19. decembar 2024.19. dec 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Učenički uspesi na 34. Zboru ugostiteljstva i gastrokupu

Zlatna odličja za kulinarsko i ugostiteljsko umeće

Na Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika učenici su osvojili devet zlatnih medalja, od kojih pet pripada peharima. Na Gastro kupu osvojili su dve medalje- zlatnu i bronzanu- kao i posebno merit priznanje
Na ovogodišnjem Novosadskom sajmu, učenici Ekonomske škole „Stana Milanović“ ostvarili su zapažene uspehe na dva velika takmičenja- 34. Zboru ugostitelja i Gastro kupu. Pod mentorstvom profesora, mladi kuvari, poslastičari i ugostitelji osvojili su rekordan broj medalja i pehara, čime su predstavili svoj grad u najboljem svetlu. Na Zboru ugostiteljskih i turističkih radnika učenici su osvojili devet zlatnih medalja, od kojih pet pripada peharima. Na Gastro kupu, zahtevnijem zbog pripreme hrane uživo pred svetskim sudijama, osvojili su dve medalje- zlatnu i bronzanu, kao i posebno merit priznanje. Profesor kuvarstva i praktične nastave Nikola Joldić ističe da je uspeh rezultat timskog rada i predanih priprema.

Posvećenošću do uspeha
-Ove nagrade nisu samo rezultat rada učenika, već i primer kako se praktična nastava može podići na viši nivo. Kroz pripreme za ovakva takmičenja, učenici stiču neprocenjiva znanja i veštine koje će im koristiti u budućoj karijeri. Gastro kup je malo kompleksnije takmičenje, jer su hranu pripremali na licu mesta. Među više od 60 učesnika, profesionalnih kuvara, naši učenici su se pokazali u najtežim disciplinama- objasnio je Joldić, čija učenica Tamara Stepanović je za karving (umetničko oblikovanje hrane), osvojila zlatnu medalju, a Mihajlo Kovačević za moderno restoransko jelo merit priznanje, dok je Teodori Isaković za jelo od testenine punjene morskim plodovima na kremu od pasulja, pripala bronzana medalja.

Foto: Privatna arhiva


Takođe, pod njegovim mentorstvom, Dragan Asanović je za moderno restoransko jelo osvojio zlatnu medalju.

U izradi eksponata poslastičarskih radova Nikolina Bajić, druga godina smera poslastičar, sa Nađom Antonić dobila je zlatnu medalju i pehar, a mentorka im je bila Mirjana Kojić. Kako je ispričala, pravile su tortu inspirisanu gradom.

Foto: Privatna arhiva


Inspirisani gradom
-Dekorisali smo je u duhu Čivijade i vašara. To je bio poslastičarski eksponat koji je ocenjivan vizuelno. Drago nam je što smo osvojili zlatni pehar, ali ništa ne bismo uspeli bez naše mentorke profesorke Mire Kojić. Ovo je bilo moje prvo važno takmičenje, prvi put sam izašla u javnost sa nekim proizvodom i drago mi je što je to bilo uspešno- dodala je ona.

Učenica Katarina Nikić je na 34. Zboru ugostitelja i turizma osvojila prvo mesto, pehar i zlatnu medalju za mus od džigerice u šofroa sosu u kategoriji izrada kuvarskih eksponata klasične kuhinje, uz mentorku Marijanu Jovanović.

-To je jedan poseban događaj za mene, moje prvo takmičenje u životu i verujem da ću ovaj događaj pamtiti do kraja života. Bilo je treme, ali sam je prevazišla kada su mi rekli da sam osvojila prvo mesto. Najteži deo bile su dekoracije, jer su veoma sitne i moraju tačno da se postave- objasnila je Katarina.
Mihajlo Kovačević je pripremao pastrmku sa prilogom, moderan način servisa.

-Najteže je bilo boriti se sa tremom, pošto se sudije stalno šetaju okolo i pažljivo prate svaki naš korak i gledaju najmanju sitnicu. Dobio sam priznanje i diplomu na prvom važnom takmičenju za mene. Trudiću se i dalje da na narednim budem još bolji- dodao je Mihajlo.

Izazovi savladani
Zlatnu medalju Anastasiji Mijić donela je disciplina izrada raznih vrsta peciva i pekarskih proizvoda. Mentor joj je bila Ljubinka Ilić.

Foto: Privatna arhiva


-Pravili smo drvo života, sve je pravljeno od testa. Podloga je bilo lisnato testo, da izgleda kao knjiga, iz nje je išlo drvo i na njega smo postavili planetu. Sve je prošlo odlično. Osvojili smo zlatnu medalju. Najteže je bilo proces rada zbog oblikovanja testa. Oko drveta je bilo malo više posla, pomagala mi je razredna koja je bila i moj mentor. Zajedno smo realizovali našu ideju i došli do željenog cilja- napomenula je ona.

Stefan Mirković i Aleksandar Vujković doneli su zlato sa takmičenja konobara u postavljanju stolova sa mentorom Zoranom Petrovićem.

Foto: Privatna arhiva


-Takmičili smo se u postavljanju banketskih stolova za šest osoba. Dobili smo medalje, kolega i ja osvojili smo 96 poena. Nije bilo teško. Vežbali smo tri- četiri nedelje za to i pripremali smo se našim profesorom Zoranom Petrovićem. Bilo je lepo učestvovati i nadam se da će biti još ovakvih takmičenja- istakao je Stefan, dok je Aleksandar Vujković dodao da je konkurencija bila jaka.

-Mi smo bili najmlađi učesnici i ostavili smo lep utisak. Ovo je prvo takmičenje na kome sam učestvovao i zadovoljan sam, ništa mi nije bilo teško- poručio je Aleksandar.

Bojana Đurić bila je najbolja u pripremi barskih mešavina, praveći koktele koji su rezultirali zlatnom medaljom i peharom, a mentor joj je takođe bio Zoran Petrović.

Podrška škole
-Pravila sam tri koktela po tri puta- aperativni, dižestivni i bezalkoholni. To je veliko iskustvo za mene i izuzetno sam ponosna što sam uspela da osvojim prvo mesto, medalju i pehar. Pripremala sam se tri nedelje. Nismo imali baš puno vremena, ali smo se odlično pokazali. Strahovala sam da li će sve proći kako treba i kako će sve na kraju izgledati zbog treme, ali sve se uspešno završilo- navela je Bojana.

U pripremanju jela u kotliću Marko Nenadović dobio je zlatnu medalju i pehar, mentorka Katarina Sarić. Podršku đacima pružilo je sedam profesora. Profesorka Marijana Jovanović ističe da je to rekordan broj nagrada koje je škola osvojila na jednom takmičenju.

-Deca su pokazala izuzetnu posvećenost i talenat. Zahvalni smo školi i direktorki Sonji Mijatović Jokić što nas je podržala u ovom velikom projektu, jer bez te podrške ne bismo uspeli da ostvarimo ovako veliki uspeh- naglasila je profesorka.

Zahvaljujući mentorstvu profesora i posvećenosti učenika, Ekonomska škola „Stana Milanović“ potvrđuje da Šabac ima čime da se ponosi. Pokazali su da se upornost, znanje i timski rad isplate.

Ovi talentovani mladi ljudi ne samo da slave svoje uspehe, već postavljaju nove standarde u obrazovanju i ugostiteljstvu, gde ih, sa ovakvom posvećenošću, očekuje svetla budućnost.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa