2. april 2015.2. apr 2015.
JAVNI ČAS U SREDNjOJ ŠKOLI U KOCELjEVI

DOGODILO SE A NE TEBI

Nedavno je u koceljevačkoj srednjoj školi održan još jedan javni čas koji su ovoga puta pripremili učenici sa profesorkom srpskog jezika Lidijom Marković. Tema časa pod nazivom “Dogodilo se a ne tebi“, kojem su prisustvovali đaci i zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi, bila je pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji od strane albanskih ekstremista pre 11 godina.
Autori ističu da nemamo pravo da zaboravimo patnje i stradanja naših sunarodnika u južnoj pokrajini i zato je bitno mladim generacijama ispričati o nastradalim i proteranim Srbima. Takođe napominju da je prikupljanje građe za realizaciju ovog javnog časa za njih bilo veoma teško i bolno iskustvo.
Dva dana otvorenog napada albanskih ekstremista na srpsko civilno stanovništvo dovelo je do masovnih progona Srba, najmasovnijih od 1999. godine. Procenjuje se da je oko četiri hiljade Srba izgnano iz svojih kuća širom KiM. Tokom pogroma je poginulo 28 ljudi, uništeno je ili oskrnavljeno 35 pravoslavnih manastira, a oko 930 srpskih domova je spaljeno.
V.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa