13. mart 2025.13. mar 2025.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Rakijsko umeće Badovinčanina osvaja Srbiju i region

Rakija Kaluđerka Saše Jevtića Šampion kvaliteta

Davnašnju želju da učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ostvario je ove godine. Njegov uzorak je bio među 300 ocenjivanih, a sedmočlana stručna komisija dodelila mu je titulu Šampiona kvaliteta. Priznanje će mu biti uručeno u maju, u okviru Večeri šampiona
U domu Saše Jevtića iz Badovinaca rakija se pekla, kako kaže, od kada zna za sebe. U sećanju mu je živa slika deda Bana kraj kazana, a osamdesetih godina njegov stric Milenko nazvao je rakiju po porodičnoj šumi „Orlovača“. Otac Ljubinko je, izazivajući čuđenje meštana, pre tri decenije eksperimentisao i pekao rakiju od banana i kupina. Vođen ljubavlju prema porodičnoj tradiciji, Jevtić je tražio načine da unapredi i očuva svoj zanat za buduće generacije.

Kvalitet bez kompromisa
-Godine su prolazile, dedin kazan je dotrajao, a stric godinama koristio iznajmljene kazane da ispeče svoju šljivu i džanariku. Osećao sam obavezu da dedinom kazanu vratim stari sjaj. Tako sam uz pomoć komšije Neše prvi put samostalno ispekao rakiju. Najpre na remontovanom dedinom kazanu, a kasnije smo kupili nov, veći kazan i adaptirali prostor za ceo proces proizvodnje- priča Saša.

Foto: Privatna arhiva


Vođen pravilom „kvalitet bez kompromisa“, oslanjao se na literaturu, ali i razmenu iskustava sa drugim proizvođačima.

-Među prvima sam kupio Rakijski kod, knjigu „Rakija“ sam dobio od kuma na poklon, a prošao sam i kurs kod prof. dr Ninoslava Nikićevića i stekao majstorsko pismo. Postavljao sam bezbroj pitanja svakom ko je znao više od mene. Najviše sam cenio živu reč, podršku, pohvalu, ali i kritiku, jer su mi upravo iskrene primedbe pravih poznavalaca rakije pomogle da napredujem- navodi on.

Medalje kao potvrda
Godine 2022. podigao je prvi veći zasad autohtone sorte šljive Crvena ranka u Mačvi.

-Ta kraljica šljive, uz Požegaču, daje šljivovicu vrhunskog kvaliteta i jedva čekam da donese prve plodove- kaže u iščekivanju Saša.

Foto: Privatna arhiva


Prvi put se predstavio na festivalima 2022. godine, a uspeh nije izostao. Osvojio je zapažene ocene i zlatne medalje na festivalima u Srbiji, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Mađarskoj... Pamti prvo učešće na Voždovim danima rakije 2022. godine u Kragujevačkoj Rači, gde je osvojio tri velike srebrne medalje i dve srebrne medalje.

-To mi je bio podstrek da dalje radim i razvijam proizvodnju. Uzorak po uzorak, usledile su i zlatne medalje, poneko postolje. Među njima su prvo mesto za rakiju od jabuke u Apatinu 2024, drugo mesto za krušku u Sremskoj Mitrovici i šljivu u Moravici, treće mesto za krušku u Žitištu i jabuku u Kavadarcima u Severnoj Makedoniji- napominje neke od njih.

Foto: Privatna arhiva


Šampion kvaliteta Novosadskog sajma
Davnašnju želju da učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ostvario je ove godine. Njegov uzorak je bio među 300 ocenjivanih, a sedmočlana stručna komisija dodelila mu je titulu Šampiona kvaliteta. Priznanje će mu biti uručeno u maju, u okviru Večeri šampiona.

-Do sada sam pekao šljivovicu, lozovaču, jabukovaču, viljamovku i rakiju od kruške Kaluđerke, autohtone sorte, koju sam odlučio da pošaljem na ocenjivanje. Priprema se drugačije od ostalih rakija od kruške, daje veoma mali radman, ali sve ostalo je vrhunsko- veoma neobično, specifično, drugačije. Ponela je priznanje Šampion kvaliteta i veliku zlatnu medalju Novosadskog sajma. Svi u kući se radujemo tome, budući da mi najveću pomoć i podršku pruža upravo porodica, supruga Radica i sinovi Đorđe i Luka, koji su uključeni u ceo proces proizvodnje- ističe.

Foto: Privatna arhiva


Porodica- podrška i inspiracija
Upravo su njihova imena poslužila kao inspiracija za naziv brenda koji će u narednom periodu predstavljati na sajmovima i festivalima.

-Verujem da kvalitetan proizvod mora pratiti i lepo pakovanje. Zbog toga smo pokrenuli i proizvodnju ukrasne ambalaže, kako za sopstvene potrebe, tako i za naše kupce- destilerije i vinarije najviše. Kodeks 015 je naziv naše preduzetničke radnje, a trenutno smo u procesu registracije destilerije pod imenom „ĐorLuk“, kako bismo izašli na tržište Srbije i regiona. U cilju promocije brenda, aktivno učestvujemo na sajmovima i manifestacijama, a posebno se radujemo predstojećem prvom učešću na Novosadskom noćnom bazaru zakazanom za 21. mart- dodaje Saša.

Foto: Privatna arhiva


Krajem prošle godine Jevtić je pomogao u organizaciji Sajma rakije u Bogatiću, a ove godine, u saradnji sa Turističkom organizacijom, učestvovao na Četvrtom međunarodnom sajmu poljoprivrede, takođe u Bogatiću. U želji da promovišu svoj brend, predstavili su se i na Sajmu etno hrane i pića, Agro Belgrade sajmu i na Sajmu turizma. U narednom periodu, plan im je da prošire proizvodnju i, pored dosadašnjih proizvoda, započnu destilaciju rakije od kajsije i dunje, čime će dodatno obogatiti svoju ponudu. Njegova vizija je, naglašava, da nastavi stopama predaka, modernizujući proizvodnju, ali čuvajući autentičnost porodičnog zanata.
D.D.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa