28. septembar 2017.28. sep 2017.
NAJMLAĐI NAJAVILI TITULE
KAJAKAŠI NA DOMAĆOJ SCENI

NAJMLAĐI NAJAVILI TITULE

Uspesi srpskog i šabačkog kajaka na internacionalnoj sceni u drugi plan su stavili rezultate na domaćoj sceni. Ipak, potencijal budućih šampiona najavljuju dostignuća u Srbiji
Tradicionalno sezonu otvara takmičenje u Kupu Srbije, a ovog proleća u Šabac je stiglo pet zlata, tri srebra i sedam bronzi. Odličan početak imali su kanuista Marko Damnjanović, juniorski pobednik jednokleka na 200, 500 i 1.000 metara, dok su odlične sezone slavljima u Kupu najavili kadeti Tijana Jovičić i Žarko Jakovljević (uz K1 1.000 zlato, osvojio je i srebra jednoseda na 200 i 500 metara), odnosno Tijana Arsić, kanu takmičarka koja je kroz cilj prošla druga. “Bronzani” zalog za budućnost iskazali su Dunja Sarić (kadet) i Fili Damnjanović (kadet), a potvrdu seniorskog kvaliteta kajaka dobili smo od olimpijca Dejana Pajića (K1 1.000), pretendenta za Tokio Bojana Milinkovića (K1 200), a do postolja je stigao i kanuista Dragan Kovačević (C1 1.000).
Bila je ovo sezona velike afirmacije Dragana Hančovskog. Nastupao je na velikoj seniorskoj sceni. Zbog čega je zaslužio poverenje selektora demonstrirao je srebrom na pojedinačnom Prvenstvu Srbije na 5.000 metara. Vrlo blizu bronze na istom mestu bio je i Mihailo Subotić, a šabački kajak obradovao je i Stefan Damnjanović bronzom u konkurenciji kadeta.
Dok su se stariji pripremali za Evropske i Svetske šampionate u opremi Srbije, najmlađe je očekivala Liga Srbije u mini kajaku i pionirskom kajaku. Velika očekivanja rukovodstva KK “Zorka” čak su i prevaziđena. U četiri kola i najmlađi kajakaši i pioniri dominirali su u odnosu na brojnu konkurenciju osvojivši zasluženo dva pobednička pehara. Možda još važnije za budućnost je da su na svakom od prvenstvenih kola bili i najbrojnija ekipa. Najmanje 50 takmičara oblačilo je trenerke, majice i trikoe “Zorke”. Dominaciju minikajakaša upečatljivo oslikava čak 53 boda više od drugoplasiranog “Tarketa” na konačnoj tabeli (486:433), odnosno 150 i 200 bodova više od trećeplasiranog i četvrtoplasiranog tima. Pioniri “Zorke” veliki pehar dosegli su kroz 80 bodova, devet više od “Tarketa, deset od “Bečeja” i čak 45 od “Borče”.
Kajakši sezonu okončaju nastupom na ekipnom Prvenstvu Srbije za sve kategorije. Povrede su sprečile da šabački klub bude kompletan, no i pored toga, u svakoj od četiri kategorije Beograd su napustili sa ekipnim drugim mestom, odnosno drugom pozicijom u sveukupnom plasmanu.
Dobri rezultati tokom godine produžili su sezonu Dunji Sarić, Tijani Arsić, Vuku Miletiću, Branku Lagundžiću i Andreju Ninkoviću. Oni su u Račicama branili boje Srbije u okviru najveće smotre mladih kajakaša, takmičenju “Olimpijskih nada”, gde su dosegli polufinala, a kanuistkinja Tijana Arsić (učesnik i Evropskog festivala mladih u Đeru) uspela je da uđe u A finale jednokleka na 500 metara i ponese epitet osme kanuistkinje sveta u svom uzrastu.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa