Rakijsko umeće Badovinčanina osvaja Srbiju i region
Rakija Kaluđerka Saše Jevtića Šampion kvaliteta
Davnašnju želju da učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ostvario je ove godine. Njegov uzorak je bio među 300 ocenjivanih, a sedmočlana stručna komisija dodelila mu je titulu Šampiona kvaliteta. Priznanje će mu biti uručeno u maju, u okviru Večeri šampiona
U domu Saše Jevtića iz Badovinaca rakija se pekla, kako kaže, od kada zna za sebe. U sećanju mu je živa slika deda Bana kraj kazana, a osamdesetih godina njegov stric Milenko nazvao je rakiju po porodičnoj šumi „Orlovača“. Otac Ljubinko je, izazivajući čuđenje meštana, pre tri decenije eksperimentisao i pekao rakiju od banana i kupina. Vođen ljubavlju prema porodičnoj tradiciji, Jevtić je tražio načine da unapredi i očuva svoj zanat za buduće generacije.
Kvalitet bez kompromisa -Godine su prolazile, dedin kazan je dotrajao, a stric godinama koristio iznajmljene kazane da ispeče svoju šljivu i džanariku. Osećao sam obavezu da dedinom kazanu vratim stari sjaj. Tako sam uz pomoć komšije Neše prvi put samostalno ispekao rakiju. Najpre na remontovanom dedinom kazanu, a kasnije smo kupili nov, veći kazan i adaptirali prostor za ceo proces proizvodnje- priča Saša.
Foto: Privatna arhiva
Vođen pravilom „kvalitet bez kompromisa“, oslanjao se na literaturu, ali i razmenu iskustava sa drugim proizvođačima.
-Među prvima sam kupio Rakijski kod, knjigu „Rakija“ sam dobio od kuma na poklon, a prošao sam i kurs kod prof. dr Ninoslava Nikićevića i stekao majstorsko pismo. Postavljao sam bezbroj pitanja svakom ko je znao više od mene. Najviše sam cenio živu reč, podršku, pohvalu, ali i kritiku, jer su mi upravo iskrene primedbe pravih poznavalaca rakije pomogle da napredujem- navodi on.
Medalje kao potvrda Godine 2022. podigao je prvi veći zasad autohtone sorte šljive Crvena ranka u Mačvi.
-Ta kraljica šljive, uz Požegaču, daje šljivovicu vrhunskog kvaliteta i jedva čekam da donese prve plodove- kaže u iščekivanju Saša.
Foto: Privatna arhiva
Prvi put se predstavio na festivalima 2022. godine, a uspeh nije izostao. Osvojio je zapažene ocene i zlatne medalje na festivalima u Srbiji, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Mađarskoj... Pamti prvo učešće na Voždovim danima rakije 2022. godine u Kragujevačkoj Rači, gde je osvojio tri velike srebrne medalje i dve srebrne medalje.
-To mi je bio podstrek da dalje radim i razvijam proizvodnju. Uzorak po uzorak, usledile su i zlatne medalje, poneko postolje. Među njima su prvo mesto za rakiju od jabuke u Apatinu 2024, drugo mesto za krušku u Sremskoj Mitrovici i šljivu u Moravici, treće mesto za krušku u Žitištu i jabuku u Kavadarcima u Severnoj Makedoniji- napominje neke od njih.
Foto: Privatna arhiva
Šampion kvaliteta Novosadskog sajma Davnašnju želju da učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ostvario je ove godine. Njegov uzorak je bio među 300 ocenjivanih, a sedmočlana stručna komisija dodelila mu je titulu Šampiona kvaliteta. Priznanje će mu biti uručeno u maju, u okviru Večeri šampiona.
-Do sada sam pekao šljivovicu, lozovaču, jabukovaču, viljamovku i rakiju od kruške Kaluđerke, autohtone sorte, koju sam odlučio da pošaljem na ocenjivanje. Priprema se drugačije od ostalih rakija od kruške, daje veoma mali radman, ali sve ostalo je vrhunsko- veoma neobično, specifično, drugačije. Ponela je priznanje Šampion kvaliteta i veliku zlatnu medalju Novosadskog sajma. Svi u kući se radujemo tome, budući da mi najveću pomoć i podršku pruža upravo porodica, supruga Radica i sinovi Đorđe i Luka, koji su uključeni u ceo proces proizvodnje- ističe.
Foto: Privatna arhiva
Porodica- podrška i inspiracija Upravo su njihova imena poslužila kao inspiracija za naziv brenda koji će u narednom periodu predstavljati na sajmovima i festivalima.
-Verujem da kvalitetan proizvod mora pratiti i lepo pakovanje. Zbog toga smo pokrenuli i proizvodnju ukrasne ambalaže, kako za sopstvene potrebe, tako i za naše kupce- destilerije i vinarije najviše. Kodeks 015 je naziv naše preduzetničke radnje, a trenutno smo u procesu registracije destilerije pod imenom „ĐorLuk“, kako bismo izašli na tržište Srbije i regiona. U cilju promocije brenda, aktivno učestvujemo na sajmovima i manifestacijama, a posebno se radujemo predstojećem prvom učešću na Novosadskom noćnom bazaru zakazanom za 21. mart- dodaje Saša.
Foto: Privatna arhiva
Krajem prošle godine Jevtić je pomogao u organizaciji Sajma rakije u Bogatiću, a ove godine, u saradnji sa Turističkom organizacijom, učestvovao na Četvrtom međunarodnom sajmu poljoprivrede, takođe u Bogatiću. U želji da promovišu svoj brend, predstavili su se i na Sajmu etno hrane i pića, Agro Belgrade sajmu i na Sajmu turizma. U narednom periodu, plan im je da prošire proizvodnju i, pored dosadašnjih proizvoda, započnu destilaciju rakije od kajsije i dunje, čime će dodatno obogatiti svoju ponudu. Njegova vizija je, naglašava, da nastavi stopama predaka, modernizujući proizvodnju, ali čuvajući autentičnost porodičnog zanata.