Na šabačkim pijacama za sada skromna ponuda jagode
Jagoda i dalje „drži“ cenu
Počela prodaja jagoda, cena od 300 do 500 dinara za kilogram
Skorašnje nevreme praćeno gradom u šabačkom kraju nije u većoj meri uticalo na prinos bobičavog voća sem u nekoliko sela i to na ponekim njivama.
-Oblak je naišao i stradalo je voće koje se nalazilo na toj liniji, pa se tako dogodilo da jedna do druge njive različito prođu. Sa druge strane, kiša je dobrodošla ali ako je previše vode, ni to nije dobro za voće. Ove godine će rod biti slabiji, ne samo jagodičastog voća, pa se da očekivati i variranje sa cenama – priča voćar iz Metlića koji pod jagodom ima nešto manje od hektara površine.
Na gotovo svim šabačkim pijacama ponuda povrća je dobra, dok se voće još uvek stidljivo pomalja na tezgama.
Osmogodišnji Vladimir Vasić iz Vukošića pomaže i pravi društvo sestri Mirjani u prodaji jagoda u šabačkoj Tržnici. Obično je to vikendom, kada ne ide u školu.
Foto: Glas Podrinja
-Ja prodajem i ponekad berem. Više volim ovo prvo, zanimljivije je – kaže Vladimir. Brat i sestra garantuju da su jagode bezbedne, odnosno da mogu da se jedu bez bojazni od skorašnjeg tretiranja. Razmerene su u plastične posude, od po pola do celog kilograma. Ističu da su „prave domaće, ubrane s ljubavlju“.
-Jagode su iz naše porodične proizvodnje. Bavimo se pet godina sadnjom i prodajom, roditeljima pomažem kad i koliko mogu. Kada dođe vreme za branje, jedna žena je sa nama kao ispomoć. Imamo dvanaest plastenika i nije nas zakačilo nevreme, nismo imali problema. Jagode jedemo i mi, nisu prskane odavno, koliko je potrebno da prođe da bi potpuno bile bezbedne za jelo. Ove godine jeste malo jača cena, što je dobro za proizvođače ali ne i za kupce. Tek je krenula jagoda, videćemo šta će biti kasnije kad stigne pun rod i bude je bilo svuda na tezgama – priča Mirjana.
Uveravaju da su jagode dobrog kvaliteta i slatke, a da će biti još ukusnije jer je sezona tek počela. S obzirom da će u narednim danima biti više sunčanog perioda koje posebno prija ovom voću, proizvođači očekuju da će i sam plod biti slađi i crveniji.
Fadil je jedini na Kamičkoj pijaci koga zatičemo da prodaje jagode.
-Bila je jutros još jedna tezga na kojoj se mogla pazariti sveža jagoda ali dosta sitnija pa je prodavana za 400 dinara, bila je i manja količina pa je verovatno žena prodala i otišla kući. Cena zavisi od kvaliteta, ona sitna ide po toj ceni, ova krupnija je 500 dinara za kilogram pa ko kako voli. Ovo je plastenička jagoda, onaj ko je imao „spoljni“ zasad, lošije je prošao ove godine jer je prvo bio dugo jutarnji mraz, posle kiša i nevreme – ističe Fadil, prodavac jagoda iz Grušića.
Foto: Glas Podrinja
U marketima je kada je „crveno zlato“ u pitanju raznolika ponuda i zavisi od trgovinskog lanca. Uglavnom, cena se kreće od 350 dinara za kilogram do preko 800 dinara ukoliko je recimo iz organske proizvodnje. Građani za sada, a s obzirom na još uvek relativno visoku cenu, najčešće kupuju onu razmerenu od po pola kilograma.
Foto: Glas Podrinja
-Nadam se da će za desetak dana pasti cena kada je i bude bilo više u ponudi. Čini mi se da sam ranije, sredinom maja meseca već ostavljala po koju kesu jagoda za zimu i pakovala u zamrzivač. Ostaje da vidimo da li će narednih dana biti povoljnije, pa da kupim koju gajbu za kolače i teglu džema. Ovo je drugi put da kupujem po pola kilograma, al to ode za čas, tek da se malo zasladimo – ističe Zagorka P., penzionerka iz Šapca i dodaje da domaćice treba da „povedu računa“, jer se njoj jedne godine desilo da dok je čekala da cena jagode padne, one su prošle – U jednom trenutku ih ima svuda da se kupe, a onda kao da već sledećeg dana ne mogu nigde da se nađu „za leka“. Ne zaboravite da brzo prođu, desetak dana i gotovo –