5. avgust 2021.5. avg 2021.
MAČVANSKA SVADBA SASTAVNI DEO HAJDUČKIH VEČERI

Za sjaj vremena prošlog

U ranoj fazi održavanja, danas tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije „Hajdučko veče“, koja se priprema i ove godine za nedelju, osmi avgust, zahvaljujući reditelju Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“ u Bogatiću, Milivoju Martinoviću-Martinu u program je uvrštena i „Mačvanska svadba“, kao splet običaja vezanih za ovaj važan događaj.

Ponovo će, danas asfaltnim drumom od hipodroma u Bogatiću, gde je okupljanje svatova, preko Etno parka u Sovljaku ( mladina kuća) do motela „Mačvanska kuća“, nedaleko od Drine, proći parada fijakera i čeza, bogato okićenih vezenim peškirima i ćilimima, koje vuku nakinđureni vranci i dorati sa devojkama i momcima odevenim u prekrasne narodne nošnje.

Mačvanski domaćini su ponosni, zbog lepote svojih konja i prevoznih sredstava koje vuku i samo se u retkim slučajevima pokazuju javno. Neki kažu da za njih vrede više od bilo kog mercedesa, a u tom ubeđenju zdušno ih podržavaju oni koji tvrde da na ovakav način mnogo bolje vide vesele mladence i ostale učesnike svadbe. Od razdragane povorke zastaje dah i slučajnom prolazniku, a kamoli onima koji su specijalno došli da ih vide. Ima i primera da neki stanovnici velike srpske ravnice, zaposleni u inostranstvu, specijalno planiraju odmor, baš u ovom periodu, kako bi gledali vesele svatove.
Ovako nakinđurenu svatovsku povorku na ulasku u Sovljak zaustavlja „Hajdučka busija“. Posle kratke pauze veseli svatovi nastavljaju dalje.

Starinska kuća ( Etno park u Sovljaku) koja veoma dobro asocira na staro mačvansko dvorište na kome su i propratni objekti, mladin je dom. Odatle je izvode, a posle veselja ispod krošnji stoletne lipe je venčanje i nastavak velike gozbe u Crnoj Bari, ispred motela „Mačvanska kuća“, koji predstavlja mladoženjino domaćinstvo.

Da bi svadba bila što autentičnija, angažuju se obično glumci Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“u Bogatiću i članovi tamošnjeg Folklornog ansambla „Đido“. Retko kada, a prošlo je od prvog organizovanja „Hajdučkih večeri“( 16. jul 1966. godine, a tada i nije bilo „Mačvanske svadbe“) više od pola veka mladenci su bili baš oni pravi, a ne glumci.

Tako se tradicija svadbenih običaja čuva i prenosi s kolena na koleno.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa