21. jul 2022.21. jul 2022.
Podrivanje zemljišta važna mera u vremenu suše
Reč stručnjaka PSSS Šabac

Podrivanje zemljišta važna mera u vremenu suše

Stručnjaci iz Stručne savetodavne službe savetuju poljoprivrednicima da u sušnim sezonama primenjuju podrivanje kako bi ostvarili veće prinose. U saradnji sa nekoliko poljoprivrednika u Mrovskoj, Jaloviku i Zvezdu koji su sledili preporuke Poljoprivredne stručne službe Šabac ostvareni su vidljivi rezultati
Podrivanje zemljišta je mera rastresanja dubokih slojeva zemlje, kojom se stvaraju povoljni uslovi za razvoj kvalitetnog korenovog sistema. Ova mera omogućava duboko prodiranje korena i zahvatanje veće površine, pa se postiže njegov snažniji razvoj, te i biljka na najbolji način može da iskoristi sve potrebne elemente za rast i razvoj. Zemljište upija i zadržava veću količinu vode od padavina nakon podrivanja, a istovremeno se aktiviraju mikroorganizmi, biohemijski procesi, što doprinosi stvaranju povoljnih uslova za plodonošenje poljoprivrednih kultura.

Stručnjaci iz Stručne savetodavne službe savetuju poljoprivrednicima da u sušnim sezonama primenjuju ovu agrotehničku meru kako bi ostvarili veće prinose. U saradnji sa nekoliko poljoprivrednika u Mrovskoj, Jaloviku i Zvezdu koji su sledili preporuke Poljoprivredne stručne službe Šabac ostvareni su vidljivi rezultati.

Foto: Glas Podrinja, Jovan Sušić


-Ova mera se u godini kao što je ova, sušna, pokazala kao izuzetno dobra. Na osnovu praćenja svih parametara i fotografija možemo videti evidentne razlike između parcela gde je primenjeno podrivanje zemljišta i gde nije to učinjeno. Pomenute tri parcele sa zasadima kukuruza koje smo pratili ni u jednom trenutku nisu pokazale nedostatak vlage. Biljke su napredovale, rasle, razvijale se više od očekivanja domaćina. – kaže dipl.inž Darko Simić, savetodavac iz PSSS Šabac naglašavajući da je u proteklim decenijama praktikovan određen način rada obrade zemlje koji nije dovoljan kako bi se postigli najbolji rezultati.

-Oranje zemlje na dubini od 20/25 centimetara oraničnog sloja nije dovoljno za poljoprivredne kulture i njihov razvoj. Zbog toga je važno podrivanje. Treba napomenuti da to nije mera koja se radi svake godine i ne na svim parcelama. Ovo u kombinaciji sa dodavanjem kreča, ili drugih materija značajno menja prinos. Podrivanje se sastoji u razbijanju tog BTG sloja od 25 centimetara sa određenim radnim telima od 60, 70, 80 centimetara (najčešće 60 centimetara). Osnovni cilj je da se zemljište rastrese i omogući da bolje akumulira vlagu - napominje Simić da ova mera nekim poljoprivrednicima može predstavljati dodatni trošak u vidu energenata koji koristo traktor ili dodatni radni napor, ali su rezultati neuporedivi ukoliko se primeni na vreme.

-U edukaciji i radu moramo da krenemo od osnovnih stvari, kao što je zemljište. Ono treba da bude pripremljeno na pravi način kako bi kasnije mogli da govorimo o određenim semenima, hibridima, visokoj rodnosti. Pre svega je stvaranje uslova da se razvije biljka. Jedan od načina čuvanja vlage je podrivanje, zatim se radi na postizanju optimalne PH vrednost zemljišta. Popravkom PH vrednosti kiselih zemljišta određene hemijske elemente elimnišemo iz strukture, dodavajući druge i tako biljka dobije ono što joj je potrebno za rast i razvoj. Najčešće je kod kiselog zemljišta potrebno dodati kalcijum. Nekoliko je načina kalcifikacije zemljišta (krečnjak, satracioni mulj). „Popravka“ zemljišta se sprovodi na osam godina, te je računica jasna za poljoprivrednike. Moramo napomenuti da se sve pomenuto radi nakon skidanja pšenice sa parcele i pripreme za novu sezonu. Sve ove mere usmerene su ka tome da poljoprivrednici ostvare veće prinose, a samim tim i ostvare dobit - naglasio je dipl. inž Jovan Sušić, savetodavac PSSS Šabac.


Dodavanjem odgovarajućih elementa u zemljište tretira se problem kiselosti, a potom se primenjuju i druge mere. Stručnjaci preporučuju ove korake kako bi se umanjili početni inputi i ulaganja, a ostvarili rezultati. Preporuka je da se poljoprivrednici obrate savetodavcima iz PSSS Šabac za sve neodumice, savete.

-Analizom zemljišta koja obuhvata sedam metoda možemo tačno utvrditi koji su nedostaci i šta je potrebno da se koriguje. Na našem području je akutan nedostatak kalcijuma, što znači da je neophodno da se „leče“ uz pomoć kreča. Razgovori sa poljoprivrednicima su usmereni ka tome da ostvare pronose, dobit bez rasipanja sredstava, rada.

Foto: Glas Podrinja, Darko Simić


Grad Šabac je prošle godine subvencionisao nabavku krečnog materijala za gazdinstva koja su izvršila analizu zemljišta koja je pokazala da je u pitanju kiselo zemljište. Planirano je da podsticaj bude i ove godine bude realizovan.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa