2. april 2015.2. apr 2015.
INICIJATIVA ZA ODRŽAVANjE DANA JANKA VESELINOVIĆA

NAGRADA ZA ISTORIJSKI ROMAN

Život i delo značajnog mačvanskog i srpskog književnika Janka Veselinovića, veoma malo su istraženi i prisutni u javnosti, konstatovali su između ostalog članovi inicijativnog odbora za organizovanje dana Janka Veselinovića na prošlonedeljnom sastanku održanom u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.
Podržavajući inicijativu mesne zajednice Glogovac, tamošnje crkve i Kulturno obrazovnog centra Bogatić, predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, je obećao svu pomoć, bez obzira na teško vreme u kulturi, posebno, za buduće vreme, a protiv zaboravljanja, izuzetnih ličnosti srpske književnosti, kakav je bio Janko. Andrić je predložio održavanje neke vrste okruglog stola u Udruženju posvećene životu i delu Janka Veselinovića, potom za predstojeće leto obilazak mesta, tragom velikog srpskog realiste i ustanovljenje godišnje književne nagrade za istorijski roman, koja bi se dodeljivala svake godine, uz odgovarajuću plaketu s likom Janka Veselinovića i postavljanje njegove biste u holu Udruženja.
Ideju održavanja Jankovih dana, promovisao je i Ivan Radovanović, direktor Kulturno obrazovnog centra Bogatić, najavljujući održavanje svečane akademije posvećene autoru “Hajduk Stanka“ i drugih vrednih dela srpske realističke književnosti, koji je uz sve, za kratkog životnog veka, bio neko vreme učitelj u Svileuvi i predsednik opštine Koceljeva.
- Pamte ga i kao velikog boema, stalnog gosta Skadarlije i izuzetno nadarenog pevača, koji na veliku očevu žalost nije ovaj Božji dar krunisao u crkvi, već u kultnim beogradskim kafanama. Ostavio je i dragocen književni opus, zašta i deca u školama treba da znaju, kaže Dragoslav Katić, rodom iz Glogovca, veliki pobornik očuvanja starih vrednosti, naglašavajući da već naredne godine seoska crkva slavi 200. godišnjicu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa