Инфо

19. децембар 2024.19. дец 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Ученички успеси на 34. Збору угоститељства и гастрокупу

Златна одличја за кулинарско и угоститељско умеће

На Збору угоститељских и туристичких радника ученици су освојили девет златних медаља, од којих пет припада пехарима. На Гастро купу освојили су две медаље- златну и бронзану- као и посебно мерит признање
На овогодишњем Новосадском сајму, ученици Економске школе „Стана Милановић“ остварили су запажене успехе на два велика такмичења- 34. Збору угоститеља и Гастро купу. Под менторством професора, млади кувари, посластичари и угоститељи освојили су рекордан број медаља и пехара, чиме су представили свој град у најбољем светлу. На Збору угоститељских и туристичких радника ученици су освојили девет златних медаља, од којих пет припада пехарима. На Гастро купу, захтевнијем због припреме хране уживо пред светским судијама, освојили су две медаље- златну и бронзану, као и посебно мерит признање. Професор куварства и практичне наставе Никола Јолдић истиче да је успех резултат тимског рада и преданих припрема.

Посвећеношћу до успеха
-Ове награде нису само резултат рада ученика, већ и пример како се практична настава може подићи на виши ниво. Кроз припреме за оваква такмичења, ученици стичу непроцењива знања и вештине које ће им користити у будућој каријери. Гастро куп је мало комплексније такмичење, јер су храну припремали на лицу места. Међу више од 60 учесника, професионалних кувара, наши ученици су се показали у најтежим дисциплинама- објаснио је Јолдић, чија ученица Тамара Степановић је за карвинг (уметничко обликовање хране), освојила златну медаљу, а Михајло Ковачевић за модерно ресторанско јело мерит признање, док је Теодори Исаковић за јело од тестенине пуњене морским плодовима на крему од пасуља, припала бронзана медаља.

Фото: Приватна архива


Такође, под његовим менторством, Драган Асановић је за модерно ресторанско јело освојио златну медаљу.

У изради експоната посластичарских радова Николина Бајић, друга година смера посластичар, са Нађом Антонић добила је златну медаљу и пехар, а менторка им је била Мирјана Којић. Како је испричала, правиле су торту инспирисану градом.

Фото: Приватна архива


Инспирисани градом
-Декорисали смо је у духу Чивијаде и вашара. То је био посластичарски експонат који је оцењиван визуелно. Драго нам је што смо освојили златни пехар, али ништа не бисмо успели без наше менторке професорке Мире Којић. Ово је било моје прво важно такмичење, први пут сам изашла у јавност са неким производом и драго ми је што је то било успешно- додала је она.

Ученица Катарина Никић је на 34. Збору угоститеља и туризма освојила прво место, пехар и златну медаљу за мус од џигерице у шофроа сосу у категорији израда куварских експоната класичне кухиње, уз менторку Маријану Јовановић.

-То је један посебан догађај за мене, моје прво такмичење у животу и верујем да ћу овај догађај памтити до краја живота. Било је треме, али сам је превазишла када су ми рекли да сам освојила прво место. Најтежи део биле су декорације, јер су веома ситне и морају тачно да се поставе- објаснила је Катарина.
Михајло Ковачевић је припремао пастрмку са прилогом, модеран начин сервиса.

-Најтеже је било борити се са тремом, пошто се судије стално шетају около и пажљиво прате сваки наш корак и гледају најмању ситницу. Добио сам признање и диплому на првом важном такмичењу за мене. Трудићу се и даље да на наредним будем још бољи- додао је Михајло.

Изазови савладани
Златну медаљу Анастасији Мијић донела је дисциплина израда разних врста пецива и пекарских производа. Ментор јој је била Љубинка Илић.

Фото: Приватна архива


-Правили смо дрво живота, све је прављено од теста. Подлога је било лиснато тесто, да изгледа као књига, из ње је ишло дрво и на њега смо поставили планету. Све је прошло одлично. Освојили смо златну медаљу. Најтеже је било процес рада због обликовања теста. Око дрвета је било мало више посла, помагала ми је разредна која је била и мој ментор. Заједно смо реализовали нашу идеју и дошли до жељеног циља- напоменула је она.

Стефан Мирковић и Александар Вујковић донели су злато са такмичења конобара у постављању столова са ментором Зораном Петровићем.

Фото: Приватна архива


-Такмичили смо се у постављању банкетских столова за шест особа. Добили смо медаље, колега и ја освојили смо 96 поена. Није било тешко. Вежбали смо три- четири недеље за то и припремали смо се нашим професором Зораном Петровићем. Било је лепо учествовати и надам се да ће бити још оваквих такмичења- истакао је Стефан, док је Александар Вујковић додао да је конкуренција била јака.

-Ми смо били најмлађи учесници и оставили смо леп утисак. Ово је прво такмичење на коме сам учествовао и задовољан сам, ништа ми није било тешко- поручио је Александар.

Бојана Ђурић била је најбоља у припреми барских мешавина, правећи коктеле који су резултирали златном медаљом и пехаром, а ментор јој је такође био Зоран Петровић.

Подршка школе
-Правила сам три коктела по три пута- аперативни, дижестивни и безалкохолни. То је велико искуство за мене и изузетно сам поносна што сам успела да освојим прво место, медаљу и пехар. Припремала сам се три недеље. Нисмо имали баш пуно времена, али смо се одлично показали. Страховала сам да ли ће све проћи како треба и како ће све на крају изгледати због треме, али све се успешно завршило- навела је Бојана.

У припремању јела у котлићу Марко Ненадовић добио је златну медаљу и пехар, менторка Катарина Сарић. Подршку ђацима пружило је седам професора. Професорка Маријана Јовановић истиче да је то рекордан број награда које је школа освојила на једном такмичењу.

-Деца су показала изузетну посвећеност и таленат. Захвални смо школи и директорки Соњи Мијатовић Јокић што нас је подржала у овом великом пројекту, јер без те подршке не бисмо успели да остваримо овако велики успех- нагласила је професорка.

Захваљујући менторству професора и посвећености ученика, Економска школа „Стана Милановић“ потврђује да Шабац има чиме да се поноси. Показали су да се упорност, знање и тимски рад исплате.

Ови талентовани млади људи не само да славе своје успехе, већ постављају нове стандарде у образовању и угоститељству, где их, са оваквом посвећеношћу, очекује светла будућност.

Најновији број

13. март 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa