20. januar 2022.20. jan 2022.
Istinski lavovi
ZANIMLjIVOSTI: KUP AFRIKE

Istinski lavovi

Siera Leone je jedna od sirmašnijih afričkih država, kroz istoriju poznata kao centar trgovine robljem, država izvoznik dijamanata, zavisna od strane pomoći i uz sveprisutnu nejednakost u raspodeli bogatstva. Stanovništvo je nedovoljno obrazovano, u većini oslonjenog na nekomercijalnu poljoprivredu. Sport je na nivou razvoja države, međutim nedavno su fudbaleri ove države izborili treći put u istoriji plasman na Kup afričkih nacija iznenadivši sve.

Fudbalski savez nije imao novca za prevoz i do Kameruna, zemlje domaćina, te su do tamo morali čamcima. Na odlasku su im navijači bukvalno ljubili stope. Žreb ih je svrstao u najtežu grupu sa: Alžirom (braniocem titule), Obalom Slonovače (jednim od glavnih favorita) i Ekvatorijalnom Gvinejom. Tim sastavljen od igrača iz slabijih timova Afrike i niželigaških klubova Evrope u prva dva kola izborio je dva remija. Uz malo sreće i mnogo herojstva igrali su nerešeno protiv velikih favorita Alžira (0:0) i Obale Slonovače (2:2, vraćajući se dva puta iz zaostatka). Svaki uspeh su propratili suzama, kao i intoniranje nacionalne himne. Golman Kamara se istakao odbranama, jednim zaustavljenim penalom, a reč je o momku koji nastupa u ligi Siera Leona.

Bilo kako bilo, niko im nije davao šanse da se uopšte plasiraju na Kupa afričkih nacija, a večeras (četvrtak) u poslednjm kolu grupne faze traže pobedu protiv Ekvatorijalne Gvineje za plasman u osminu finala, što bi bio najveći uspeh u istoriji ove države.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa