Info

5. decembar 2024.5. dec 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Blagodeti uticaja na zdravstveno stanje, psihičke, fizičke i duhovne sposobnosti

Post poboljšava opšte stanje organizma

Post predstavlja redukovanje količine i vrste hrane a karakterističan je za sve veroispovesti. U nutritivnom smislu, odličan je za detoksikaciju organizma
Vernici Srpske pravoslavne crkve 28. novembra počeli su ovogodišnji Božićni post, koji će trajati 40 dana do Badnjeg dana, 6. januara 2025. godine. Prilikom posta, vernici se spremaju za proslavu Božića, jednog od najvećih hrišćanskih praznika, što podrazumeva molitvu, dobra dela i čišćenje duše kroz pozitivne misli i hranu. Nutricionisti naglašavaju brojne benefite ovakvog načina ishrane.

„Uvedite nova jela u svoj svakodnevni jelovnik, ne dozvolite da ponavljanjem jelovnika dovedete do monotonije obroka, a samim tim i do osiromašenja nutritivnog sastava jelovnika. Jedan od osnovnih principa pravilne ishrane je raznovrsnost, zato budite maštoviti prilikom pripreme jelovnika. Ne dozvolite da dođe do nutritivnih deficita tokom posta.“


-Tokom posta odstranjuju se toksini iz tela i stvaraju uslovi za razgradnju patoloških naslaga u telu (depoziti masti, masne naslage u krvnim sudovima). Čišćenjem organizma stvaraju se uslovi za obnovu oštećenih ćelija novim, čime se postiže regeneracija tkiva i produžetak životnog veka. Post nam daje nadu u izlečenje, podstiče povoljan metaboličko - hormonski profil u organizmu – navodi Danijela Cvejić, nutricionista-dijetetičar.

Foto: "Glas Podrinja"


Nutricionisti ističu da je našem organizmu potreban pravilan odnos gradivno - energetskih materija, kao i vitamina i minerala.

-Izuzetno je važno da naše ćelije imaju dovoljno belančevina, jer one su potrebne za proizvodnju hormona koje kontrolišu različite funkcije organizma kao što su rast, polni razvoj, brzina metabolizma. Veliku prednost u pogledu sinteze serotonina, hormona sreće ima vegeterijanska ishrana, odnosno ishrana u postu. Zato, tokom duhovnog posta dolazi do duhovnog rasta, stvara se osećanje blaženstva i sreće. Po stvaranju triptofana koji nam pomaže da postignemo osećaj zadovoljstva, naročito se ističe tofu sir, seme bundeve, suncokreta, susam, badem, pasulj. Veoma je važno da tokom celog dana održavamo stalan nivo šećera u krvi. Tokom posta konzumiramo dosta povrća, voća, celovitih žitarica, a izbegavamo namirnice koje su izvori brzo resorbujućih šećera - konditorski proizvodi, testenine, peciva od belog brašna, te na taj način izbacujemo namirnice koje nam naglo podižu nivo šećera u krvi i izazivaju povećano lučenje insulin - hormona koji reguliše nivo glukoze u krvi. Ovakvim načinom ishrane nemamo uspone i padove energije, a kada je nivo šećera u krvi stabilan, telo prestaje da skladišti masnoće. Stoga, post poboljšava opšte stanje organizma, a usklađenost unosa ugljenih hidrata tokom dana pomaže nam da preventivno delujemo na pojavu insulinske rezistencije, a samim tim i dijabetesa. Tokom posta unosimo dosta celovitih žitarica, povrća, voća, ribe, zrnevlja, orašastog voća, sve to dovodi do smanjena unosa masnoća, a benefit osećaju naši krvni sudovi, te na ovaj način štitimo kardiovaskularni sistem – naglašava nutricionista.

Foto: Pixabay


Crkvena pravila nalažu da se u toku celog Božićnog posta, koji je inače „blaži“ od Vasrkšnjeg i Velikogospojinskog, ne jedu meso, „beli mrs“ i jaja. Do 30. decembra ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi, a od 31. decembra do Badnjeg dana ponedeljak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju. Na Badnji dan se ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.
S.G.

Najnoviji broj

28. avgust 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa