu poziciju najmanje bitno i da je već tada bilo potpuno jasno kakva nas Vlada čeka.
- Ova Vlada ima toliko potpredsednika da se čini da samo gospođa koja kuva kafu nije potpredsednik Vlade. Tu je i „drugi“ premijer, Ivica Dačić koji će se, kako je rečeno baviti političkim aspektom rada Vlade. Inače Vlada se samo time i bavi. Zoran Đorđević koji nije znao ništa o vojsci odlazi u Ministarstvo rada o kom zna još manje, a Aleksandar Vulin, koji nije čak ni prošao regrutaciju, postaje ministar odbrane. Branka Ružića „namiruju“ ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a sve u skladu sa tradicijom da je što ministar manje zna o poslu kojim će se baviti to bolje. Dugogodišnji sudski „klijent“ Goran Trivan, koji je sada na slobodi samo zato što je postupak protiv njega zastareo postaje ministar zaštite životne sredine, a Jadranka Joksimović dolazi na čelo Ministarstva za evropske integracije, koje inače ne postoje, niti postoji šansa za prijem Srbije u EU u dogledno vreme, navodi Katić.
Prema rečima lokalnog lidera Nove Srbije, da bi se donekle zadovoljili i rusofili tu je kao “dodatna ikebana” Nenad Popović, ali bez resora. Smatra da su ostali ministri oni koji obezbeđuju kontinuitet “uz blaga, ali sigurna pogoršanja u petoj Vučićevoj vladi za pet godina njegove vlasti u Srbiji”.
Aleksandaru Simiću, predsedniku Gradskog odbora Nove stranke prvi utisak o novoj Vladi RS je da je preglomazna, sa 23 nepotrebna ministarstva. Prema njegovom mišljenju, ako se pogledaju konkretna kadrovska rešenja, stiče se utisak da je reč o ogoljenoj političkoj trgovini između SNS i SPS.
- Kada govorimo o sastavu nove Vlade, imamo primer Slavice Đukić Dejanović, koja učestvuje u radu sa svojim tridesetogošnjim političkim iskustvom. Nasuprot njoj, imamo primer i Trivana, koji je svoju „šetnju kroz politiku“ počeo u JUL, nastavio u DS, a nakon kratkog boravka u SNS, postao ni manje ni više nego ministar, istina sada kao predlog SPS. Ipak, ono što najviše zabrinjava je licemerje da se Aleksandar Vulin postavi za ministra odbrane. Taj isti Vulin se u periodu ratova i mobilizacija oslobodio vojne obaveze. Politički je zastupao da njegova generacija treba da se bori u ratovima, koje je, između ostalog, i on kreirao. Ne smemo zaboraviti da je Vulin bio jedan od zagovornika bombardovanja 1999. godine, da je etiketirao sve političke protivnike nazivajući ih izdajnicima, dok je on sa Mirom Marković, u dobro obezbeđenom bunkeru „pleo čarape“ za Marka Miloševića, kaže Aleksandar Simić.
Simić smatra da je jedino dobro u ovom “zlu od Vlade” formiranje Ministarstva za ekologiju, iako izražava negodovovanje prema personalnom rešenju za ministra. Predviđa da će Vlada u ovom sastavu trajati nepunih godinu dana, a da je zato Ana Brnabić i izabrana kao „najbolje rešenje“ za premijersku fotelju, jer ne može nikakvu štetu da nanese Vučiću.
Brnabićeva nema
potrebne
kvalifikacije
- Premijerka Ana Brnabić, osim što je žena i uslovno mlada, po mom mišljenju nema pravih kvalifikacija za tu poziciju. Posebno nema profesionalnih kvalifikacija koje bi je preporučile za Vladu Republike Srbije. Ana Brnabić nije nikakav ekspert, nema ni neophodan autoritet da vodi Vladu. Premijerka čak nema ni elementarno znanje o funkcionisanju državne uprave, jer su za njene dve godine ministrovanja ostali samo milionski redovi za elektronske zdravstvene knjižice, kaže Aleksandar Simić.
m. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa