Nikola Šorak u finalu globalnog kulinarskog nadmetanja- glasanje putem interneta
Kompleksno i inspirativno jelo inspirisano Savom Savanovićem dovelo ga je do uže selekcije i globalnog finala u kome je jedini predstavnik Srbije
Šapčanin Nikola Šorak nastavlja svoj pohod ka vrhu prestižnog kulinarskog takmičenja. Sušef prestoničkog restorana Salon 1905 nadmetaće se u finalu najvećeg svetskog takmičenja za mlade kuvare- San Pellegrino Young Chef Competition. Njegovo kompleksno i inspirativno jelo dovelo ga je do uže selekcije u kome je jedini iz Srbije i celog regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana. Spajajući mit, kulturu i vrhunske ukuse, izborio je plasman u globalno finale.
Jaka konkurencija -Sada sam predstavnik za Jugoistočnu Evropu i Mediteran u kategoriji za najbolju priču, tako da predstavljam Srbiju i ceo region na globalnom finalu u Milanu. Učestvuje petnaest kuvara iz petnaest svetskih regiona, a svi imamo isti cilj- pobedu. Reč je o vrhunskim takmičarima, gastronomskom kremu sveta- ističe Šorak za Glas Podrinja.
Glasanje se odvija i putem sajta Fine Dinning Lovers do 30. maja, a u finalnu ocenu, osim glasova publike iz celog sveta, ulaze i utisci uglednih sudija i kulinarskih kritičara.
-U septembru će biti poznati rezultati, a u oktobru putujem u Milano, gde će se kandidati nadmetati u jednoj od četiri kategorije- dodaje on.
Foto: Privatna arhiva
Na Regionalnom finalu na Malti prošle godine u novembru Šorak je odneo pobedu u kategoriji „Najbolja gastronomska zamisao“, čime je obezbedio plasman u Milano. Nikola veruje u svoju priču. Dok su drugi učesnici inspiraciju pronalazili u detinjstvu, kulturi ili ekologiji, njega je inspirisala mitska priča o vampiru Savi Savanoviću koju je lepo povezao sa istančanim ukusima. Njegovo jelo prikazuje gastronomsku interpretaciju mističnog Zarožja, mesta gde je „živeo“ čuveni vampir.
Glavni element jela je patka glazirana medom, pripremljena sa začinima karakterističnim za šume i livade Zarožja. Uz to, na tanjiru su se našle i druge pažljivo osmišljene komponente: sos, cvekla sa kremom od belog luka i gloga, krofnica punjena sušenim srcem i batakom patke, kao i „čips“ od belog luka. Svaki element simbolizuje neki aspekt priče i povezuje hranu sa nasleđem kraja iz kog dolazi.
Inspiracija i vera -Sećam se da su svi bili oduševljeni mojom prezentacijom, rekli su da sam im priredio pravi scenario za Netflix- ovu seriju. Žiri ceni upravo koliko si vešt u tome da ispričaš priču i koliko je sama ta priča zanimljiva i interaktivna, a čini mi se da sam sve te elemente spojio u svom jelu i izlaganju. Zato i verujem u sebe i uspeh u nastavku takmičenja- naglašava Šorak.
Podsećamo, Nikola je jedini Šapčanin koji je na Međunarodnom gastronomskom takmičenju Fine Dinning Lovers održanom krajem novembra sa Malte doneo nagradu „Food For Thought“. To priznanje za najbolje osmišljeno, inspirativno jelo, kvalifikovao ga je za ovo nadmetanje gde će kao predstavnik regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana odmeriti kulinarske veštine u konkurenciji 15 pobednika svih regiona. Novo glasanje je i nova šansa za pobedu u samom finalu. Šorak je završio Ekonomsku školu u Šapcu, smer kuvar, potom i Akademiju strukovnih studija u Šapcu, smer strukovni menadžer u gastronomiji. Kao kapiten tima osvojio je prvo mesto na takmičenju Food Vision by Open Balkan.
Kolekciji od četiri medalje na Gastro kupu, kao i mnogo zlatnih i srebrnih odličja sa različitih nadmetanja u kulinarstvu, ovo, najprestižnije, svakako bi dalo poseban sjaj. Glas javnosti može biti odlučujuć, a svojim glasom možemo podržati Šapčanina na putu ka ovom cilju.